Котлета не по-київськи. Як назви страв можуть обманювати про походження

11456
3 квітня 2020

Коли страва названа на честь міста або країни, можна подумати, що її придумали в цьому місці.

Але реальність часто може бути іншою, пише National Geographic.

Котлета по-київськи. Фото: Вікіпедія

Один із прикладів – котлета по-київськи. Це панірована куряча котлета у фритюрі з начинкою з вершкового масла. Та вона родом не з України.

Хоча це і не почалося в Україні,  котлета по-київськи, ймовірно, вперше з'явилася в російському меню в кінці XIX століття.

ЇЇ, можливо, придумали французькі шеф-кухарі, яких тоді любили наймати в місцеві ресторани.

Спершу страву робили з м'ясного фаршу найчастіше зі свинини, але іноді з телятини або курки – і смажили на сковороді.

Рецепт став популярним на початку XX століття в Росії (особливо в мережі готелів Інтурист). 

І до 1960-х років котлета з європеїзованою назвою перетворилася в модний британський і американський хедлайнер на проханих вечерях.

У Києві рецепт не був на слуху до 1970-х років.

Потім туристи почали запитувати його в ресторанах. Щоб задовольнити попит, Київ почав готувати котлети по-київськи.

Та іноді пекінська качка – це просто качка пекінської породи, яку готують і їдять в місті, де рецепт вперше "прижився". 

Рецепт пекінської качки вперше з'явилася у рецептах у пресі в в 1330 році.

І так: бельгійські вафлі були винайдені в Бельгії, а філадельфійський чізстейк з Філадельфії.

Вас також може зацікавити:

Як назва страви допоможе харчуватися здоровіше? Пояснює одне дослідження

Лайфхак: як перетворити звичайну страву на шедевр

Як можна ТАК подавати їжу? Від вигляду цих страв може зникнути апетит. ФОТО

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

powered by lun.ua