7 українських інновацій, на які варто звернути увагу

Технології в нашій країні не стоять на місці. Українці не тільки отримують можливість користуватися якимись ноу-хау в повсякденні, а ще й самі розробляють техніку чи додатки, які можуть полегшувати життя людям у всьому світі. У цій добірці ми зібрали сім українських інновацій, які покликані допомогти людству. Деякі з них вже відомі, деяким цей шлях треба буде здолати.

"Оболонь" стала першим пивним брендом незалежної України та взяла за правило тезу "Якщо ти перший, то маєш бути першим у всьому завжди". Можливо, ви не знали, але саме "Оболонь" започаткувала європейський ринок слабоалкогольних коктейлів в пляшках. В 1994 році компанія випустила славетний "Джин-тонік. Щось подібне у Великобританії з’явилося лише через півтора роки.

"Оболоні" вдається бути першими в усіх сферах - від популяризації напоїв до впровадження нових технологій та принципів керівництва. Ось декілька прикладів змін компанії, до яких конкуренти лише починають приходити.

"Оболонь" перша серед своїх конкурентів почала програму переробки ПЕТ-тари в Олександрії в 2002 році. Сьогодні ця лінія переробляє приблизно 2 мільйони пластикових пляшок на місяць. З них виготовляються пакувальна стрічка, універсальні ящики та меблі для літніх кафе.

Органічні відходи від пивоваріння "Оболонь"теж переробляє. Наприклад, пивна дробина складає 30 відсотків від ваги солодового зерна. Підприємство висушує дробину, що залишилася після варки пива, та продає її сільськогосподарським підприємствам, які в свою чергу створюють з неї поживні корми.

Ба більше: "Оболонь" дотримується тенденцій не лише в технологіях, а й в дизайні. Цього року компанія представила перевтілення свого бренду. Новий логотип, нове оформлення, нові етикетки. Незмінним залишився лише смак улюбленого пива українців, який пробуджує жагу до відкриттів.

Petcube

Три людини відповідальні за найвідоміший український стартап Petcube — Олександр Нескін, Андрій Клен та Ярослав Ажнюк. Petcube — це пристрій, який буде розважати вашого домашнього улюбленця в той час, коли ви будете на роботі чи кудись поїдете на два-три дні.

Виглядає Petcube, як...куб. В нього вбудовані камера, лазерна указка, динаміки та девайс, який може нагодувати вашого кота чи собаку.

Petcube можна зв'язати із смартфоном за допомогою спеціального застосунку. В ньому можна стежити за вашим улюбленцем, увімкнути лазерну указку, яка розважить тваринку, та видати щось смачненьке за досягнення чи просто так.

Цього року Petcube отримали важливу міжнародну дизайнерську нагороду — Red Dot в категорії продуктового дизайну.

Reface

Один з найпопулярніших українських застосунків, що став доступний для завантаження у лютому цього року, а вже в серпні посів перше місце серед найзатребуваніших додатків в App Store.

Reface створили Роман Могильний, Олесь Петрів та Ярослав Бойко. Що робить програма? За допомоги розвиненої нейромережі Reface може замінити чиєсь лице у відео чи GIF-файлі на ваше.

Цим застосунком встигли скористуватися такі зірки, як Майлі Сайрус, Джон Ледженд, Дуа Ліпа, Джо Роган, Снуп Догг та інші.

Grammarly

Grammarly — онлайн-сервіс, який створили Олексій Шевченко, Максим Литвин та Дмитро Лідер у 2009 році. Завдання Grammarly — допомагати користувачам писати текст англійською мовою.

Сервіс допомагає коригувати помилки в тексті, чіткіше виражати думки, розбираючи складні конструкції на прості та зрозумілі, пропонує використання більш влучних слів у тексті тощо.

Минулого року Grammarly залучила понад 200 мільйонів доларів інвестицій, а оцінена компанія була в 1 мільярд доларів.

Elision

Віктор Павлучинський створив Elision нещодавно, але цей сервіс вже зараз можна назвати доволі перспективним, бо він стосується одного з найпопулярніших напрямків медіа зараз — подкастів.

Що робить Elision? Ця платформа є агрегатором усіх подкастів, що виходять в світі. Збираючи усі можливі аудіошоу через RSS-стрічки, Elision виступає в ролі плеєра, через який їх можна слухати.

Цього року Elision привернула інвестиції у розмірі 150 тисяч доларів від українського венчурного фонду Genesis Investments.

Odrey

Цього року підприємці Марта Боровець та Олександр Кузьмічов запустили застосунок Odrey. Про нього у різні часи мріяв майже кожен журналіст, бо він може переводити аудіо та відеофайли у текст, який потім потрібно лише відредагувати.

Odrey знає 30 мов та може зробити транскрипцію файлів з них. Текст зручно розбивається на абзаци, якщо між ними зробити невелику паузу при записі.

Переносити текст у інші текстові редактори не потрібно — його можна редагувати прямо в Odrey.

Mineact.ai

Систему Mineact.ai розробила компанія Zpoken AI, якою керує Антон Гера.

Призначення Mineact.ai дуже важливе — це система, яка за допомогою штучного інтелекту може розпізнавати типи вибухових пристроїв. Mineact.ai аналізує дані з дронів чи тепловізорів, визначає вид вибухівки та дає рекомендації по безпечному знешкодженню.

Минулого року Mineact.ai змогла отримати грант у 500 тисяч гривень від держави та отримати перші пропозиції від іноземних клієнтів.

Dialik

Dialik — застосунок, який створив лікар-кардіолог Олег Стасюк у 2018 році.

Що робить Dialik? Программа обробляє погодні дані та враховуючи усі фактори, прогнозує можливі ризики підвищення артеріального тиску. Якщо є ймовірність, що сьогодні тиск буде вище ніж зазвичай — Dialik надсилає сповіщення з цією інформацією.

Dialik дає користувачу погодинний прогноз, а також приблизний прогноз на тиждень. Якщо увімкнути на смартфоні функцію геолокації, ризики для здоров'я будуть прогнозуватися більш точно за допомогою актуальних даних про місцезнаходження.

Головне сьогодні