Термометр можна не купувати, а одягу вистачить до року: що треба знати про "пакунок маляти"

Термометр можна не купувати, а одягу вистачить до року: що треба знати про пакунок маляти

Місяць тому в українських пологових знову почали видавати "пакунок маляти". Майже пів року замість бебі-боксу породіллі отримували картку з грошовою компенсацією, яку можна витратити в певних магазинах. Коли знову почнуть видавати "пакунки маляти", і якими вони будуть, лишалося невідомим аж до початку року. Це призвело до плутанини, а у жінок, які мають от-от народити, досі виникає багато питань.

Ми розібрали найпопулярніші питання про "пакунок малюка" і розповідаємо все, що треба знати про бебі-бокси тим, хто найближчим часом стане батьками.

Мені скоро народжувати. Чи отримаю я "пакунок малюка"?

Так. 25 січня бебі-бокси знову почали видавати в усіх пологових, по всій країні. Наразі держава закупила 50 тисяч "пакунків маляти". Цього має вистачити приблизно до кінця березня.

Чи будуть бебі-бокси видавати потім, залежить від того, чи вчасно проведуть тендер на їх поставку. Справа за Міністерством соціальної політики. Якщо тендер провести не встигнуть, якийсь час батькам знову видаватимуть грошову компенсацію. Щоб її отримати, необхідно буде взяти довідку в пологовому будинку про те, що ви не отримали Пакунок. Далі доведеться оформити спеціальну картку в ПриватБанку, а потім звернутися до центру соціального захисту з відповідним пакетом документів. За сучасною схемою компенсація має нараховуватися у місячний строк з моменту подання заяви й становити 5763 гривень.

Чи можу я обрати: бебі-бокс, або грошову компенсацію?

Ні. На цей момент батькам видають тільки "пакунки малюка", обрати гроші не можна. Лише якщо "пакунків малюка" немає в наявності у пологовому при виписці або в органі соціального забезпечення протягом 30 днів після народження дитини, матуся має право на отримання грошової компенсації замість "пакунку малюка".

Але згідно з законом, з 1 липня батьки зможуть обирати між бебі-боксом та грошима.

Скільки коштує наповнення, і за чиї кошти це робиться?

Орієнтовна вартість наповнення бебі-бокса для держави — 5100 гривень. Але насправді, якщо купувати ті самі речі в роздріб, сума виходить суттєво більша – близько 8000 грн.

"Пакунок малюка" закуповують за бюджетні кошти. Це — додаткова підтримка держави для новоспечених батьків, щоб трохи зняти з них фінансове навантаження перших місяців життя дитини.

До речі, Україна — одна з трьох країн світу, де видача такого пакунка закріплена на законодавчому рівні абсолютно усім батькам, і повністю безплатно. Ще дві — це Фінляндія та Шотландія. Проте у десятках країн такі програми діють на регіональних рівнях, або для частини населення. В Росії, до речі, з 2020 року видачу допомоги у натуральній формі також замінили на монетизовану – і саме цим же шляхом ледь не пішов Уряд України минулого року.

Що я отримаю в "пакунку малюка"?

Загалом у складі понад 90 предметів і виробів. Це гігієнічні вироби (майже 200 підгузків, вушні палички, вологі серветки), пелюшки різних видів, ковдра, дитячий трикотажний одяг (47 одиниць), теплий комбінезон, гральний килимок, іграшки, термометри для тіла та води, ножиці, шампунь, крем під підгузок, книжка про догляд за малюком та інші важливі речі.


Що мені треба брати в пологовий для маляти?

"У "пакунку маляти" є фактично все, що потрібно дитині в перші дні, — каже Юлія Ткаченко, лікар-неонатолог Київського міського пологового №6, — Але бебі-бокс видають вже після пологів, тому на самі пологи можна взяти шапочку, "чоловічок", памперс та шкарпетки: всього по одному. У цей одяг ми вдягнемо дитину відразу після народження".

Також візьміть усі необхідні речі для мами. У "пакунку маляти" лише дитячі речі. До недавнього часу в ньому були лактаційні та гігієнічні жіночі прокладки. Але Міністерство соціальної політики вирішило, що у боксі мають бути предмети тільки для малюка, а не для його мами. А шкода — дослідження показують, що жіночою гігієною з пакунка справді користувалися 93% жінок.

Коли й де видадуть пакунок?

Бебі-бокс мають видати відразу після народження дитини, коли маму перевезуть до післяпологового відділення. Якщо пологи відбулися вночі, "пакунок маляти" можуть привезти в палату близько до обіду наступного дня.

Основними речами ви зможете користуватися вже в пологовому. Наприклад, термометр для вимірювання температури дитини можна вже не купувати: він є у бебі-боксі. Так само можна не тягнути до пологового пачки підгузків: у боксі є підгузки першого та другого розмірів.

"Раніше ми видавали бебі-бокси при виписці, але потім опитали батьків і зрозуміли, що краще це робити відразу після народження дитини, бо у ньому речі першої потреби. Це зручно, щоб не купувати зайвого", — розповідає Юлія Ткаченко.

Як перевірити склад, і що робити, якщо чогось не вистачає?

Коли в пологовому видають "пакунок малюка", вам мають дати на підпис акт. В ньому вказане наповнення бокса.

Наявність усіх предметів потрібно перевірити по списку. Якщо чогось немає — скажіть про це лікарям, вони передадуть інформацію, і річ, якої не вистачає, довезуть. Коли пакунок збирають на складі, його зважують, щоб перевірити, чи нічого не забули покласти. Але відсутність якоїсь дрібної речі можуть випадково пропустити.

"Минулого року в одному з боксів не виявилося ножиць. Мама це помітила, ми передали інформацію постачальнику, і ножиці довезли ще до того, як жінка виписалася", — розповідає Юлія Ткаченко.

На який вік розрахований склад? На скільки вистачить цих речей?

У складі є майже всі основні речі, що можуть знадобитися дитині до року. Наприклад, у новому складі бебі боксу стало більше одягу — тепер в ньому є "чоловічки" аж до 74 розміру. За бажанням їх можна не докуповувати, базового набору вистачить з головою.

Звісно, доведеться купувати підгузки (у боксі їх 6 пачок). А ще у боксі немає взуття. Також немає жодних медичних виробів, це — рекомендація UNICEF.

"Багато мам хочуть мати в боксі дитяче харчування, наприклад баночки з пюре, які знадобляться після 6 місяців, коли почнеться прикорм. Але щодо прикорму має консультувати педіатр, тому ми не можемо включити харчування в склад пакунка, — пояснює Антон Товченко, керівник відділу моніторингу програм UNICEF. — Також багато мам хотіли мати в боксі промиваючий сольовий розчин для носика, але це теж медичний засіб, який має призначати лікар. Не все, що хочуть мами, включалось в склад. Те, що призначає педіатр, батьки мають купувати самостійно".

Як змінювався склад "пакунка малюка" за 2 роки?

Бебі-бокс став майже вдвічі важчим. У 2018 році він важив 9 кілограмів, зараз — 16,5 кг. За два роки кількість предметів у пакунку зросла у 2,5 раза. Наприклад, у нього додали розвивальний килимок, теплий комбінезон та інші речі.

Змінилася і якість речей. Приміром, отримувачі перших бебі-боксів нарікали на якість підгузків та одягу. Наразі у "пакунку маляти" підгузки преміумкласу, а текстиль почали виготовляти на українських підприємствах, він став м’якішим та якіснішим.

80% наповнення найновіших бебі-боксів — речі українських виробників. Імпортують тільки підгузки, брязкальця та дрібниці на кшталт термометрів та ножиць.

Хто вирішував, що має бути у пакунку?

З 2018 року спеціалісти UNICEF провели 4 масштабних дослідження щодо того, які речі хочуть бачити в боксах українські батьки. Опитали 6000 матерів віч-на-віч та провели 4000 телефонних інтерв’ю, а також понад 200 глибинних інтерв’ю та 20 дискусій у фокус-групах. Окрім того, моніторили відгуки в соцмережах.

Антон Товченко розповідає, що спочатку батьків опитували у пологових будинків — про загальну обізнаність та сприйняття програми. Через 3-5 тижнів цікавилися враженнями від якості та користі товарів у боксі.

За результатами цих досліджень склад бебі-боксів змінювався вже 5 разів, і кожного разу покращилась якість і корисність товарів. Останній такий моніторинг проводили рік тому, у січні 2020 року.

Чи всі батьки задоволені складом боксу?

За словами Антона Товченка, рівень задоволеності складом "пакунку малюка" зростає. Наприклад, у жовтні 2018 року тільки 40% хотіли отримати бебі бокс, а 60% були за грошову допомогу. У грудні 2019 року вже 77% надавали перевагу пакунку маляти, а 23% грошовій виплаті.

У жовтні 2018 року батьки оцінювали асортимент наповнення боксу, в середньому, на 4,2 (по п’ятибальній шкалі). Через рік оцінка зросла до 4,8 бала. Також у жовтні 2018 року якість товарів батьки оцінювали на 4,3 бала, через рік — на 4,8 бала.

"Загалом підтримка населення України програми "пакунок малюка" виросла з 56% до 80% і тільки 3% не підтримують програму", — говорить Антон Товченко.

Чи будуть опитувати батьків щодо нового складу "пакунка маляти"?

Так, дослідження проведуть протягом наступних 3-4 місяців. Причому, питатимуть не тільки тих, кому видали бебі-бокс, а й тих, хто отримав грошову компенсацію. UNICEF планує оцінити, наскільки задоволеними лишилися батьки від обох варіантів, чи треба ще змінювати наповнення боксу, і яким має бути процес виплати компенсації для тих, хто після 1 липня обере гроші.

Як мені дізнаватися про останні новини та нововведення пакунку маляти?

Всі питання про програму "Пакунок маляти" можна дізнатися на сайті Міністерства соціальної політики.

"Пакунок маляти" в соціальних мережах:

Facebook: pakunokmaliuka
Instagram:@pakunok_malyaty

Авторка: Тетяна Гонченко

Головне сьогодні