Дитинство без війни. Як дітей із прифронтових регіонів евакуйовують у Туреччину

Дитинство без війни. Як дітей із прифронтових регіонів евакуйовують у Туреччину

З дитинства Багадур бачить світ розмитим і тьмяним. Раніше в нього були кумедні окуляри, з яких сміялися однолітки. Тому, коли вони розбилися на уроці фізкультури, Багадур навіть трохи зрадів.

У сім’ї бракувало коштів, аби купити якісні та нові, тож хлопчик не бачив, куди йде та потребував допомоги в простих побутових справах. У Туреччині в Багадура нарешті з’явилися нові сучасні окуляри та спеціальна стрічка, яка не дасть їм впасти під час активних ігор.

Тоді як Ангеліна ніколи не усміхалася. Усі вважали її сумною та похмурою. Через важку життєву ситуацію дівчина втратила багато зубів, що також призвело до викривлення здорових зубів.

Нещодавно Ангеліні вдалося полікувати зуби, що залишилися, встановити брекети та надалі планують зробити нові зуби. Уперше в житті ця дівчинка усміхнулася своєму відображенню в дзеркалі.

Через вроджену хворобу ніжок ще одній дівчинці було необхідне спеціалізоване взуття. Тож знайшли майстра в Україні, який зробив не лише практичні, але й гарні ортопедичні кросівки, у яких зручно ходити, адже вони добре тримають ніжку та мають коригувальну устілку.

Ці діти — одні з 2000 евакуйованих із прифронтових територій України до Туреччини, щоби бути в безпеці. Йдеться про благодійну програму "Дитинство без війни", яку заснував Руслан Шостак, співвласник компаній EVA та Varus.

До проєкту доєдналися представники відповідального бізнесу — Visa та monobank, які запустили благодійну акцію з підтримки проєкту, до якої може долучитися кожен.

Як усе починалося

"Ідея проєкту "Дитинство без війни" виникла на початку війни, коли я поставив собі запитання "Як саме я можу допомогти країні в цей важкий період?". Діти — це майбутнє України. І щоби майбутнє в нас було — його треба зберегти зараз.

Звісно, війна — це великі складнощі для всіх. Але усвідомлення того, що ми зберігаємо та оздоровлюємо дітей, які в майбутньому будуть розвивати нашу країну — це велике натхнення робити для них ще більше та розвивати проєкт. Усе — аби надати підтримку якомога більшій кількості маленьких українців", — говорить засновник проєкту Руслан Шостак.

Благодійний проєкт "Дитинство без війни" має на меті евакуювати 5000 дітей із прифронтових територій.

Програма призначена для допомоги найуразливішій категорії українців: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківської опіки та піклування, дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах, і людей, що їх супроводжують (опікуни, піклувальники, вихователі).

Від ідеї евакуйовувати дітей до реалізації минуло менш як три тижні. Перша група дітей виїхала з України 24 березня.

Завдяки відповідальному бізнесу вдалося забезпечити дітям розширене страхування, організацію перельотів, трансфер, розміщення в готелях, дозвілля тощо.

Переважно йдеться про дітей від 5 до 10 років із Дніпропетровської, Херсонської та Одеської областей.

Усім дітям та батькам чи опікунам, що їх супроводжують, надається статус міжнародного захисту "тимчасово переміщені особи під міжнародним захистом", який діє впродовж усього часу перебування в країні.

Діти та опікуни перебувають на узбережжі Середземного моря в Туреччині. Спонсори орендували для дітей, опікунів і волонтерів кілька готелів, які планують закріпити за проєктом, скільки цього потребуватиме ситуація в Україні.

На місці працюють орієнтовно 250 волонтерів, які намагаються всіляко допомагати дітям.

