Зупиняти час – реально? Пояснює наука

Катерина Хорощак — 8 червня 2021, 09:18

Час від часу в науково-фантастичній книзі чи фільмі з’являються персонажі, які можуть робити те, що хоче багато хто з нас: зупиняти час.

Але чи це можливо насправді? Щоб відповісти на це питання, необхідно глибоко зануритися у фізику, філософію та людське сприйняття, пише Live Science.

По-перше, ми повинні визначити, що таке час.

"Для фізика це не так вже й загадково. Час – це просто відмітка для різних частин Всесвіту. Він говорить нам, коли щось відбувається", – каже Шон Керрол, фізик-теоретик з Каліфорнійського технологічного інституту.

Фото: 4masik/Depositphotos

Час вимірюється годинами. Він поєднується з простором в більшу концепцію, відому як простір-час, яка лежить в основі Всесвіту.

Теорія відносності Ейнштейна показала, що час може сильно коливатися в залежності від того, наскільки швидко один спостерігач рухається відносно іншого спостерігача.

Якщо людина з годинником буде рухатися на космічному кораблі зі швидкістю, близькою до швидкості світла, час для неї йтиме повільніше, ніж для нерухомої людини, що залишилася на Землі.

А космонавт, що падає в чорну діру, величезна гравітація якої може викривляти час, може відчувати уповільнення часу в порівнянні з віддаленим спостерігачем.

Але насправді це не спосіб зупинити час, запевняє фізик.

Години можуть не збігатися в теорії відносності, але кожен як і раніше буде фіксувати звичайний хід часу в своїй власній системі відліку.

Для фізика безглуздо говорити про зупинення часу.

"Ми знаємо, що машина рухається, тому що в різні моменти часу вона перебуває в різних місцях простору.

Рух – це зміна щодо часу, тому сам час не може рухатися", – розповідає Керрол.

Іншими словами, якби час зупинився, зупинився б і весь рух.

За словами фізика, фантастичний персонаж, який зупиняє час, ймовірно, не зміг би нічого побачити, тому що світлові промені не досягали б його очей.

"Насправді немає ніякого послідовного сценарію, при якому час може зупинитися", – запевняє вчений.

Це те, як фізика розуміє час. Але час – це більше, ніж просто читання годинника. Це також почуття, яке є у нас в голові і тілі. У таких випадках час може залежати від суб’єктивних факторів.

"Цікаво роздумувати про суб'єктивне враження від часу", – каже Крейг Каллендер, філософ, що спеціалізується на часі в Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго.

Існує ілюзія, відома як хроностаз, яка тимчасово виникає при фіксуванні погляду на об’єкті відразу після швидкого руху очей.

Тобто людина краєм ока дивиться на годинник, а потім різко переводить погляд на щось ще і потім знову на годинник. Якщо сфокусуватися на секундній стрілці, вона в цей момент зупиниться.

Тоді виникає питання: як і взаємозв'язок між нашим сприйняттям часу і часом, про який говорять фізики? Остаточної відповіді у філософа немає.

"Наше суб'єктивне відчуття часу ми можемо зупинити за допомогою хроностазу.

Але це, напевно, все, що ми можемо зробити", – каже Каллендер.

Вас також може зацікавити:

Як видути гігантську мильну бульбашку? Ідеальний рецепт від фізиків

Хто з'явився першим: курка чи яйце? Фізики мають відповідь

Дізнатися більше: 5 книг про науку, космос, гени та хімію життя

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні