Як розірвати стосунки: 4 поради, які допоможуть уникнути непорозумінь

— 28 жовтня 2018, 10:30

Бувають стосунки, які приносять щастя лише після того, коли їх розірвеш.

Розрив – це завжди складно. Але якщо бути чесним і послідовним, є шанс уникнути його неприємних наслідків.

The Times розпитав експертів з питань міжособистісних відносин, як припинити стосунки і не стати ворогами.

Скажи правду, але не будь жорстоким

Фото Depositphotos/avemario

"Якщо ви розриваєте стосунки, то зобов'язані пояснити партнеру, чому це робите", – каже Рейчел Суссман, Нью-Йоркський психотерапевт і автор Біблії розриву.

"Люди, які тяжко переживають розрив, зазвичай не розуміють, чому це сталося," – додає Суссман. Психотерапевт наголошує: ваша причина не має шокувати іншу людину, тому що ви говорили про це в минулому і намагалися боротися з цим.

Гай Вінч, Нью-Йоркський психолог і автор " Як полагодити розбите серце", погоджується, що ви повинні назвати причину, але наголошує: розрив не є зеленим світлом, щоб озвучити все, що вас не влаштовувало раніше.

"Знайдіть щось одне, те, що він або вона мусить знати і розуміти. Роздратування нічим не допоможе, лише зробить розмову більш болючою", – каже Вінч.

Важливо також ретельно добирати слова. Почати можна з того, що для вас це також складно.

Зроби це віч-на-віч

Фото: fizkes/Depositphotos

І Вінч, і Суссман погоджуються, що розриви під час особистих зустрічей є найбільш "дорослим" варіантом. Бажано, щоб це відбувалося без сторонніх, віч-на-віч.

Найкраще – розривати стосунки вдома у свого візаві, радить Вінч.

Але, за його словами, існує кілька винятків з правила "віч-на-віч". Якщо ви боїтеся за власну безпеку, слід будь-яким способом уникати зустрічі або принаймні тримати дистанцію.

Розрив по телефону можливий, якщо ви живете на великій відстані одне від одного, або якщо бачилися лише кілька разів.

Якщо ви лишень познайомилися, але вже розумієте, що не хочете продовжувати спілкування – можна обійтися навіть повідомленням, вважають експерти.

Будь впевненим

Фото: fizkes/Depositphotos

Часто людина, яка ініціює завершення стосунків, сумнівається. Тоді розрив давдає болю і їй, і її партнеру, пояснює Суссман.

"Приведіть свої думки в порядок, ведіть щоденник, поспілкуйтеся з близьким другом, з фахівцем з відносин, щоб зрозуміти себе," – радить він.

Хоча вам може шалено хотітися відновити стосунки, якщо ви вважаєте рішення про розрив зваженим, не піддавайтеся почуттям.

На думку Вінча, жоден, хто вирішив розірвати стосунки, не може назвати точного моменту, коли це вирішив. Тобто такі рішення зазвичай обдумані. Людина їх озвучує, коли готова до цього.

Сусман радить: не затягуйте і не випалюйте про розрив зненацька. Ведіть розмову, яку продумали заздалегідь, поступово.

Дозволь партнеру вирішити, чи хоче він далі спілкуватися з тобою

Фото: fizkes/Depositphotos

Звичайний дзвінок, щоб перевірити, як почувається колишній, може бути сприйнятий як порив до відновлення стосунків.

І Суссман, і Вінч одностайні – краще зв'язатися, коли ви обоє охололи, і якщо обоє цього хочете.

[L]"Людина, яка ініціювала розрив, має право на дзвінок кілька тижнів потому: "Чи можемо ми поговорити? Чи можемо ми знову спілкуватися?" – радить Суссман.

Але не форсуйте події. Має пройти певний час, перш ніж ви знову станете друзями. Кілька місяців – перш ніж почнете спокійно спілкуватися.

Дайте можливість це вирішити вже вашому екс-партнеру.

Реклама:

Головне сьогодні