Левів у Африці лишилося лише 20 000, але вчені знайшли рішення

— 1 жовтня 2018, 11:15

Вчені планують збільшити популяцію левів, тигрів, рисей та снігового барсу, які наразі на межі вимирання.

Оптимізму цьому наміру додає той факт, що першим у світі левенятам Віктору та Ізабель, які народилися після штучного запліднення, вже виповнився місяць, пише The Independent.

Такий експеримент здійснили у Преторійському університеті в Південній Африці.

Першим у світі левенятам Віктору та Ізабель, які народилися після штучного запліднення, вже виповнився місяць

"Існує величезна загроза живій природі через втрату середовища проживання великих кішок та через антропогенний тиск, що впливає на них", – пояснює Андре Гансвіндт, професор Інституту досліджень ссавців Преторійського університету.

Попередні спроби заохотити селекцію полягали в тому, щоб підселювати чоловічих та жіночих особин один до одного, сподіваючись, що вони паруватимуться. Однак котячі вперто не хотіли цього робити.

Але цей процес, який проводився в Окультурському заповіднику-резервації, спрацював.

[L]Вчені, під керівництвом іспанського ветеринара і доктора наук Ісабель Кальєльта, зібрали сперму лева, а потім запліднили львицю в той момент, коли її гормони знаходилися на оптимальному рівні. Вона народила 25 серпня.

Левеня-дівчинку назвали на честь її вченої-мами.

"Ідея полягає в тому, щоб покращити наші знання про великих кішок і швидко перенести це в площину досліджень, – пояснює Кальєльта.

Сподіваємось, що це дослідження дозволить нам в подальшому виконувати подібні процедури для деяких з набагато рідших великих кішок".

Леви вимерли у 26 африканських країнах. За даними Міжнародного союзу природоохоронних територій, їх чисельність в дикій природі досягає лише 20 000, що вказує на те, що тварина є вразливою.

В Азії цих тварин залишилося ще менше – 4000 тигрів. Там же фіксують популяцію в 7000 сніжних барсів.

Реклама:

Головне сьогодні