В Україні відключають аналогове телебачення. Що потрібно знати

В Україні відключають аналогове телебачення. Що потрібно знати

Пейджер, телетайп, голуби, сигнальні вогнища… А нещодавно до переліку застарілих та неефективних засобів комунікації додалось і аналогове телебачення, планове відключення якого розпочалось в Україні 1 серпня.

Нескінченні налаштування недосконалої антени, залежність від погоди, нечітке зображення та інші недоліки цієї технології невдовзі залишаться у минулому.

Обіцяють почати відключати аналогове телебачення з 1 липня 2018 року. Однак робитися це буде поетапно. Терміни першого етапу вимкнення аналогового сигналу (в перших областях) призначенці на серпень 2018 року. Другий етап - виключення аналогового сигналу на всій території країни, за винятком телеканалу "UA:Перший", місцевих мовників, аналогових каналів на території проведення АТО і в деяких прикордонних районах - запланований на січень 2019 року, повідомляє КП. Читайте також: У Сумах під поїздом загинула телеведуча Остаточне відключення аналогового сигналу в Україні має відбутися в квітні - травні 2019 року. Правда, не виключено, що відключення в черговий раз перенесуть. © Детальніше читайте на ASN: http://asn.in.ua/ua/news/publishing/157767-otkljuchenie-analogovogo-televidenija-chto-nuzhno.html
Навіщо це робиться? Для передачі цифрового сигналу потрібен менший діапазон, ніж для аналогового. Іншими словами, там, де раніше був один аналоговий канал, можна буде передавати десяток цифрових каналів. Тобто з часом замість нинішніх 20 каналів в ефірі може бути кілька сотень каналів. При цьому такий сигнал стійкіший до перешкод і вимагає меншу потужність передавальної антени. © Детальніше читайте на ASN: http://asn.in.ua/ua/news/publishing/157767-otkljuchenie-analogovogo-televidenija-chto-nuzhno.html

Навіщо вимикають аналогове телебачення?

Для передачі цифрового сигналу потрібен менший діапазон, ніж для аналогового.

Тобто замість одного аналогового каналу можна буде передавати десяток цифрових. І з часом замість нинішніх 20 каналів в ефірі може бути кілька сотень каналів.

При цьому такий сигнал стійкіший до перешкод і вимагає меншу потужність передавальної антени.

Окрім того цифровий сигнал - це стандарт телебачення у більшості розвинених країн.

Також перехід на "цифру" підтримують і самі телевізійники - адже зараз каналам доводиться сплачувати чималі гроші за мовлення одночасно у двох форматах.

Чим відрізняється аналоговий сигнал від цифрового?

Головна відмінність - це якість картинки. При аналоговому прийомі у вас може двоїтися зображення, "випадати сніг", перескакувати кадри і т.п. перешкоди.

При цифровому сигналі картинка стає чіткішою. Цифровий сигнал також може передавати не лише картинку і звук, а й субтитри.

Відтак іншомовні фільми чи передачі можна буде дивитись без україномовного перекладу.

Чи залишиться десь в Україні аналогове телебачення?

З 1 вересня планується вимкнення аналогового ефірного телебачення по всій Україні за винятком територій з особливим режимом мовлення – районів України, що межують з Кримом, і районами Донецької та Луганської областей.

Головна причина такого рішення – протидія російській пропаганді.

Мешканці території проведення АТО і в деяких прикордонних районах зможуть переглядати програми телеканалу "UA:Перший", місцевих мовників і аналогових каналів.

Чи багато користувачів аналогового телебачення в Україні?

Більше 80% населення України вже давно перейшло на цифрове телебачення.

Згідно з дослідженням Індустріального телевізійного комітету, лише для 17-18% жителів України основний спосіб прийому – аналоговий.

Так, наприклад, у Чернігівській області цифрове покриття складає майже 100%, в Сумській – 95%. У Запорізькій, Львівській та Рівненській областях – близько 85%. У Вінницькій – понад 80%, майже стільки ж – у Житомирській і Волинській.

Які є доступні альтернативи аналоговому телебаченню?

На сьогодні у прихильників телевізійного контенту є чимало сучасних альтернатив, які забезпечують чітке зображення, якісний звук, доступність та великий вибір контенту.

Якщо в населеному пункті, де ви проживаєте, підтримується цифровий ефірний сигнал, то для підключення потрібно купити і встановити ТВ-тюнер.

Вартість такого тюнера після початку відключеннь 1 серпня різко зросла, з 300-350 грн до 600-700 грн. Або придбати новий телевізор, в який тюнер вже буде вбудований.

Одне з найбільш цікавих рішень для доступу до телепрограм пропонує Київстар, який є не лише мобільним оператором, але й одним із найбільших в Україні провайдерів фіксованого інтернету та телебачення.

Доступ до фіксованої мережі оператор надає за технологією FTTB (Fiber To The Building), тобто вона є саме у багатоквартирних будинках.

Якщо ви живете саме в такому – перевірте наявність мережі Київстар у вас вдома.

Послуга "Домашнє ТБ" від Київстар дає доступ до інтернет-телебачення (у тому числі до звичних каналів, які раніше були доступні через антену): до 130 телеканалів та відеобібліотеки з легальним контентом.

Однією з великих переваг послуги є її доступність – як по ціні, так і з технічного боку.

Адже немає необхідності одразу купувати дорогу модель телевізору або якогось громіздкого утстаткування. Невелика чорна коробочка з простим пультом і трохи вільного часу – це все, що потрібно для перегляду ваших улюблених програм через послугу Київстару

Навіть у порівнянні зі супутниковим телебаченням послуга "Домашнє ТБ" має ряд переваг:

  • Оплачуючи одну абонентську плату, телеканали та відео можна дивитися одночасно на 2-х телевізорах, а також на смартфоні, планшеті та ноутбуці без додаткової плати.
  • Простота підключення. Немає необхідності монтувати телевізійну антену або супутникову "тарілку".
  • Велика кількість та розмаїття каналів на всі смаки – дитячі канали, спорт, кіно тощо.
  • Доступ до великої відеобібліотеки з фільмами, серіалами, кліпами та програмами від світових та українських кіностудій.
  • ТБ-тюнер від Київстар працює як і медіаплеєр. Тобто ви можете переглядати фото і відео з карт памяті та "флешок".

Чи потрібен тюнер, щоб дивитись Домашнє ТБ?

Ви зможете користуватся послугою без ТВ-тюнера, якщо у вас є один з наступних пристроїв:

  • Smart TV - все необхідне обладнання для користування послугою вже вбудовано у телевізор.
  • Комп'ютер або ноутбук - дивитись Домашнє ТБ можна через веб-інтерфейс.
  • Планшет чи смартфон - користуватись послугою можна через застосунки для Android та iOS.

Але вартість ТВ-тюнера, який вам може знадобитися, всього 20 гривень на місяць.

Як замовити підключення?

Якщо ви новий абонент вам потрібно перевірити технічну можливість підключення. Це можна зробити зателефонувавши за безкоштовним номером 0 800 300 460.

Якщо ви вже користуєтесь послугою "Домашній Інтернет" від Київстар зробити це можна в системі Мій Київстар або через колл-центр.

Якщо ви подаєте заявку через Мій Київстар, переконайтеся, що в системі вказано правильний контактний номер, оскільки наші фахівці телефонуватимуть вам саме за цим номером.

Після подачі заявки з вами узгодять дату, час і деталі підключення.

Головне сьогодні