6 порад, як безкоштовно покращити собі настрій

Яна Осадча — 29 серпня 2021, 11:00

Навіть незначні розчарування можуть порушити плани, зробити вас сварливим та нещасним, а також призвести до апатії.

Причин поганого настрою може бути багато. Але якщо їх неможливо негайно усунути, треба трішки відволіктися та покращити свій стан.

Наступні 6 порад від Healthline допоможуть підняти настрій. І що важливо – абсолютно безкоштовно.

Але коли ви помічаєте тривалі зміни у вашому настрої та самопочутті, а наведені нижче стратегії мало на вас впливають, консультація з сімейним лікарем – це правильний наступний крок.

Прогулятися в парку

Коротка прогулянка найближчим парком може поліпшити настрій.

Проведені на природі 10 хвилин можуть збільшити приплив крові до мозку та зарядити енергією, полегшивши почуття втоми і млявості.

Ходьба також допомагає знизити рівень гормонів стресу у тілі та прискорити вивільнення ендорфінів, які можуть полегшити стрес, біль та дискомфорт.

Переваги для здоров'я має і сонячне світло.

Природне освітлення може допомогти відчути бадьорість і зосередженість, особливо якщо ви сиділи в темній кімнаті.

І не забуваймо про природу. Дослідження показують, що люди, які регулярно проводять час на свіжому повітрі або дивляться на зображення чи відеоролики природи, коли неможливо вийти, часто мають гарний настрій.

Посміятися

Є вагома причина, чому так багато вчителів та інших публічних ораторів часто жартують або роблять дотепні зауваження.

Сміх у групі може допомогти зняти напругу і змусити всіх почуватись трохи бадьорішими, а часто також об’єднує.

Сміх працює і на індивідуальному рівні. Якщо ви відчуваєте тривогу або стрес через, скажімо, велику презентацію на роботі або важку дискусію з коханою людиною, гумор може допомогти вам скинути частину напруги і зберегти кращий настрій.

Щоб примусити себе сміятися, спробуйте переглянути смішні відео, подивіться комедію, або почитайте гумористичну книжку.

Фото: monkeybusiness/Depositphotos

Обійняти… себе

Цілком природно звертатися до людей за фізичною та емоційною підтримкою, коли стикаєтесь із поганим настроєм та іншими розчаруваннями.

Але що робити, коли вам стало сумно, а поруч немає близької людини? Ідея обіймати себе здається трохи безглуздою, але це справді може допомогти.

Дотик, включаючи власний, може полегшити почуття стресу, допомогти відчути себе в безпеці та розслабитися.

Це також сприяє співчуттю та доброті до себе, що може прокласти шлях до більш позитивного настрою.

Обіймати себе так само просто, як і обіймати іншого: треба обхопити себе руками і потримати хвилину-дві.

Увімкнути музику

Уявіть собі ситуацію: ви прибираєте будинок, перебираєте документи або робите іншу справу, яка вам не подобається. В кімнаті грає радіо. І раптово з радіоприймача звучить ваша улюблена пісня.

Вона наповнює вас новою енергією. Ви починаєте пританцьовувати та підспівувати, і робите справу з новим ентузіазмом.

Насправді музика може допомогти покращити настрій і здатність регулювати емоції, зняти стрес і напругу, зменшити тривогу, сприяти здоровій роботі мозку, покращити пам’ять та концентрацію уваги.

Якщо ви хочете підняти настрій, увімкніть музику зі свого плейлиста і працюйте з задоволенням.

Зробити добру справу

Можливо, ви відчуваєте, що застрягли в своїй проблемі і не знаєте, як змінити поточну ситуацію? Замість того, щоб постійно потрапляти у спіраль тривог і стресу, спробуйте зосередити свою енергію на комусь іншому.

Зробіть щось приємне для іншої людини, що може покращити її день і викличе посмішку на обличчі. Добра справа потенційно покращить і ваш настрій.

Можна запропонувати допомогу колезі, допомогти дитині виконати домашнє завдання, зробити подарунок коханому. Або просто залишити позитивний відгук на сайті або сторінці улюбленого ресторану, кафе чи магазину.

Подзвонити або написати близькій людині

Якщо ви пережили виснажливий день, або на вас чекає стресова подія, невеличке повідомлення підтримки від близької людини може значно покращити настрій.

Навіть 5-хвилинна розмова або чат з романтичним партнером, другом, братом чи сестрою може допомогти позбутися похмурості, нервозності, тривоги та іншого емоційного напруження.

Близькі люди можуть вас вислухати, сказати або написати обнадійливі слова і навіть розсмішити. В деяких ситуаціях допоможе навіть надісланий ними смайлик чи кумедний GIF.

Вас також може зацікавити:

Музика і настрій: 7 способів зосередитися, заспокоїтися та мотивувати себе

Що їсти, коли у вас поганий настрій. Поради

Оптимісти живуть довше песимістів. Але довгожителем вас оптимізм не зробить – дослідження

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні