Що робити жертвам домашнього насилля у період карантину: контакти служб допомоги

Наталiя Бушковська — 22 березня 2020, 10:00

Карантин – можливість більше проводити часу з близькою людиною.

Але що робити, якщо близька людина – цькує та знущається з вас?

Через карантинні обмеження багато людей заточені в домівках зі своїми кривдниками, пише Times.

Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) стверджує, що одна жінка з трьох переживає сексуальне насилля.

В Китаї кількість випадків домашнього насилля, про яке доповідали поліції, збільшилась втричі у лютому в порівнянні з минулим роком.

Через карантинні обмеження багато людей заточені в домівках зі своїми кривдниками. Фото: Pexels

Активісти стверджують, що це – результат вимушеної ізоляції.

"Зараз ми всі втрачаємо контроль над власним життям. І люди, схильні до насилля, будуть зриватися на своїх жертвах.

Ті, хто вже перебувають у токсичних стосунках, можуть зазнати більше насилля", – стверджує керівниця гарячої лінії з питань домашнього насилля Кетті Рей-Джонс.

Також, через те, що лікарні перенавантажені, жертвам насилля ще важче буде отримати медичну та психологічну підтримку.

Багато жінок бояться шукати підтримки в батьківському домі, тому що не хочуть наражати близьких на ризик зараження.

"У нас постійні звернення клієнток щодо домашнього насильства на мобільні бригади, денні центри та притулки, дзвінків у нас більше, ніж було. Було 3-5 нових звернень, тепер це приблизно 5-10 нових телефонних звернень за день на бригаду.

Це я не рахую планових дзвінків", – говорить виданню Повага Галина Скіпальська, виконавча директорка МБФ "Українська фундація громадського здоров’я", директорка представництва HealthRight International в Україні.

Вона наголошує, що до 15 травня 2020 року її організація у партнерстві з ЮНІСЕФ продовжить підтримувати 12 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги в Донецькій та Луганській областях.

Вони виїжджають у крайніх випадках, коли треба забирати жінку, дитину, коли йде загроза життю та здоров’ю. Решта роботи ведеться телефоном та онлайн.

Для збільшення натисніть на зображення

В Україні також діє Національна "гаряча лінія" з запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного). Нею опікується громадська організація "Ла Страда".

До 1 квітня 2020 року продовжують працювати 6 мобільних бригад для учасників АТО і щодо насильства в сім’ї в Київській та Миколаївській областях за кошти UNFPA. Решта роботи ведеться телефоном та онлайн.

Для збільшення натисніть на зображення


Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні