"Будь маленьким маминим помічником" – чому у цих словах більше шкоди, ніж користі

— 20 вересня 2018, 16:00

Коли ми просимо дитину "бути маленьким помічником", можемо відволікти її від реального виконання певної дії та зашкодити у формуванні звички допомагати.

Такими є результати нового дослідження, які оприлюднила професорка Нью-Йоркського університету Марджорі Родс, пише Independent.

Фото: oksun70/Depositphotos

Науковиця пояснює, як мовні звороти впливають на поведінку дитини.

За її словами, запит до дитини, сформований з урахуванням дієслів, більш дієвий та корисний.

Попри те, що слово "помічник" – позитивне, психологи вважають, що воно не налаштовує дитину на робочий настрій. Натомість, набагато ефективніше звичайнісіньке прохання "допомогти".

ВІДЕО ДНЯ

Воно спонукає дитину продовжувати свої дії навіть після невдачі.

"Це дослідження показує, як розмовляти з дітьми про дії, які вони можуть зробити. Краще заохочувати виявляти більшу наполегливість після невдач, ніж вести розмову з ними про ідентичності, які вони можуть взяти на себе," – каже науковиця Емілі Фостер-Хансон, яка очолювала дослідження.

[L]Нове дослідження суперечить попередньому, опублікованому в 2014 році. У ньому психологи навпаки закликали батьків називати дітей "помічниками". Це начебто мало спонукати їх допомагати більше.

Різниця між дослідженнями полягає в зосередженні науковців на невдачах малюків – і що відбувається після того, як дитина відчуває їх.

Цього разу у Нью-Йоркському університеті розробили експерименти, в яких учасників віком від 4 до 5 років просили або бути "помічниками", або "допомагати".

У кожній ситуації у дітей виникала проблема. Наприклад, після того, як малюк прибрав, ящик падав зі столу на підлогу, а його вміст висипався.

Результати показали, що діти, яких попросили "допомогти", були набагато більш стійкими до невдач у порівнянні з "помічниками".

Крім того, група "допоможи" самостійно бралася за складні завдання, тоді як "помічники" – лише за прості та ті, які одразу принесуть рішення проблеми.

Реклама:

Головне сьогодні