"Є історія декількох дітей, що вражає. Вони потрапили в дитячий будинок усього за декілька тижнів до війни, — розповідає Руслан Шостак. — Вони ще навіть не встигли там адаптуватися — як одразу потрапили до нашого проєкту. І коли ми їх евакуювали, то були здивовані, що діти їдять стоячи, хоча решта дітей сидить. Виявилося, що вони це роблять, аби можна було більше з’їсти, щоби більше помістилося. Тому що в сім’ї, у якій вони жили до дитячого будинку, потрібно було їсти, якщо є їжа. Адже коли вона буде наступного разу — невідомо".

Так, із психологічно травмованими дітьми, які пережили бомбардування чи отримали інші травми, працюють психологи, щоби вони змогли знову радіти життю і психологічно стабілізуватися.

А ще дітям вдається допомогти матеріально. Комусь купили слуховий апарат, бо слух дитини складає 20 %, комусь зробили операцію, бо родимка могла перерости в ракову.

А комусь просто надають увагу та опіку — і це саме те, що треба дитині.

Чому саме Туреччина та що діти там роблять

За словами організаторів, вибір впав на Туреччину, адже там надають високоякісні медичні послуги та забезпечують повне страхування на період перебування. До того ж у країні сприятливий клімат.

Загалом волонтерам, організаторам, спонсорам і відповідальному бізнесу вдалося налагодити продовження навчання дітей дистанційно, аби вони змогли успішно закінчити навчальний рік.

Щоби дітям не довелося нудьгувати, з допомогою волонтерів створили спортивні секції та творчі гуртки.

"Отже, уявіть собі дітей, які ніколи не бачили безкрайнього синього моря, не мали можливості побувати за кордоном та пізнати культуру іншого народу, познайомитися з дивовижними рослинами та побачити, як екзотичні фрукти, які вони бачили лише на полицях магазину, ростуть прямо на деревах!

Ми радіємо, що малюки насолоджуються свіжим морським повітрям, грають під теплими сонячними променями і їхнє життя не стало на паузу", — пишуть захоплені волонтери, які активно ведуть сторінку проєкту в Instagram.

Діти вивчають історію та традицій Туреччини, малюють малюнки в жовто-блакитних кольорах та плетуть обереги для воїнів, займаються в секціях боксу, футболу, баскетболу, мають змогу відвідувати гуртки малювання, вишивання, плетіння з бісеру тощо.

А ще діти ходять на футбольні матчі українських команд, турецькі волонтери влаштовують для них фестивалі з надувними батутами та смаколиками, а також дискотеки, до дітей приїжджають українські зірки, як-от Джамала та Руслана.

До того ж періодично відбувають майстер-класи та тренінги, як-от майстер-клас із візажу та догляду за шкірою та глинотерапія з психологом.

У дітей є бібліотека з україномовними книжками, вони відвідують курси англійської, турецької, іспанської та корейської мов, вчаться грати в шахи та плавати, ходять у зоопарк і музей іграшок.

"Ми вибудовуємо процеси в проєкті за аналогією з бізнес-структурою, але нині цей проєкт — на тому етапі життєвого циклу, що схожий радше до стартапу. Не можна сказати, що хтось допомагає більше, а хтось — менше. Команда підхоплює всі завдання, попри профільний функціонал.

Звісно, найскладніше — це усвідомлення того, які життєві труднощі випали на долю цих малюків. Хочеться допомогти всім дітям, це найбільше мотивує команду працювати. Ми всі навчилися бути терпимішими, добрішими, виконувати ті завдання, про які навіть не мали уявлення до проєкту", — говорить Оксана Короленко, СЕО проєкту "Дитинство без війни".

Про волонтерів

Марина Євсюкова народилася в селищі Приазовське, що на Запоріжжі. 2012 року жінка переїхала в Харків. Нині її чоловік захищає Харків, а вона в Туреччині координує волонтерів у проєкті та опікується дітьми, яких евакуювали.

"Ми разом намагаємося закрити актуальні потреби дітей, іноді допомагаємо знайти необхідні речі для хворих дітей та доставити, організовуємо привітання з днями народження кожного, підтримуємо один одного. Крім цього, я як волонтерка допомагаю закуповувати амуніцію для наших воїнів", — ділиться Марина.

