8 порад по догляду за собою, якщо вас лякає стрічка новин

Навіть якщо ви не з тих, хто читає новини кожного дня, вони все одно зненацька наздоганяють вас.

Багато хто з нас навіть не підозрює, як погані новини впливають на нас.

Що відбувається у нас в голові, коли новин стає занадто багато?

"Ми запрограмовані на фізіологічні реакції на все, що несе нам загрозу або небезпеку. Наша відповідь бийся або тікай", пояснює клінічний психолог, доктор Джош Клапов (Dr. Josh Klapow).

"Реакція на новини може бути така, якби ви відреагували на травму, додає він.

Ступінь інтенсивності може відрізнятися, але симптоми можуть включати паніку, труднощі з концентрацією уваги та задишку".

2020 ще не закінчився, але ви все одно можете спробувати захистити своє психічне здоров'я, якщо новини вас травмують.

Bustle зібрали 8 найважливіших лайфхаків, як не дозволити новинам керувати нашою психікою.

1

Тримайте баланс і контролюйте своє споживання новин

Незалежно від того, що ви оберете перерву для новин чи встановлення правил для себе, щоби споживати новини в помірних кількостях, це дійсно може допомогти вашому психічному здоров'ю.

"Будь в курсі, але стеж за собою", каже Джош Клапов.

Бренна К. Маллоні, ліцензована консультантка з питань психічного здоров'я, радить налаштувати собі "вікно" споживання новин.

[BANNER1]

"Поставте собі таймер, який нагадає, що треба перейти на інші речі", каже вона.

Еріка Мартінес, доктор психологічних наук, ліцензована психологиня, пояснює, що інколи "краще прочитати якусь новину про насильство, замість того, щоб бачити це зображення по телевізору".

Незалежно від того, читаєте ви, дивитесь чи слухаєте, додає вона, намагайтеся не споживати жодних новин щонайменше за 30 хвилин до сну.

2

Задовільняйте свої основні потреби

Якщо вас пригнічують новини, то втрата сну чи перекусів вам зовсім не допоможе.

"Стресова ситуація впливає на розум і тіло, тому надзвичайно важливо, щоби ви задовільняли свої основні фізичні потреби для боротьби зі стресом тривожних новин, зауважує Джош Клапов.

Задайте собі кілька основних питань: "Чи здоровим є ваше харчування? Чи займаєтесь ви фізичними вправами? Як ви спите? Чи п'єте достатньо води?

Ці загальні медичні практики мають допомогти вам підтримувати своє психічне та фізичне здоров'я під час стресових новинних повідомлень".

Якщо ви відповідаєте "ні" на багато з цих питань, докладайте усвідомлених зусиль, щоб задовольнити їх, навіть якщо це означає встановити собі нагадування пити воду.

3

Прийміть те, що ви відчуваєте

Ще один спосіб почувати себе краще бути ніжним до самого себе, коли вам необхідна перерва або вам треба повністю відключитися від циклу новин.

Тут важливо відчути свої негативні почуття, тому що боротьба з ними не позбавить вас болю.

"Дозвольте собі переживати через те, що відбулося, не звинувачуючи себе і не відчуваючи стресу через те, що ви погано себе почуваєте", радить ліцензована психологиня, доктор філософії Лата К. Макгінн.

Старайтеся не зациклюватися на тому, що можна, а що ні. "Очікуйте, що якщо щось станеться, ви будете переживати, говорить Макгінн. Не звинувачуйте себе за це і не намагайтеся зупинити".

4

Розділіть для себе емпатії та співчуття

Прийняття на себе чужої болі через співчуття може призвести до серйозних наслідків для психічного здоров'я.

"Це називається побічна травма або втома від співстраждання", говорить Мартинес.

Хоча втома від співстраждання и побічна травма зазвичай виникають у помічників або вихователів, вони також виникають в результаті перегляду новин.

[BANNER2]

Щоби захистити себе, спробуйте свідомо перейти від емпатії до співчуття.

