Навіщо рибам-клоунам білі смужки – вчені

— 5 вересня 2018, 15:24

Риби-клоуни відрізняються від інших білими вертикальними смужками на жовтому, червоному, коричневому або навіть чорному тілі.

Фото grand-warszawski / Depositphotos

Але до цього часу ніхто достеменно не знав, навіщо їм потрібні ці смужки.

Саме тому біологи із Океанської обсерваторії Banyuls-sur-Mer, що у Франції, вирішили прослідкувати за 30 видами риб-клоунів, пише ВМС Biology.

Учені висунули гіпотезу, що смугасті візерунки рибам потрібні для того, щоб розпізнавати види і визнавати відповідного статевого партнера.

Щоб перевірити цю гіпотезу, вчені спостерігали за 8 колоніями риб, у яких жили різні види риб-клоунів, і помітили, що особи різних видів не спаровуються і не схрещуються одне з одним.

Та крім того, біологи з'ясували, що смуги можуть виникати і зникати впродовж усього життя. Вони з'являються біля голови. До періоду статевого дозрівання і початку розмноження переходять до хвосту.

Ті риби-клоуни, які ще не досягли статевого дозрівання, можуть мати більше смуг, ніж дорослі. Під час дозрівання у деяких видів ці смуги зникають.

Учені пояснюють це еволюцією.

[L]Річ у тім, що предки сучасних риб-клоунів мали три смуги, але з розвитком видів деякі з них змінили зовнішній вигляд.

Тепер, коли риба росте, еволюційний процес повторюється.

Біологи також випробували на рибах препарат TAE 684, щоб визначити природу смуг.

Як і передбачалося, вони складаються з хроматофорів – це світловідбиваючі клітини, що містять пігмент.

Надалі дослідники планують відшукати гени, що відповідають за появу смуг.

Реклама:

Головне сьогодні