Як йога може допомогти колишнім в'язням знову не сісти – дослідження

— 14 вересня 2018, 12:34

Закритий в крихітній камері колонії у Нерфолку, місті в штаті Вірджинія, Майк Сміт, проходив детоксикацію від героїну та метадону.

Cаме тоді він почав займатися йогою і помітив, що вигинання та дихання під час занять дарують йому три години без ломки, незважаючи на інших ув'язнених, які ломляться до нього в двері та кричать, що він "псих", пише The Guardian.

Фото VelesStudio / Depositphtos

Пройшло 7 років з тих часів, коли Сміт позбувся 20-річної залежності і 5 років, як він вийшов з-під варти.

Тепер він працює повний робочий день в благодійній організації, що займається освітою, гендерною рівністю, змінами суспільства у Індії та Непалі.

Сміт вважає, що йому вдалося зробити це завдяки самоконтролю, який він отримав впродовж його щоденних занять йогою та медитацій.

"Йога – одна з найважливіших речей, якими я коли-небудь займався. Вона краще за будь-які наркотики. Вона допомогла мені повернутися до нормального життя та розібратися зі своїми звичками", – стверджує Сміт.

Упевненість Сміта у силі йоги змінити життя підкріплена двома швецькими дослідженнями, які виявили, що вона може зменшити кількість рецидивів.

Нове дослідження вчених з Університету Уесту, що в Швеції, виявило, що 10 тижнів регулярних зайнять йогою призводять до значного зниження нав'язливих патологічних та параноїдальних думок.

Крім того, йога зменшує соматизацію – психічний стрес, що викликає фізичні симптоми, зокрема, проблеми з диханням, серцебиттям, шлунком.

Цікаво, що ці ефекти характерні саме для йоги, а не для спорту в цілому. І вони напряму пов'язані зі зменшенням ймовірності скоєння повторного злочину, переконані вчені.

[L]Дослідження, у якому проаналізували вплив йоги на 152 волонтера з 9 колоній середнього та максимального рівня безпеки у Швеції, показало, що йога зменшує рівень стресу, агресію, антисоціальну поведінку, а також покращує концентрацію, якість сну, психологічне та емоційне самопочуття.

"Ми знаємо, що будь-яка фізична активність має позитивний вплив на психічне здоров'я, але те, що ми побачили, – це позитивний ефект йоги, який зменшує шанс того, що людина продовжить займатися злочинною діяльністю.

Ми не вважаємо, що йога – це ліки, але вона робить ув'язнених більше відкритими та здатними скористатися іншими програмами лікування", – зазначає професор професор з Університету Уесту Нура Керекеш.

Зміни в житті Сміта почалися саме тоді, коли він взяв листівку благодійної організації Prison Phoenix Trust, що проводить щотижневі курси йоги та медитації у 84 колоніях у Великій Британії. Крім того, організація влаштовує семінари та готує вчителів йоги всередині колоній.

Джейн Креггс викладає йогу у приватній чоловічій колонії категорії B протягом 5 років.

Часто ув'язнені вриваються в її клас зі шквалом гучних нецензурних фраз.

"Бачити, як ці ж чоловіки через годину лежать рядами на спині з закритими очима у медитації – це дуже зворушливо. Один чоловік сказав мені, що клас йоги був першим випадком за його життя, коли він дійсно розслабився", – каже Греггс.

Вона зазначає, що багато колишніх ув'язнених розповідають їй, що саме йога втримала їх під час відбування покарання.

"Я думаю, що кожен заслуговує на мир, ким би він не був, і кожен заслуговує на те, щоб знайти спосіб досягти цього миру", – ділиться жінка.

Заняття йогою у цих 84 колоніях у Великій Британії оплачують саме місця позбавлення волі. Але керівництво деяких з колоній країни продовжує не підтримувати таку ініціативу.

Реклама:

Головне сьогодні