13 помилок, що можуть зруйнувати вашу співбесіду на роботу

Ви довго шукали роботу, надсилали своє резюме багатьом компаніям, пройшли інтерв'ю по телефону, і тепер останнє, що ви маєте зробити – прийти на співбесіду.

Та часто саме цей етап найбільш хвилюючий, і один неправильний крок може зіграти вирішальну роль.

Huffington Post поговорило з менеджерами з персоналу, щоб дізнатися, яких найпоширеніших помилок можна припуститися на співбесіді і як їх уникнути.

1

Прикидатися, що ви не маєте недоліків

Одна із найбільших помилок, яку люди припускаються, коли влаштовуються на роботу, – відмова визнати те, що вони не ідеальні.

Ніхто не ідеальний.

"Коли я запитую: "Яка ваша найбільша слабкість?" – я не намагаюся зловити вас, змусивши показати свої найбільші недоліки.

Я намагаюся побачити, чи ви усвідомлюєте, що у вас немає відповіді на всі запитання, та з'ясувати, чи дійсно ви хочете бути відкритими та чесними щодо цього.

Нечесність є дуже токсичною у робочому процесі, і одна річ, яка суперечить чомусь із того, що ви сказали до цього, – це червоний прапор", – розповідає маркетолог Джон Хайєс.

2

Поливаєте брудом свого колишнього шефа

Говорити погано про свою попередню роботу – зазвичай не презентабельно під час співбесіди.

Зазвичай людина, яка приймає на роботу, не може судити про об'єктивність історії, тому схильна вважати, що кандидат на вакансію має справу з негативним ставленням, а не зі складною ситуацією.

"У мене були кандидати, які без пояснень казали мені: "Це була помилка влаштовуватися туди на роботу", "Я більше не спілкуюся зі своїм шефом", "Мені не подобалася політика компанії".

Я рекомендую триматися фактів та залишати свої емоції поза розмовою.

Наприклад, кажіть: "Мій менеджер змінювався тричі на рік і висував претензії до моєї роботи".

Тоді можна буде зрозуміти, чому ви захотіли залишити таку компанію", – каже засновниця компанії, що допомагає жінкам повернутися на роботу, Мікі Фельдман Саймон.

3

Не турбуєтеся про те, щоб хоча б просто відкрити сайт

"У мене було кілька співбесід з кандидатами на посаду, які навіть не відкривали веб-сайт.

У наші дні ця дія – не за бажанням, це обов'язково.

Я питав їх думку щодо сайту та кілька рекомендацій щодо нього, а вони просто кліпали", – ділиться засновник поліграфічної компанії Марк Кренн.

Він переконаний, що прийти на співбесіду, завчасно підготувавшись та переглянувши сайт – це базова річ.

4

Забуваєте дякувати

"У нас був кандидат на посаду початкового рівня, який на папері виглядав прекрасно. Мав чудовий супровідний лист, гідний досвід.

Поки ми проходили весь процес найму, було багато листувань електронною поштою, кілька інтерв'ю на місці.

Одна річ, яка особливо висувалася під час цього процесу, полягала в тому, що кандидат ніколи не показував ознак подяки", – розповідає директорка операцій SEO-компанії Емі Хайд.

Саме через цю рису характеру кандидату запропонували посаду початкового рівня.

5

Влаштовуєте собі "вечірки"

Відео-співбесіди стають дедалі поширеними.

Часто кандидати на роботу не ставляться серйозно до такого типу співбесід, переконана засновниця компанії, що займається рекрутингом Елісон Дейлі.

"У мене була співбесіда з кандидатом на технічну посаду, який прямо накинувся на свій кухоль пива, підніс його до рота, зробив ковток і вже потім дав відповідь на запитання", – згадує Елісон.

Після цього їх розмова дуже швидко закінчилася.

"Так, інтерв'ю проходило у 16:00, аде це не була співбесіда-вечірка", – каже вона.

6

Ведете перемовини, як новачок

"Один з кандидатів на співбесіді запитав мене наступне: "Я знаю, що під час телефонної розмови з вашим відділом управління персоналом я визнав, що буду задоволений зарплатою в розмірі $70 тисяч.

Але через мої рахунки та майбутні витрати на весілля, цього буде не достатньо.

Чи заплатите ви мені $85 тисяч, якщо вирішите найняти мене?" – розповідає генеральний директор банку Сукхін Басі.

За його словами, ця людина була досить молодою і не знала, як вести перемовини щодо заробітної плати.

В ідеалі ця людина мала попросити гроші авансом або ж придумати зустрічну пропозицію пізніше, яка не була б пов'язана з його особистими причинами, через які він потребує більшої зарплати.

7

Перетинаєте межу між впевненістю та гордістю

"Я вів перемовини з людиною, яка не дозволяла мені навіть слова сказати та поставити йому запитання, які б перевірили його кваліфікацію.

Замість цього вона копалася у моєму особистому досвіді, розповідала довгі історії про всі прекрасні речі, які вона коли-небудь робила та закінчила 15-хвилину співбесіду запитанням, коли вона розпочнеться", – каже старший менеджер з маркетингу Кріс Хьюз.

Він зазначає, що гордість цієї людини була поза будь-якої конкуренції, тому він закінчив співбесіду, навіть не намагаючись отримати хоча б якусь інформацію щодо кваліфікації кандидата.

8

Маєте подвійні робочі місця

Одного разу на роботу в компанію, яка шукає інженерів для запуску великих стартапів, знайшли геніального хлопця.

Він пройшов усі 4 етапи співбесіди, вирішив кілька проблем за даними та склав чотиригодинний тест.

"Отже, великий день настав, і він мав провести офіційні вступні перемовини з нашим клієнтом.

За дві хвилини до дзвінка він каже мені, що вирішив залишитися зі своєю поточною компанією та хоче працювати на обох місцях одночасно", – згадує директор з набору персоналу Ігор Щербинін.

Хлопець був абсолютно переконаний, що йому буде достатньо 4 години сну на день, і таким чином він зможе швидше погасити іпотеку.

9

Берете з собою приятеля або маму

Не приводьте з собою кохану людину, батьків тощо на співбесіду.

"Я був шокований, коли один з кандидатів привів з собою маму. Ця посада не була для юнака чи навіть людини одразу після коледжу, але навіть якби вона була саме така, це все одно було б дивно.

Якщо хтось йде з вами з будь-якої причини, попросіть почекати на вулиці чи в сусідньому кафе, поки ви не закінчите", – радить регіональний менеджер онлайн-магазину Джон Бродский.

10

Не ставите запитань

У кінці співбесід роботодавці часто питають у кандидатів на посаду, чи мають вони питання.

Якщо вони кажуть, що не мають, це показує, що вони достатньо не переймаються тим, буде у них можливість працювати у цій компанії чи ні.

Це також може вказувати на те, що людина не приклала зусиль, щоб зробити хоча б невелике дослідження перед тим, як прийти.

Людина, яка не робить цього, потенційно ледача, переконаний директор з підбору персоналу у компанії, що займається комплексними рішеннями з управління колективами Джейсон Карлі.

11

Обманюєте щодо ваших зв'язків

"Одного разу я проводила співбесіду з жінкою, яка переконана, що вона дружить з однією з моїх колег і що обожнює її родину. Та коли я запитала свою колегу про це, вона сказала, що вони просто знайомі", – розповідає керівниця відділу зв'язків з громадськістю у PR-компанії Шарон Каслассі.

Згодом з'ясувалася, що ця жінка часто обманює і має ще ряд негативних якостей.

12

Грубо ставитеся до молодших працівників

"Хоча члени моєї молодої команди, як правило, не мали значного впливу на мої рішення щодо того, кого приймати на посаду, мені подобалося отримувати від них фідбек, коли приймав рішення з найму.

Тому я запрошував кандидатів на обід з наймолодшими членами команди.

Деякі кандидати не усвідомлювали, що насправді обід – це все ще частина процесу співбесіди.

Я завжди хочу почути, що відбувається у більш неофіційній обстановці. Чи кандидат ставиться до кожного гідно і з повагою?

Чи поводиться так, наче молодші члени команди неважливі?" – ділиться професор з фінансів християнського коледжу Олександр Лоурі.

13

Переслідування персоналу

"У мене була людина, яка десять разів кликала стійку реєстрації, щоб просто поговорити з іншими людьми в компанії. Що вона не розуміла, так це те, що у них був ідентифікатор дзвінка.

Коли вона бачила, що не отримує те, чого хоче, вона продовжувала дзвонити і дзвонити.

Зрозуміло, що я не найняла цю людину", – ділиться засновниця компанії, яка створює технічні команди, Бріанна Руні.

Усі фото Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні