Хто такі наноінфлуенсери, та чи є вони серед нас

— 18 листопада 2018, 10:00

Поступово відходять в небуття часи, коли рекламувати бренди було прерогативою зірок.

Маркетологи говорять про наближення нового віяння в рекламі – нановпливу.

Що це таке – пояснює видання The Guardian.

Бренди більше не хочуть, щоб їх рекламували зірки. Їм потрібні звичайні люди. Фото Depositphotos/Myvisuals

Колись пропагувати дорогу та модну косметику могли тільки такі поп-діви, як Ріана.

Пізніше, з'явилися блогери – люди, які ведуть свої сторінки на різних платформах та мають багатомільйонні аудиторії.

Зовсім недавно маркетологи перейшли до мікровпливу: людей з вузькою спеціалізацією, які за невеликі гроші погоджувалися стати "амбасадорами" бренду чи продукту. Наприклад, рекламувати бекон для веганів або швидке лікування кутикули.

Тепер журналістка The New York Times Сапна Махешварі говорить про новий вид впливу – нановплив.

Його інструментом стануть наноінфлуенсеризвичайні люди, не зірки, які мають від тисячі підписників у соцмережах, підтримують з ними двосторонній контакт та мають вплив на аудиторію.

Стати наноінфлуенсером може кожен: головне мати свою аудиторію у соцмережі і спілкуватися з нею. Фото Depositphotos/[email protected]

"Кожен, хто має сторінку в Instagram, має друга, який набирає популярність, якого багато коментують та на сторінці якого багато цікавого", – кажуть в одному з маркетингових агенств.

"Ймовірно, такі люди ніколи раніше не співпрацювали з брендами, але такі вони будуть дуже корисними в соціальних мережах".

Тож якщо ваш класний кузен раптом починає публікувати неймовірно захоплені пости про молочко кеш'ю або крем для обличчя – його, мабуть, таки завербували.

Якщо задуматися над механізмом такого підходу, він виявиться дуже логічним. Брендам легше співпрацювати зі звичайними людьми, аніж з Ріаною.

Перш за все, це суттєво дешевше. Наноінфлуенсери зазвичай не вимагають готівки, їх влаштовує безкоштовна продукція.

Такий підхід дозволяє максимально персоналізувати бренд.

На марки, якими користується близька чи навіть просто знайома людина, звертають увагу більше, ніж на засоби зірок. Фото Depositphotos/GaudiLab

На заходи від бренду значно легше затягнути наноінфлуенсера, аніж зірку. І це справді працює.

[L]Стати інструментом нановпливу пропонували й Річарду Годвіну, журналісту The Guardian, який готував цей матеріал. Йому пропонували безкоштовні сорочки в обмін на промо.

Як це може працювати ще?

Театральні критики не завжди платять повну вартість квитків на виставу, не всі туристичні оператори можуть собі дозволити п'ятизіркові готелі, у модних журналах моделям часом компенсують низьку платню продукцією, яку вони рекламують.

Але чи чесний такий підхід з боку наноінфлуенсерів?

Без сумніву, частина їхніх підписників відчуватиме себе ошуканими після фото свого друга з якимись дорогими товарами, які дісталися йому безкоштовно.

Але інших – таки втішить успіх випадкових моделей.

Реклама:

Головне сьогодні