"Робот-вихователька": в Україні створили іронічний комікс про роботу в дитсадку

Катерина Хорощак — 28 вересня 2021, 15:40

Учасниці дослідницького проєкту "(Не)видима" створили іронічний комікс "Робот-вихователька".

Так вони вирішили показати прірву між реальністю працівниць дитсадків і уявленнями держслужбовців про їхню роботу.

Головна героїня коміксу – роботизована вихователька на ім'я ВДЗ-2332, яку розробили у кіберлабораторії.

Вона проявляє гнучкість, адаптивність та лідерські якості, а головне – готова до реалізації надсучасної моделі освітнього процесу.

Приводом став проєкт професійного стандарту Міністерства освіти і науки за професією "Вихователь закладу дошкільного закладу".

У документі написано, що професійна діяльність працівниць дошкілля пов’язана з підвищеним рівнем психофізіологічного та емоційного навантаження.

Ця теза підтверджується минулорічним дослідженням "Хто потурбується", результати якого показали: більшість виховательок (78%) відчувають стрес від роботи на рівні 5-10 балів за 10-бальною шкалою, а у середньому його рівень досягає 8 балів.

"В Україні станом на 2020 рік працювало понад 92 тисяч виховательок із середньою зарплатою 5051 грн. Через хронічний брак персоналу і фінансування вони часто змушені працювати у дві зміни, інколи на вихідних, витрачаючи власні кошти на підготовку до занять.

Високий рівень відповідальності та психологічної напруги, конфлікти з батьками та адміністрацією закладу, великі обсяги паперової роботи, переповненість груп – усе це призводить до стресу та вигорання працівниць дитсадків.

Проте МОН у проекті професійного стандарту пише про низку вимог та очікувань від працівниць дошкілля, які неможливо виконати у реальних умовах", – додає дослідниця і соціологиня Оксана Дутчак.

Автори проекту професійного стандарту пишуть, що виховательки мають "керувати власними емоціями у професійній діяльності", "запобігати професійному вигоранню та коригувати власну професійну діяльність з урахуванням власного психоемоційного стану", "усвідомлювати та конструктивно реагувати на прояви емоцій".

Вас також може зацікавити:

Як це – працювати в українському дитсадку за 5680 грн? Історія однієї виховательки

Чому зарплати виховательок дитсадків в рази нижчі за передбачені законом

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні