Як продавати в інтернеті: 5 порад, які допоможуть отримати гроші за товар

Як продавати в інтернеті: 5 порад, які допоможуть  отримати гроші за товар

Уявімо, що ви купили новий ноутбук. А старий все ще у відмінному стані та працює без нарікань. Що з ним робити? Залишити на полиці як сувенір або ж знайти для нього нового власника? Другий варіант принесе гроші та звільнить ваш простір від непотрібної техніки. Але ж як продати товар, якщо ви не професійний продавець?

Зараз чи не головним фактором успішних продажів є кібербезпека продавців. Адже саме їх останнім часом активно намагаються обдурити онлайн-шахраї.

Як це відбувається та як розпізнати злодія за кілька повідомлень в чаті? Які є лайфхаки успішних та безпечних угод?

У цій статті УП. Життя разом з OLX розкажуть, як правильно продавати речі в Інтернеті та що треба робити, щоб не стати жертвою шахраїв.

Також: слухайте подкаст Української правди про онлайн-продажі

Хотів продати ноутбук, але втратив всі гроші з банківської картки: Як безпечно продавати в інтернеті?

1. Продавайте там, де купують

Виставили пост у Facebook про продаж ноутбука, зібрали з десяток лайків, але жодний покупець так і не прийшов? І не дивно, адже соцмережі як Facebook, Instagram налаштовані на те, щоб розважати користувачів контентом, а не продавати товар. Тому алгоритми знижують популярність таких постів, не видають їх у пошуку. Їхні системи безпеки не блокують посилання на шкідливі фішингові сайти, які крадуть дані з платіжних карток, а служба підтримки соцмереж не допоможе у ситуації, якщо ви просто зараз спілкуєтеся з шахраєм.

Схожа історія з форумами та месенджерами: замала аудиторія та відсутність заходів з безпеки.

Система безпеки OLX шифрує усі персональні дані згідно зі стандартами GDPR, взагалі не зберігає платіжні дані (за це відповідає платіжна система UAPAY) та деактивує посилання у чаті. Водночас алгоритми штучного інтелекту перевіряють олх-оголошення та профілі, а у випадку порушень правил чи підозри на фішинг – блокують.

Тому для продажів ефективніше та безпечніше використовувати спеціалізовані платформи, як OLX. Мільйони користувачів одразу приходять туди з метою купити товар, а алгоритми видачі результатів покажуть покупцю ваш ноутбук, а не розважальний пост з фотографіями котиків.

Для створення ефективного "продаючого" оголошення вам необхідно лише якісно сфотографувати ноутбук та детально описати його. Не знаєте яку ціну вказати? Перегляньте подібні пропозиції та визначте вартість залежно від стану вашої техніки.

Якщо ви встановите ціну набагато вищу за середню, то може доведеться дуже довго шукати покупця. Якщо ціна буде значно заниженою, то, по перше, ви менше заробите, а, по друге, можете відлякати потенційних покупців (наприклад, подумають що товар із проблемами. Також вас можуть прийняти за шахрая — так вони вказують низьку ціну, щоб привернути увагу).

2. Увага на діалог

Окрім універсальних рекомендацій бути ввічливим, не затягувати із відповіддю, є ще базові правила безпечного спілкування.

Шахраї — гарні маніпулятори. Злочинець може прикинутися турботливим батьком, фанатом вашого товару чи просто дуже зацікавленою особою — словом, зробить все, щоб жертва повірила у чесність його намірів.

Аби мотивувати вас швидко та добровільно віддати свої гроші, вони часто використовують шаблонні фрази: "мені все підходить", "я вже оплатив товар — ось скриншот", "товар оплатив - тепер підтвердіть вашу картку за цим посиланням".

Схема обману виглядає так: зловмисник переконує продавця перевести спілкування з офіційного чату платформи у сторонні месенджери (Viber, Telegram, WhatsApp) або ж одразу пише туди, після чого зазвичай надсилає фейкові скриншоти правил OLX Доставка та завжди посилання на шкідливий фішинговий сайт (який виглядає як копія оригінальної платформи), застосовує психологічні маніпуляції, щоб жертва ввела там свої платіжні дані.

Тому варто не поспішати та завжди бути уважним.

На освітньому сайті Онлайн[за]хист або у Центрі підтримки клієнтів OLX є спеціальний лінк-чекер. Так ви одразу побачите, чи має сайт за посиланням відношення до компанії OLX/послуги OLX Доставка, чи він шахрайський.

Якщо ви відчуваєте, що покупець на вас тисне/підганяє, або ж він надсилає вам підозрілі посилання краще припинити спілкування та звернутися до Кіберполіції.

3. Будьте на сторожі своїх платіжних даних

16-значний номер картки – це єдине, що може повідомити продавець для зарахування йому коштів. "Скриншоти правил", які переконують вас у зворотному — фейкові. Їх використовують шахраї, щоб ви перейшли за посиланням на фішинговий сайт та ввели свої платіжні дані.

Якщо вас просять назвати CVV код, термін дії картки, баланс на рахунку або можливо код з СМС-повідомлення від банку, нібито, без цих даних неможливо оформити доставку, перерахувати вам кошти чи верифікувати картку в банку, знайте, це шахрай.

Використовуйте вбудовані сервіси, як от OLX Доставка, тільки на сайті і не покидаючи його межі. Послуга захищає продавця від "сюрпризів" та недобросовісних покупців, адже весь процес угоди відбувається автоматично всередині платформи. Вам необхідно тільки підтвердити замовлення, вказати номер своєї картки, відправити товар та отримати гроші, коли продавець перевірить товар та забере посилку в поштовому відділенні.

4. Приїхав кур’єр? Спочатку перевірте рахунок

Якщо ви продаєте старими методами й покупець відправляє кур’єра / таксі за товаром — будьте обережні! Шахраї останнім часом використовують цей метод, щоб забрати товар, не заплативши за нього. Працює схема так: злодій знаходить ваше оголошення та пише, що хотів би придбати ноутбук. Його все влаштовує, він готовий його забрати, але сам під’їхати не може. Тому псевдопокупець відправляє до вас кур'єра (це може бути як посібник, так і стороння людина, яка не знає про схему), а коли той вже на місці — вам приходить СМС або скриншот квитанції щодо оплати товару. Сам "покупець" каже, що гроші приходять на картку з деякою затримкою, тому водія можна відпустити, щоб він не гаяв свій час.

Проте не поспішайте віддавати товар! Бо скриншот можна підробити, а СМС можна надіслати від імені будь-кого. На місці перевірте поточний стан вашого рахунку — тільки через сервіси онлайн-банкінгу. Якщо переказ дійсно надійшов, то можете спокійно відпускати водія. Якщо ні — не віддавайте свій ноутбук в жодному разі.

5. Допоможіть спіймати шахрая

З роками кількість шахрайських атак проти онлайн-користувачів тільки зростає, але все менше українців думають, що можуть стати жертвою злодіїв — за минулий рік цей показник зменшився з 75% до 61%. Водночас небажання звертатися до служби підтримки та правоохоронців створює велике поле для шахрайських маневрів.

Згідно з опитуванням OLX у випадку шахрайства лише 2 з 10 людей звертаються до Кіберполіції, до банку — 3 з 10, а до служби підтримки — половина постраждалих.

Ви натрапили на шахраїв, були пильними та не розголосили платіжні дані. Але є ще чимало людей, які можуть повірити злочинцям, та стати жертвами. Що робити в цьому випадку?

1.Зверніться в правоохоронні органи — тільки вони можуть розшукувати злочинців та притягувати їх до відповідальності. Заяву можна подати онлайн.

2.Повідомте службу підтримки платформи про шахрая. Якщо він зареєстрований, його профіль буде заблоковано і він не зможе завдати шкоди іншим користувачам.

3.Поділіться своєю історією на освітньому сайті Онлайн[за]хист у розділі Власний досвід.

Якщо ви все ж таки перейшли за фішінг-посиланням та ввели дані картки обов'язково перетелефонуйте в банк та заблокуйте її.

Збираємо правила безпечних продажів:

1.Використовуйте спеціалізовані та перевірені платформи для продажу. Спілкуйтесь щодо деталей угоди тільки в офіційному чаті платформи.

2.Не переходьте в сторонні месенджери та за посиланнями, які надсилають вам незнайомі люди.

3.Не розголошуйте всі платіжні дані, адже для отримання коштів від продажу достатньо повідомити лише 16-значний номер картки.

4.Не довіряйте скриншотам оплати/квитанцій — перевіряйте стан рахунку в сервісах онлайн-банкінгу.

5.Не піддавайтеся на психологічні маніпуляції — припиняйте діалог, якщо відчуваєте тиск на себе.

6.Повідомляйте про випадки шахрайства до Кіберполіції та у службу підтримки платформи. Якщо зловмисники заволоділи платіжними даними — необхідно звернутися в банк і заблокувати картку.

Цей матеріал — частина спецпроєкту Української Правди та OLX про кібербезпеку. Дізнатися більше про існуючі загрози та захист в онлайні ви зможете на освітньому сайті Онлайн[за]хист.

У першому епізоді подкасту Української правди та в інтерв’ю з керівником відділу бізнес-аналітики OLX Україна Віктором Нобіузом йде мова про кіберзахист та головні шахрайські схеми. А в другому епізоді подкасту та статті розповідається про головні лайфхаки безпечного онлайн-шопінгу.

Головне сьогодні