Легалізація медичної марихуани: чому пацієнти та лікарі цього вимагають. Пояснює Супрун

— 31 січня 2019, 18:00

Змінити законодавство так, щоб можна було використовувати канабіс (марихуану) у медичних та наукових цілях.

30 січня на сайті Верховної Ради зареєстрували відповідну петицію.

Фото:TeriVirbickis/Depositphotos

Канабіноїди, більш відомі як "марихуана" — це група рослин, чия основна діюча речовина, тетрагідроканабінол, впливає на дію центральної нервової системи.

За словами голови благодійного фонду "100% життя" Дмитра Шерембея, майже 2 мільйони пацієнтів страждають від хронічного болю та інших розладів, яких можна уникнути, вживаючи препарати на основі фітоканабіноїдів — активних компонентів, що є в коноплях.

Хоча дослідницький досвід медичного використання марихуани обмежений, її успішно використовують в лікуванні в таких країнах як США, Канада, Бельгія, Чехія, Нідерланди, Австралія, Швеція, Швейцарія, Іспанія, Польща тощо.

В Канаді канабіс в медичних цілях використовують з 2001 року.

Його застосовують для таких хвороб та розладів:

  • Медикорезистентна епілепсія;
  • Лікування хронічного болю;
  • Полегшення нудоти, яка виникає внаслідок хіміотерапії або під час лікування ВІЛ;
  • Лікування посттравматичного синдрому.

Деякі клінічні дослідження показали ефективність канабісу для лікування астми та глаукоми.

За словами речника Української Асоціації Медичного Канабісу (UAMC) Тараса Ратушного, той факт, що Україна не має законів, які б легалізували медичну марихуану, гальмує розвиток української науки та медицини.

"Під медичним канабісом ми розуміємо широкий спектр фармацевтичних препаратів на основі канабіноїдів.

Вони можуть бути у різних формах — пігулки, інгаляції тощо.

І звичайно, коли ми говоримо про медпрепарати, перш за все говоримо про контроль якості.

В інших країнах цим займається МОЗ і уповноважений орган, який відповідає за контроль якості медпрепаратів, за їх обіг та стандартизацію.

В Україні є чудовий закон про лікарські засоби, і якщо канабіс та ліки на основі нього стануть лікарським засобом, ми просто можемо використовувати цей закон.

Легалізація дасть зелене світло клінічним випробуванням. Нам просто треба перевести препарат з забороненої категорії в категорію підконтрольну".

Адвокат Геннадій Шабас зазначає, що для цього необхідна відповідна постанова Кабінету міністрів.

Досвід країн, які працювали з ветеранами, які пройшли через бойові дії, показує: ветерани мають проблеми з адаптацією до мирного життя, страждають на депресію та часто чинять самогубство.

Про це розповідає асистент кафедри ортопедичної стоматології Національного медичного університету та ветеран АТО Святослав Прохоров.

Він додає, що канабіноїди успішно використовують в Америці, Канаді та Ізраїлі для лікування посттравматичного стресового розладу, який руйнує життя тих, хто пройшов крізь війну.

Активістка Української Асоціації Медичного Канабісу Катерина Бибко нещодавно втратила 7-річну дитину, яка хворіла на синдром Драве.

Це важка форма епілепсії, яку неможливо контролювати ліками.

Канабіноїди могли дати дитині шанс, але родина їх не дочекалась.

Підтримує петицію і очільниця Міністерства охорони здоров'я, Уляна Супрун.

На своїй сторінці у Facebook вона пише, застосування таких препаратів допомогло б майже двом мільйонам громадян, які страждають від хронічного болю та інших розладів.

Міністерка пояснила механізм дії канабіоїдів на організм і пояснила, в яких випадках застосовують такі ліки.

  • Хвороба Альцгеймера. Є істотні докази того, що регулярне помірне споживання канабісу допомагає сповільнити прогрес хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних хвороб;
  • Рак. Головною цінністю медичного канабісу є паліативна допомога онкохворим. Втім, клінічні дослідження на людях наразі показали можливість використання канабісу у лікуванні базальноклітинного раку;
  • Хронічний біль. Масштабні рандомізовані подвійні сліпі клінічні дослідження показали ефективність та безпечність канабісу при хронічному болі;
  • Синдром подразненого кишківника, в тому числі хвороба Крона та виразковий коліт. 50% пацієнтів із хворобою Крона повністю одужали, а 90% відчули значні покращення;
  • Множинний склероз (МС). Канабіс ефективний і безпечний паліативний засіб при цій хворобі. Крім того, дослідження вказують на можливий лікарський ефект канабісу у відновленні мієлінових оболонок нейронів при МС;
  • Епілепсія в дорослих і дітей. Медичний канабіс знижує частоту і тривалість епілептичних нападів, в тому числі — в разі епілепсії, що не піддається медикаментозному лікуванню;
  • Нудота і блювота внаслідок хіміотерапії;
  • В США медичний канабіс призначають також в разі пост-травматичного синдрому і глаукоми;
  • Є низка робіт, що вивчали ефективність медичного канабісу в разі тривожності, порушення сну, покращення апетиту в ВІЛ-інфікованих людей, депресії;

Петиція вже розміщена на сайті Верховної ради.

Необхідно набрати 25 000 голосів.

Вас також може зацікавити:

Реклама:

Головне сьогодні