Як зробити сімейні трапези корисними

Вікторія Боярина Аніта Луценко — 13 червня 2021, 10:00

Сімейні трапези цінні не лише завдяки корисному набору продуктів, які ми вживаємо, вони також зміцнюють наші сімейні стосунки.

Зокрема, члени сімей, які мають традиції спільного прийому їжі, більше розмовляють один з одним.

Вони мають сильніше почуття єдності та приналежності до сім'ї, краще справляються зі стресом.

Правила харчування сім'ї

Харчування не можна поділяти на правильне та неправильне

Перше правило полягає в тому, що харчування не можна поділяти на правильне та неправильне. Немає хороших і поганих продуктів.

Проблема тільки в кількості тих чи інших продуктів у сімейному раціоні. Наприклад, від торта раз на тиждень не буде шкоди.

Загалом 90% продуктів повинні складати овочі, фрукти, каші, м'ясо, морепродукти та жири, а 10% – перероблені "магазинні" продукти (консервовані, ферментовані, цукерки та ін.).

Збалансований раціон протягом дня може виглядати приблизно так: 300 г фруктів і ягід, 500 г овочів, 150 г білка 2 рази в день, 20 г – насіння, горіхи, 200 г – крупи.

Фото: AllaSerebrina/Depositphotos

Рахувати калорії страв, на наш погляд, також не варто.

Краще орієнтуватися на "правило тарілки": половина тарілки – овочі або фрукти, чверть – білок, решта – вуглеводи.

Приблизно за 3 години до сну варто виключити м'ясні продукти, оскільки вони довго перетравлюються і можуть впливати на якість сну.

Нормальним для дорослих вважається 3 прийоми їжі та один перекус, якщо є потреба.

Для дітей це може бути й чотири прийоми їжі та один перекус або три прийоми їжі та два перекуси.

Ведіть харчовий щоденник

Для того, щоб зрозуміти, які продукти максимально підходять вам і вашій родині, а також контролювати поживну цінність їжі, спробуйте протягом декількох днів вести харчовий щоденник.

Записуйте реакцію на всі продукти, які вживаєте. Як ви себе почували?

Чи не було здуття живота або інших проблем із травленням? Наприклад, якщо ви відчуваєте голод за дві години після вівсянки з ягодами, наступного разу до неї можна додати горіхи, насіння льону, рослинне молоко.

Якщо ваші діти не хочуть правильно харчуватися – це привід задуматися про те, що, можливо, ви подаєте їм неправильний приклад.

Якщо ви, наприклад, говорите, що чіпси з капусти кейл – це корисно, а самі кожен день їсте тістечка, то дитина буде робити так само, бо наслідує ваші харчові звички.

Варто разом із дитиною вивчати властивості тих продуктів, які ви їсте. Це створить звичку усвідомленого харчування – вибирати їжу, яка несе цінність для організму.

Те, про що ви говорите, коли їсте, не менш важливо ніж те, що ви їсте

Згідно з дослідженням, діти, які вечеряють у колі сім'ї, менш схильні випивати, курити, вживати наркотики.

Вони більше застраховані від небажаної вагітності та харчових розладів. Мають кращий словниковий запас і вищу самооцінку. Крім того, вони мають більші успіхи в навчанні.

Для того, щоб отримати максимальну користь із сімейних трапез, потрібно їх планувати не тільки з точки зору меню, але й тем, які ви плануєте обговорювати за столом.

Наприклад, ви cім’єю можете за сніданком обговорювати плани кожного члена сім'ї на день, а за вечерею – те, як він пройшов у кожного.

Краще за столом не говорити про негативні події. Не дорікати дітям за проступки та не піднімати гострі теми. Перш за все, використовуйте цей час для радісного та теплого спілкування один з одним.

Щоб урізноманітнити сімейні зустрічі, ви можете створювати тематичні вечері або обіди.

Наприклад, це може бути меню відповідно до кожного дня ​​тижня або щотижневий обід – вдома або в ресторані – зі стравами різних національних кухонь.

Для сімейної вечері можна заздалегідь готувати перелік тем, на які буде цікаво говорити кожному члену сім'ї.

Головне – щоб це були відкриті питання, на які неможливо просто відповісти – так чи ні.

Ви також можете розповідати історії з життя своєї родини або вивчати нові слова для розширення словникового запасу дітей.

Стежте за тим, аби діти могли брати участь в спілкуванні хоча б половину від усього часу, тоді сімейні збори стануть для них ще однією можливістю відчути свою важливість у родині та прийняття з боку батьків.

Таке спілкування дозволить членам сім'ї краще розуміти один одного, розвивати спільні цінності та інтереси.

Пограйте у гру під час вечері

Брюс Фейлер у книзі "Секрети щасливих сімей. Чоловічий погляд" пропонує під час сімейної вечері грати в гру "Погано і добре".

Вона полягає в тому, що кожен член сім'ї по черзі говорить, що поганого і доброго відбулося в цей день.

Правила дуже прості: потрібно назвати щонайменше одну погану і одну хорошу подію за день, і не можна критикувати відповіді інших. Така гра може стати хорошою сімейною традицією і допомагає дітям не тримати в собі негативні емоції.

Вечеря – можливість для формування світогляду ваших дітей

Нарешті, сімейні вечері можуть стати хорошою можливістю для формування світогляду ваших дітей і навіть частиною вашої стратегії виховання та підготовки наступників.

Наприклад, Джо Трейсі, син засновника компанії Tracy's Dot Foods Inc. (найбільший дистриб'ютор продуктів харчування в США з обсягом продажів понад $ 4,5 млрд) в одному зі своїх інтерв'ю говорить про те, що розмови за вечерею в їхній родині допомогли йому зрозуміти, що хоча сімейна гармонія і є правилом номер один, члени сім'ї все ж можуть мати різні точки зору, але розділяти при цьому загальне бачення і цінності.

І це стало хорошою підготовкою до його майбутньої роботи в сімейній компанії.

Це називається навчанням через взаємодію. Слухаючи дорослих і беручи участь у загальних розмовах, діти вчаться у батьків їх стратегіям успішного і щасливого життя.

До того ж під час таких бесід на сімейних обідах і вечерях батьки можуть заохочувати дитину до самостійності в мисленні і вираженні своїх думок. А це є частиною підготовки до сепарації від батьків і самостійного дорослого життя.

Вас також може зацікавити:

Чому саме зараз вам потрібне збалансоване харчування. Пояснення і меню

5 реалістичних способів отримати максимум від сімейного обіду чи вечері

День родини. 10 рецептів щасливої сім'ї

8 корисних звичок для здоров'я сім'ї – поради експертів

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні