Кави стане менше, а її якість погіршиться – дослідження

576
3 квітня 2018

Що може змусити людей перейматися змінами у кліматі? Декого – лише думка про маленьке горнятко кави на сніданок.

Фото mavoimages/Depositphotos

Ефіопія – п'ята за величиною країна-виробник кави – до кінця століття може втратити 60% придатних для землеробства земель через зміни клімату, пише CNN.

Недастатня кількість опадів у поєднанні з підвищенням температури може мати істотний вплив на райони виробництва кави у цій країні. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому у журналі Nature Plants.

Організація World Coffee Research стверджує, що до 2050 року попит на каву зросте вдвічі у той час як площі придатних до її вирощення земель наполовину зменшиться.

Крім того, зміни у кліматі не тільки зменшать кількість кави. Вони вплинуть на її якість.

У районах з низькими температурами якість кави, як правило, вища. Адже у таких умовах кава дозріває повільніше, а отже більше часу йде на те, щоб формувалися такі складні ароматичні елементи, як кислотність та духмяність.

Але коли температура росте, як це і відбувається в Ефіопії протягом багатьох років, кава дозріває занадто швидко, тому боби менш якісні.

Втім, зміна якості – це головна відмінність, яку побачать споживачі, переконана прес-секретар World Coffee Research Ганна Нойшвандер.

Незважаючи на те, що зменшення площ придатних земель призведе до зниження пропозиції, цілком імовірно, що це не відобразиться на цінах.

Навіть якщо виробництво кави зменшиться в одній країні, у інших основних країнах-експортерах, таких як Бразилія або В'єтнам, ціни можуть впасти.

powered by lun.ua