Волонтерка каже, що кожна дитина для неї — це величезна історія, варта уваги. А ще тішиться, що після перемоги й повернення в Україну діти матимуть лише гарні спогади про Туреччину, а Марина має змогу бути причетною до цього.

"Я стабільна в емоціях, адже маю онкохворого сина та вже звикла до боротьби. Тому сумних емоцій в мене майже немає. А радісні емоції викликають очі наших діточок, які радіють кожному нашому приїзду, кожному подаруночку та вчинку", — каже Марина.

Натомість волонтерка Ірина Баб’як з Івано-Франківщини зізнається, що дуже емоційна і плаче навіть тоді, коли просто бачить дітей і уявляє, які виклики випали на їхню долю.

"Мене зачепили історії всіх цих діток. Адже на їхній шлях випали такі важкі випробування! А ще — війна, переїзд в іншу країну. Але проєкт робить усе для того, щоби діти були щасливі. Тут об’єдналася велика кількість волонтерів заради дітей та їхнього майбутнього. Проєкт навчив нас, що тільки коли ми команда — ми можемо все", — впевнена Ірина.

Волонтерка Наталія Єхно, яка народилася у Євпаторії та жила в Києві, каже, що всі ці діти для неї — наче рідні.

"Коли я думаю про проєкт, найбільш емоційно для мене те, що ми змогли вивезти хоча б частину дітей, врятувати їх від бомбардувань, аби вони не бачили та не чули цього. Діти бачать підтримку від своїх земляків і розуміють, що вони не покинуті та важливі для нас. Нині в моєму житті є два найважливіші проєкти — це допомога ЗСУ та допомога дітям з України, яких ми маємо виховати гідно, дати турботу, любов, допомогу, усе те, що вони втратили", — розповідає Наталія.

Що кажуть партнери та як долучитися до проєкту

Усе це було б неможливо втілити без відповідального бізнесу Visa та monobank.

Так, за словами CEO Універсал банку Ірини Старомінської, monobank (Універсал банк) першим із банків відгукнувся взяти участь в ініціативі партнерів "Дитинство без війни".

Ірина каже, що допомога в евакуації дітей, які залишилися без батьків під час війни, та інших дітей-сиріт із гарячих точок – це той біль, який не може і не має залишитися непоміченим. Тож відповідальний бізнес зобов'язаний долучатися до таких ініціатив.

Мета програми — евакуювати 5000 дітей. Загальна вартість проєкту складає приблизно 13 мільйонів доларів.

Окрім комфортного проживання в готелях, дітям забезпечують збалансоване харчування, воду, страхування, засоби гігієни, дозвілля тощо.

Тож ви також можете долучитися до програми й підтримати проєкт фінансово, купуючи товари в магазинах EVA та Varus і користуючись картками Visa чи monobank.

"Робити добро дуже просто: здійснюйте повсякденні витрати з картками monobank від Visa. Приєднуйтеся до правильних ініціатив. Переможемо разом!", — говорить Ірина Старомінська.

Так, 5 грн із кожної покупки від 150 грн у магазинах EVA чи Varus перераховуються на допомогу дітям. Якщо ви розраховуєтеся карткою Visa від monobank, сума внеску становить 10 грн від покупки.

До того ж в інтернет-магазині EVA додатково діє знижка 5 %. Благодійна акція триватиме до 02 жовтня 2022 р.

Окрім цього, зробити благодійний внесок на будь-яку суму можна на офіційному сайті "Дитинство без війни". Тоді як за цим посиланням можна заповнити форму та долучитися як волонтер, також до проєкту може доєднатися бізнес, заповнюючи форму на сайті під назвою "Маю ідею, як допомогти".

Проєкт евакуації дітей відбувається за погодження Міністерства соціальної політики України, його підтримали Служба в справах дітей та сім’ї та Дніпропетровська ОДА, а також Посольство та Консульство України в Туреччині, Міністерство сім’ї, праці та соціальних служб Туреччини.

Марія Марковська (Булейко), спеціально для УП.Життя

Головне сьогодні