Як скролити соцмережі з користю. Досвід

— 26 вересня 2019, 16:30

"Соціальні медіа багато у чому звинувачують. Вони підвищують випадки депресії, спричиняють харчові розлади та навіть випадки нанесення травм самому собі.

А ще вони заважають людям займатись спортом та нормально спати. Але є секрет: щоб скролити стрічку Instagram з користю, варто переглядати свої власні фото".

Про це в колонці для Medium пише журналістка-фрилансер, яка спеціалізується на темах культури та технологій, Зара Стоун.

Соціальні медіа багато у чому звинувачують. Фото: AllaSersbrina/Depositphotos

"Подивіться на це з цього боку: мій Instagram – це скупчення моїх щасливих моментів. Я завантажую фото лише зі значних для мене подій – похід з друзями, коргі на пляжі, "з’їзд задротів", каже вона.

За її словами, коли вона почуває себе депресивно і здається, що життя не вартує того, щоб його проживати, її Instagram-стрічка підтверджує науковий факт: наші нейронні зв’язки формують нашу реальність.

Стоун розповідає, що концентруватись на щасливих моментах це вже давній терапевтичний трюк.

"У 2015 році дослідники MIT провели дослідження на мишах, і виявили, що вони можуть подолати симптоми депресії у тварин, якщо будуть показувати їм щасливі моменти, які вони пережили до початку депресивного розладу", розповідає Стоун.

Згадка пережитих позитивних емоції допомагає сформувати нові.

Звичайно, миші не найкращий приклад, коли мова йде про людей, але це дослідження добре пояснює, чому "терапія спогадів", яка також допомагає людям, які страждають на деменцію, така ефективна в лікуванні депресії.

Дослідження від Кембриджського університету, опубліковане на початку 2019 року, намагалось з'ясувати, чи зможе згадування позитивного досвіду зменшити прояви двох симптомів депресії: негативних думок та високого рівню кортизолу зранку.

У довготривалому дослідженні брало участь 427 людей, які перебували в зоні ризику виникнення депресії.

І якщо коротко, то так, може.

"Проводити час у соціальних медіа, для того, щоб покращити свій настрій, дійсно може мати корисний ефект", стверджує клінічний психолог Рейчел О’Нейл.

Але вона наголошує, що те, що допомагає одній людині, не обов'язково допоможе іншій.

"Це інструмент, але не використовуйте соціальні мережі замість того, щоб звернутись за професійною допомогою", акцентує вона.

О'Нейл наголошує, що важливе саме усвідомлене використання соцмереж.

"Намагайтесь уникати бездумно скролити стрічку та встановлюйте ліміт на своє перебування в мережі. Наприклад, ліміт у 20-30 хвилин може бути непоганим початком", радить психолог.

Люди по-різному працюють з соціальними мережами.

Наприклад, соціальний працівник з Канади Хейді Фішер у своєму Instagram відверто висвітлює свою боротьбу з суїцидальними думками та залежністю від медикаментів.

Вона читає коментарі й це її заспокоює.

Фішер почала вести свій аккаунт у 2017 році й тепер на нього підписалося 2886 читачів.

Це може здивувати, але до неї не заходять "тролі".

"Найгірше, що траплялось зі мною – це люди намагались мені щось продати", каже вона.

Також Фішер розуміє, що Instagram не панацея.

Отож вона тримається якомога далі від акаунтів відомих людей та читає блоги про ментальне здоров’я.

"Я б не погодилась з людьми, які кажуть, що Instagram – це погано. Ця мережа допомогла мені створити ком'юніті, яке підтримує мене", пояснює вона.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.



Реклама:

Головне сьогодні