6 аспектів нашого життя, на які негативно впливають соцмережі

Ніколи раніше людям не було так легко контактувати одне з одним, як зараз.

Ера соцмереж та інтернету припала саме на наше покоління. І хоча це і має свої переваги, завжди є дві сторони медалі.

[L]Залежність від мережі може мати шкідливий вплив на психічне здоров’я. Зловживання цими перевагами сучасності може робити людей більш нещасними та ізольованими від світу.

Постійний шквал ідеально відфільтрованих фотографій в Instagram занижують самооцінку багатьох людей, а нав’язлива перевірка стрічки новин перед сном може стати причиною безсоння.

The Independent зібрало 6 прикладів того, як соцмережі можуть негативно впливати на психічне здоров’я, навіть якщо людина цього не усвідомлює.

1

Самооцінка

Кожний із нас має частку невпевненості. Хтось про це говорить відкрито, хтось вважає, що краще тримати це при собі.

Як би там не було, люди схильні порівнювати себе з іншими в соцмережах, слідкуючи за їх естетично ідеальними фотографіями в Instagram або статусом стосунків у Facebook. А це своєю чергою може значно посилити невпевненість у собі.

Дослідження Копенгагенського університету з’ясувало, що багато людей страждають від "фейсбучної заздрості", тоді як ті, хто не користується Facebook, почуваються більш задоволеними своїм життям.

Усвідомлення того, скільки часу ви витрачаєте на гортання чужих сторінок у соцмережах, може допомогти вам більш сфокусуватися на собі та підвищити самовпевненість.

2

Взаємини

Як людям, нам важливо вміти спілкуватися і формувати особисті стосунки один з одним.

Але це може бути складно для прикутих до прямокутних екранів людей, які частіше знайомляться з оцифрованими профілями, ніж з реальними людьми вживу.

Колишня модель Стіна Сандерс, яка має 107 тисяч підписників в Instagram, пояснила, як соцмережі іноді змушують її почувати себе загубленою.

"Я знаю з власного досвіду, що у мене зявляється нав’язлива боязнь пропустити цікаву подію або гарну можливість, коли я бачу фотографії друзів з вечірки, на яку я не пішла. Це змушує мене почуватися самотньою та відчувати тривогу", – розповідає вона.

Дослідження, яке опублікував журнал American Journal of Epidemiology, і у якому взяли участь більше 5 тисяч людей, доводить, що регулярне використання Facebook має негативний вплив на індивідуальне благополуччя людини.

3

Пам’ять

Соцмережі мають прекрасну функцію: вони можуть бути скринькою спогадів і час від часу розповідати нам про минулі події.

Але і це може спотворити ваші спогади.

Багато кого з нас можна звинуватити у витрачанні аж занадто багато часу в спробах зробити ідеальну фотографію чогось.

Нічого кримінального, але річ у тому, що під час цього ми в основному не споглядаємо речі власними очима. Ми дивимося на них через об’єктив.

"Спрямовуючи всю нашу увагу на побудову найкращого кадра, щоб наші підписники могли помилуватися ним, ми втрачаємо можливість насолоджуватися іншими аспектами переживань у реальному часі", – зазначає доктор Тім Боно, автор книги "Коли лайків недостатньо" (When Likes Aren’t Enough).

4

Сон

Сон – один із найголовніших аспектів здорового життя.

Але більшість з нас звикла користуватися телефоном перед сном, що ускладнює процес засинання.

"Переживання тривоги або заздрості від того, що ми бачимо в соцмережах, тримає наш мозок у стані високої бойової готовності, заважаючи заснути.

До того ж, світло екранів може придушувати вивільнення мелатоніну, гормону, що допомагає нам почувати себе замореними", – пояснює доктор Боно.

Намагайтеся притримуватися одного правила: не користуйтеся телефоном щонайменш 40 хвилин до сну і простежте, як це змінить якість вашого сну.

5

Концентрація уваги

Незважаючи на те, що зараз людина має доступ до неймовірної кількості інформації у своїх руках, тепер людину набагато легше відволікти, ніж раніше.

Соцмережі стали засобом спокусливого, миттєвого та легкого доступу до розваг.

Якщо вам важко не перевіряти телефон щонайменше кілька хвилин, потрібно добряче попрацювати над силою волі.

6

Психічне здоров’я

Соцмережі не лише спричинюють нещастя, але й призводять до розвитку проблем зі психічним здоров’ям, зокрема, викликають тривогу та депресію.

Дослідники провели опитування 1000 молодих людей і з’ясували, що більше третини покоління Z назавжди відмовилися від соцмереж, а 41% запевняють, що соціальні медіа-платформи змушують почувати тривогу, сумніви та депресію.

Ді-джей Бен Джейкобс, який має 5000 підписників на Twitter, у 2016 році вирішив на певний час відмовитися від соцмереж і зрозумів, що це має переваги.

"Twitter дійсно змушував мене відчувати тривогу час від часу, і повільно, але до мене дійсно дійшло, що я пов’язав себе до почуттів тисяч незнайомих мені людей, які навіть не знали, хто я.

З часу моєї паузи від Twitter мої думки розвиднилися, з’явилося велика кількість вільного часу, який я можу присвятити іншим речам", – ділиться Ден.

Хоча ви не зобов’язані залишити соцмережі назавжди, та якщо відчуваєте, наче болото тягне вас вниз, чому не розглянути варіант тимчасового відпочинку від них під час буденних справ? Незначна зміна може принести багато користі.

Усі фото Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні