Дизайнер збирає жувальні гумки в Heathrow Airport та робить з них речі

— 6 березня 2018, 11:16

Жувальна гумка є другим найпоширенішим типом вуличного сміття після сигаретних недопалків.

Щорічно на жувальну гумку у всьому світі люди витрачають понад 14 мільярдів фунтів, пише ВВС.

Більша частина смоли від цієї "їжі" у кінцевому підсумку буде втоптана в землю.

Більша частина смоли від жувальних гумок у кінцевому підсумку буде втоптана в землю

Британський дизайнер Анна Буллус почала придивлятися до сміття понад 10 років тому. Вона вивчала випадкові зразки, як от поліетиленові пакети, й намагалася з'ясувати, як вони можуть бути перероблені.

Під час одного зі своїх дослідів вона протестувала шматочок жувальної гумки, і як дизайнер, була вражена, що цей матеріал не використовують для переробки.

Британський дизайнер Анна Буллус була здивована, що жувальну гумку не переробляють

Досліджуючи хімію жувальної гумки, Анна виявила, що її основним інгредієнтом зазвичай є синтетичний каучук, тип полімеру, подібний до пластику.

"Він називається поліізобутилен, – пояснює жінка. – Цей же матеріал ви знайдете у внутрішній трубці велосипедних коліс".

Дизайнер вирішила організувати кампанію зі збору жувальних гумок та створила яскраво-рожеві контейнери Gumdrop для їх утилізації.

Дизайнер вирішила організувати кампанію зі збору жувальних гумок та створила яскраво-рожеві контейнери Gumdrop для їх утилізації

Одним із перших місць, яке долучилося до її кампанії, став Університет Вінчестера. Там встановили 11 спеціальних сміттєвих контейнерів.

[L]Згодом до проекту долучилися Heathrow Airport та Great Western Railway.

Проблема для Анни полягала в тому, щоб знайти промислових партнерів, які готові переробити стару гумку на щось зовсім нове.

Зрештою, їй вдалося переконати завод у Вустері.

Із зібраних жувальних гумок виробляють, наприклад, самі контейнери для їх збору, пластикові кришечки для паперових кавових чашок та підошву для взуття.

Із зібраних жувальних гумок виробляють багато корисних товарів

Кожен предмет, який робить дизайнерка, містить щонайменше 20% жувальної гумки.

Проект Анни отримав фінансову підтримку від одного з найбільших виробників жувальних гумок Wrigley. Компанія навіть надає їй додатковий матеріал із своєї фабрики.

Реклама:

Головне сьогодні