Чому не варто критикувати своє тіло перед дитиною. Пояснюють експерти

Дарія Поперечна — 30 серпня 2020, 11:00

Батьки відіграють важливу роль в розвитку дітей, а також у формуванні їхнього сприйняття власної зовнішності.

При цьому негативна риторика батьків стосовно власної зовнішності може негативно вплинути на світосприйняття дитини та її емоційний стан.

Вона може перейняти негативні меседжі батьків та спроектувати їх на власну зовнішність.

Дослідження показують, що позитивне ставлення до свого тіла пов'язане з більш високою самооцінкою і здоров'ю поведінкою, водночас, негативний образ тіла провокує зниження самооцінки та депресію, пишуть у Huffpost.

Фото Kzenon/Depositphotos

Критика власного тіла перед малюком може здатися безневинною, бо вона не направлена на дитину, але діти можуть засвоюювати токсичні повідомлення з таких коментарів.

ВІДЕО ДНЯ

Вони також можуть почати думати і говорити про себе подібні негативні речі.

Експерти називають кілька типів негативних меседжів про тіло, які можуть засвоїти діти, коли батьки критикують власну зовнішність.

"Зовнішній вигляд важливіший, ніж особистісні якості"

"Уникайте постійної критики власного тіла, наприклад фраз "Я такий товстий, мені потрібно схуднути", оскільки цей тип самокритики дає зрозуміти, що зовнішній вигляд важливіше характеру", – пояснює Клер Миско, генеральний директор Національної асоціації розладів харчової поведінки.

Замість того, щоб зосереджуватися на зовнішності, постарайтеся вказувати на позитивну поведінку і цінності людей і хвалити їх.

Дайте зрозуміти, що вага і фізична привабливість – не найважливіші аспекти особистості і самооцінки.

"Батьки повинні намагатися заохочувати своїх дітей цінувати ті аспекти особистості, які не пов'язані із зовнішністю, наприклад, вміння бути хорошим другом", – зауважує Еммі Слейтер, доцент і директор Центру досліджень зовнішності.

Фото oksun70/Depositphotos

"Цінність тіла полягає в тому, як воно виглядає"

Негативні відгуки про тіло можуть сформувати у дітей уявлення, що найважливіше те, як воно виглядає, а не функціональність.

"Це називається об'єктивацією, коли тіла розглядаються як набір елементів, які варто критикувати, а не прославляти за їх приголомшливу функціональність, яка допомагає нам бути тими, хто ми є, і робити те, що ми робимо кожен день", – розповідає Ешлі Крун Ван Дист, дитячий психолог з Національної дитячої лікарні.

Щоб протистояти цьому шкідливому посланню, батьки повинні робити позитивні коментарі, які демонструють вдячність за те, що роблять їхні тіла, наприклад: "Мої ноги настільки сильні, що вони дозволяють мені їздити на велосипеді".

Якщо ви чуєте, що діти негативно відгукуються про власне тіло, продовжуйте обговорення, підкресливши функціональну цінність тіла.

"Тіло – це те, чого варто соромитися"

"Коли батьки говорять негативні речі про свою вагу, форми або зовнішній вигляд в присутності дітей, це збільшує незадоволеність тілом у дитини", – зазначає Лаура Харт, старший науковий співробітник і Центру психічного здоров'я.

На її думку, це говорить дитині про те, що тіла потрібно соромитися.

"Не дивлячись на поширену думку, що почуття сорому за своє тіло мотивує вас худнути, добре харчуватися і займатися спортом, ми знаємо, що насправді все навпаки", – додає експертка.

Якщо ваші діти часто відчувають почуття сорому і негативу по відношенню до свого тіла, їм може бути корисно звернутися до професійного терапевта для подальшого обговорення.

"Тобі потрібно змінити своє тіло"

Часті негативні розмови про тіло не тільки породжують сором, а й сприяють постійному бажанню змінити власну зовнішність.

"Коли батьки критикують власне тіло, діти дізнаються, що тіло може не подобатися.

Якщо наші діти чують, як ми негативно говоримо про своє тіло, вони вчаться нормалізувати ці думки і почуття і можуть стати незадоволеними власним тілом або стурбованими стосовно змін", – розповідає Слейтер.

Коментарі про бажання досягти певного рівня привабливості не сприяють формуванню у дітей позитивного образу тіла, а, навпаки, розвивають ідею про те, що воно ніколи не буває достатньо хорошим.

Батькам варто зосередитися на позитивних коментарях, які демонструють любов і прийняття тіла, а також перестати порівнювати себе з іншими людьми.

"Тіло, яке не виглядає певним чином – погане"

Коментарі про бажання, щоб тіло виглядало інакше, натякають на те, що тільки тіла, які відповідають певним стандартам краси, є "хорошими", а решта – "погані".

"Подібні коментарі вчать дітей, що тіла мають цінність тільки в тому випадку, якщо вони відповідають певним вузьким критеріям.

А тіла, що не відповідають цьому стандарту – потребують змін", – пояснює Слейтер.

Батькам потрібно пояснити, що тіла бувають різної статури та розміру, при цьому можуть виглядати красиво.

Краще також утриматися від коментарів, які стосуються лише зовнішності. На приклад: "Так гарно виглядаєш, похудав?".

"Бути товстим – це неправильно з моральної точки зору"

Маленькі діти засвоюють такі цінності, як "не можна брехати" або "потрібно бути добрим до інших".

Подібні коментарі в контексті їжі можуть призвести до спотвореного сприйняття того, що означає мати тіло більшого розміру.

"Коментарі про те, що ви не повинні їсти щось, тому що "це зробить вас товстим", діти засвоюють як ідею про те, що бути товстим – це морально неправильно", – пояснює Клер Миско.

"Фізична активність потрібна тільки для схуднення"

Якщо діти чують розмови про фізичну активність лише в контексті ваги, вони можуть пов'язувати вправи строго з досягненням певного зовнішнього вигляду, а не з користю для здоров'я і радістю від руху.

Батьки повинні намагатися відокремити вправи від того, як людина виглядає, коли обговорюють фізичну активність.

"Уникати їжі – це добре"

"Коли батьки хвалять себе за те, що не з'їли певного продукту, це вчить дітей тому, що уникати їжі – це добре", – розповідає Клер Миско.

Це може привести до нездорової фіксації на дієті.

"Говоріть про їжу як про харчування і задоволення, яким потрібно насолоджуватися.

Ніколи не повинно бути сорому або покарання, пов'язаних з їжею", – додає експертка.

Вас також може зацікавити:

Що таке здорова вага та чому вона важлива. Пояснює Супрун

Як зменшити ризик ожиріння в дитини: 7 простих способів

Вчені підтвердили: ожиріння у жінок часто пов'язане з поганим сном

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні