Чоловік з Івано-Франківська піднявся велосипедом на зимову Говерлу 

Софія Кочмар-Тимошенко  — 2 березня 2021, 09:00

Спортсмен Роман Шустак підкорив засніжену Говерлу на велосипеді: при підйомі часом довелося нести транспорт в руках, однак спускався Роман повністю на двох колесах.

Роман вже давно їздить на велосипеді в горах: спеціалізується на крос-кантрійномута ендурному катанні. Він тренер та інструктор з подорожування на велосипеді горами України та Європи.

Піднятися на найвищу точку України на велосипеді вдалося 23 лютого.

Роман ділиться деталями підготовки і особливості маршруту на зимову Говерлу на сторінці Асоціації велосипедистів Івано-Франківська у Facebook.

Увага: не радимо повторювати людям без попередньої підготовки та без консультації зі спеціалістами.

Роман кілька тижнів чекав на добру погоду в горах

Звідки краще починати?

Роман стартував і фінішував в туристичному притулку Козьмещик, що в селі Лазещина.

Це стандартний туристичний пішохідний маршрут з жовтим маркуванням. Поїздка планувалась таким чином, щоб мати максимум часу протягом світлового дня (на випадок форс-мажору чи неочікувано повільного підйому). Через це вихід на маршрут був запланований на 06:00 ранку.

Роман розповідає, що більше двох тижнів чекав комфортну та безпечну погоду.

Довелось збирати багато інформації про лавини та небезпечні ділянки, вивчати поведінку в зимових горах, спілкуватись з рятувальниками про те, в якому стані туристичні маршрути зараз.

Під час підйому Роман був готовий відмовитись від підйому в будь-який момент, якщо б покриття стало небезпечним (лід/глибокий сніг) для подальшого підйому чи майбутнього спуску.

Так, заплановану тижнем раніше поїздку на Говерлу довелось відмінити за кілька годин до старту через різке погіршення погодних умов і попередження про 3-ій рівень лавинної небезпеки.

Важливо добре обрати одяг

Якою була погода?

"Температура коливалась від -7°С вночі до +3°С вдень.На сонці навіть було до +15°С. Рухатись по маршруту було комфортно в віндстоперних велосипедних штанах, термобілизні та велосипедному джерсі.

Тільки на вершині довелось одягти куртку з віндстопером. Вітер був 2-4 км/год (фактично, штиль).

Лише опівдні на вершині почався досить сильний вітер, але вже на 200 метрів нижче все знову стало спокійніше.

Після полудня сніг почав трохи танути і їхалось вже не так комфортно, як на початку.

Доводилось більше стежити за станом натоптаної стежки", ділиться досвідом спортсмен.

На підйомі велосипед довелося трохи нести

Скільки часу зайняла подорож?

Підйом зайняв 5 годин, а спуск менше двох годин.

На вершині Роман провів приблизно 1 годину.

Попереду на нього чекав довгоочікуваний спуск, заради якого, власне, і задумувався весь цей похід. Вниз Роман проїхав всю дистанцію від вершини до підніжжя і отримав незрівнянне задоволення.

Роман каже, що найголовнішим для нього був власне спуск

Короткі поради тим, хто збирається на Говерлу взимку

🔺Не їдьте самі!

"Якщо ж сталось так, що ніхто з друзів не в змозі скласти компанію, слід максимально ретельно підготуватись до можливих форс-мажорів. Мати біля себе телефони рятувальників, які треба записати і в телефоні, і на папері, на випадок, якщо телефон розрядиться", радить Роман.

🔺Повідомте рятувальників про свій намір!

"Потрібно зареєструвати свої дані, запланований маршрут та час повернення, лишити номери телефонів родичі. Ті ж дані потрібно залишити комусь із своїх близьких родичів чи друзів", пояснює велосипедист.

🔺Будьте готові провести в горах дві доби!

Погода може різко змінитися і вам доведеться пробути в горах більше, аніж ви планували. Тому потрібно мати запасний теплий одяг, їжу, світло, термо-покривало і пальник. Не забувайте про періодичний зв'язок з рятувальниками та рідними для оновлення інформації про вас.

🔺Подбайте про техніку!

Роман радить, окрім павербанків і додаткової зарядки, мати з собою простий кнопочний телефон, який тримає заряд кілька тижнів і не боїться морозу, як смартфон.

🔺Інші важливі речі

Не забувайте про аптечку, де мають бути еластичні бинти та іммобілізаційна шина на випадок травми. І не забудьте повідомити рятувальників, коли спуститесь.

Усі використані фото: Асоціація велосипедистів Івано-Франківська.

Вас також може зацікавити:

Як тренуватися надворі взимку, якщо ви живете у часи пандемії

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".



Реклама:

Головне сьогодні