"Співчуття це бажання когось бути вільним від страждання. Це енергія у котрій ви можете брати участь і вона не обов'язково включає в себе повторне розпалювання важких емоцій, які можуть викликати втому", каже психотерапевтка Кеті Кример.

5

Зосередьтеся на диханні

Правильне дихання це ключ до повернення тіла з тривожного стану.

Коли вам потрібно негайно почуватись краще, то йдеться в першу чергу про дихання.

"Знайте, що ваше дихання має VIP-стосунки з нервовою системою...

Якщо вас засмучує те, що ви щойно чули або щось відбувається, переконайтеся, що робите регулярні глибокі вдихи животом з довшим видихом, ніж вдих", терапевт з роботи з тривогою Айлін Перді.

Однією з вправ, яку вона пропонує, є вдихнути на рахунок чотири, потім затримати дихання на чотири секунди і видихнути на вісім.

6

Думайте глобально

Коли все стає важко, не потрібно робити вигляд, що все рожеве, але це може допомогти нагадати собі, що не кожна річ жахлива.

"Зрозумійте, що позитивні моменти також трапляються кожного дня, каже Перді.

Але ви не отримаєте новини про них через основні інформаційні агентства.

Якщо новини важливі для вас, знайдіть джерела, які висвітлюють також все позитивне, що відбувається у світі, та збалансуйте інформацію, яку ви отримуєте".

7

Розвивайте свою духовність (що б це не означало для вас)

Хоча спільнота віруючих може бути головним джерелом заспокоєння, такою ж може бути і особиста духовність під час кризи.

"Коли у вас є грунтовна духовна система вірувань, легше побачити недосконалість людства і мати любов і співчуття не тільки до того, що відбувається у світі, але і до того, як це представлено", зауважує Террані.

Якщо формальна система переконань не відповідає вашому шляху, уважність може виступати духовним рятувальним кругом, коли всього стає занадто багато.

"Практика уважності може просто дати вам власний спокій серед хаосу", зазначає Кример.

Уважність може допомогти нам побудувати (наші емоційні резерви), щоб ми знали, коли занадто сильно зливаємось із життєвими трагедіями. Подбайте про своє серце і розум".

Як тільки ви відчуєте, що стоїте міцніше, все може стати на свої місця.

8

Позитивно взаємодійте зі світом навколо вас

Якщо у вас є можливість, то задійте себе в спільноті навколо вас.

"Я намагаюся залучитись щоб усунути своє лихо і працювати з ним або безпосередньо, допомагаючи іншим, опосередковано вносячи вклад і підтримуючи інших, хто виконує роль допомоги", говорить Джош Клапов.

До того ж, допомога іншим може змусити вас відчувати більше надій і оптимізму щодо навколишнього світу.

"Щоразу, коли ви почуваєтесь враженими новинами, подумайте про одну або дві конкретні речі, які ви можете зробити, щоб зробити світ кращим, – зазначає Маллоні.

Новини, як правило, змушують нас почуватись безпорадними, але виконання навіть найменших дій для побудови кращого світу може протидіяти цьому та допомогти нам більш надійними та мотивованими відігравати свою роль у зміні речей".

Будьте добрими та щедрими, це може здатися безглуздим, але це може трохи відкоригувати вашу точку зору.

[BANNER3]

Травматична реакція на новину це нормально, але не бійтеся просити про допомогу, якщо вам вона потрібна.

"Якщо новини довели вас до такого стану, що ви не знаєте, як знову віднайти рівновагу або якщо вони викликають у вас больові спогади про речі з вашого особистого досвіду, то подумайте над тим, щоби знайти терапевта, який розуміється в тому, як працювати з травмами.

Він зможе допомогти вам подбати про вас самих", каже Малонні.

Всі ілюстративні світлини від Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Все погано? Як негативні новини спотворюють наше мислення і що з цим робити

Як розпізнати фейк-новини та шукати істину. Добірка TED

Ніл Фергюсон: "Фейкові новини погані, але напівправдиві – найгірші"

Чи відрізняєте ви реальну новину від вигаданої? ТЕСТ

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні