Шість професійних тенісних кортів з’явиться у Львові®

— 17 січня 2022, 09:00
Фото: LEOLAND

У 2022 році місто Лева матиме шість нових професійних тенісних кортів. Про це повідомляє голова відокремленого підрозділу Федерації тенісу України у Львівській області.

Наталія Бодня розповідає: навесні завершується проєкт реконструкції спортивного комплексу на території палацу спорту "Україна" за адресою: вул. Мельника, буд. 18. Там запрацює LEOLAND.

Спортивно-розважальний центр, зокрема, буде обладнано новими критими тенісними кортами з хардовим покриттям.

Придатність тенісних кортів до міжнародних турнірів

Корти у LEOLAND зводять за сучасними технологіями та міжнародними стандартами; також вони будуть облаштовані усією потрібною інфраструктурою для дітей, юнацтва та дорослих.

Львівська обласна федерація тенісу України, згідно з меморандумом, контролює виконання будівництва та дотримання всіх міжнародних стандартів.

"Відкриття цих критих кортів частково вирішить багатостраждальну та довгоочікувану проблему не тільки регулярних, безперервних тренувань тенісистів, особливо взимку, а й проведення змагань найвищого рівня - як всеукраїнських, так і міжнародних саме у холодну пору року", – каже пані Бодня.

Приклад партнерства між владою та інвестором

Будівництво шести нових критих тенісних кортів, на переконання голови відокремленого підрозділу ФТУ, стало можливе завдяки партнерству між владними структурами та приватними інвесторами.

Загалом, за інформацією Федерації, у місті Лева та у всій області зараз діє понад 60 тенісних кортів, проте сертифікованих та придатних до Всеукраїнських та міжнародних змагань – лише 21, до того ж, усі вони розташовані у Львові.

"Проблема полягає у тому, що професійних державних критих тенісних кортів, на яких можна проводити змагання, ні у Львові, ні в області немає. Лише три комерційні корти з ґрунтовим покриттям при СОК "Євроспорт" у місті Лева умовно придатні для проведення змагань", - наголошує Наталія Бодня.

Іноземний досвід щодо розвитку великого тенісу

Голова відокремленого підрозділу Федерації тенісу України у Львівській області висловлює жаль, що навіть курортні містечка сусідніх країн випереджають львів’ян у питаннях розвитку спортивної інфраструктури.

"Будете здивовані: якщо глянути по світу, у тій же Туреччині, у містечку Манавгат, де мешкає 25 тисяч осіб, на одній базі функціонує 65 відкритих тенісних кортів із ґрунтовим покриттям – і на них щорічно відбуваються змагання світового рівня. А в європейському місті-мільйоннику Львові виховати майбутніх чемпіонів не дозволяє саме відсутність якісної інфраструктури, яка б забезпечила хороший тренувальний процес", – розповідає Наталія.

Фото: LEOLAND

Популярність великого тенісу зростає

Кількість тенісистів-любителів за останні 10 років ця цифра збільшилась удвічі. Однак спортсменам, за інформацією ФТУ, бракує критих тенісних кортів для тренувань у холодну пору року.

Тому у Федерації покладають надію на спонсорів, які можуть закрити питання відсутності належної інфраструктури та гарантувати якісне тренування майбутніх чемпіонів узимку. Та й загалом, аби усі охочі мали змогу частіше тримати тенісну ракетку в руці.

З історії спорту в Галичині

Великим тенісом захоплювалися у Галичині з кінця ХІХ ст. й до сьогодні. У 1890-х роках, під впливом зв'язків з Віднем, постали перші тенісні (ситківкові) клуби. І. Боберський пропагував теніс у "Соколі" і студентських спортивних клубах (видав підручник "Ситківка", 1911).

А перші змагання провело спортивне товариство "Україна" (Львів, 1911; П. Франко, О. Кульчицький).

У 1924 році навіть започаткували Львівський ситківковий Клуб (ЛКС, діяв до 1939 року), що мав власні тенісні корти й проводив змагання за першість Західної України.

Наразі у Львівській області функціонує лише три тенісні школи, враховуючи, що три скоротили у 2018-19 рр., а також діє 7 приватних тенісних клубів.

Головне сьогодні