Щоб ваш дім став менш токсичним, використовуйте ці 5 способів

Ми оточені хімічними речовинами – у їжі та напоях, різному домашньому начинні, меблях та засобах для чищення, пише The Guardian.

Ось 5 порад, які стануть вам у пригоді, аби ваш дім став менш токсичним.

1

Провітрюйте

Свічки, будматеріали, засоби для чистки та куховарство призводять до забруднення наших будинків.

Британська фундація легень (BLF) рекомендує обирати засоби для чистки без запаху, використовувати рідини і тверді продукти, коли це можливо, а не спреї.

За можливістю, відчиняйте вікна, особливо коли куховарите чи приймаєте душ, уникайте використання багатьох свічок чи ладанні палички у маленькій кімнаті на кшталт ванної.

2

Обмежте пластик у своєму домі

Синтетичний хімікат Бісфенол А (BPA) є у багатьох пластикових продуктах і може вбиратися через контакт зі шкірою, потенційно шкодячи ендокринній системі.

95% дорослих мають сліди BPA у тілі через тривалий вплив, каже професор з екотоксикології Ексетерського університету Тамара Галловей.

Уникання дуже обробленої та запакованої їжі також допомагає.

Годування грудьми чи купівля дитині пляшечки з позначкою BPA-free також серед її рекомендацій.

3

Робіть власні засоби чистки

Авторка книги про те, як бути дружнім до екології, Меделін Сомервілл, пояснює, що харчова сода, оцет та мило допомагають робити власний очищуючий спрей.

Меделін рекомендує наповнювати пляшку для спрею гарячою водою, не заповнюючи останні +/- 10 см, а потім додавайте туди ¼ чашки білого оцту, 2 столові ложки дружньої до екології очищуючої рідини і за бажанням 1 столової ложки натрієвої солі борної кислоти.

4

Зменшіть пил і усуньте будь-яку вологість або цвіль

Дослідження 2016 року у США визначило 45 токсичних хімікатів у пилу приміщень, включаючи фталати, антипірени та феноли.

Пил у приміщеннях містить речовини з широкого спектру продуктів. Це як паркувальний майданчик для хімікатів у домі, пише співавторка дослідження Natural Resources Defense Council з Каліфорнії В’єна Сінглейн.

Як зменшити це розмаїття? Мийте руки водою чи з простим натуральним милом без домішок.

Зведіть кількість пилу до мінімуму, протираючи поверхні вологою ганчіркою і використовуючи пилосос з високоефективним повітряним фільтром (Hepa).

Волога та цвіль можуть впливати і на ваш імунітет, а також підвищувати ризик респіраторних проблем.

Запобігання нарощення конденсату є ключовим, говорить Національна служба здоров’я Великої Британії.

5

Враховуйте, чим фарбуєте поверхні

Так само як і гази і хімічні речовини, які виділяються під час фарбування, свіжодекоровані стіни можуть продовжувати забруднювати ваш дім ще довго після того, як фарба висохне.

Фарби з маркою "ecofriendly" чи "natural" з нижчими рівнями летючих органічних речовин (VOC; ЛОР українською) необов’язковою є ековаріантом.

Про це пише журналіст з дизайну інтер’єрів Кетрін Сорел.

Усі фото: Depositphotos

Більше користі для дому:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні