Надихнути на саморозвиток: як зробити перегляд телебачення для дитини безпечним

Надихнути на саморозвиток: як зробити перегляд телебачення для дитини безпечним

Сучасний світ та зростання наших дітей важко уявити без гаджетів та телебачення. І кожен канал бореться за увагу свого глядача, інколи завдаючи суттєвої шкоди малюкам. Для того, щоб обмежити вплив контенту на дитину, сучасні стрімінгові сервіси створюють окремі дитячі профілі, що допомагають батькам фільтрувати контент. Наприклад, додаток "Київстар ТБ" має функціонал — Kids Profile. Завдяки цьому діти до 8 років зможуть переглядати спеціально адаптований контент: мультфільми, анімаційні серіали, пізнавальні чи освітні передачі.

Як ще зробити перегляд телевізора безпечним та корисним для дитини розповіли психологиня та експертка батьківсько-дитячих стосунків Аліна Фоміна та керівниця психологічної служби приватних інноваційних шкіл Global Kids, психологиня та cертифікована АРТ та казко-терапевтка Ірина Шкраба.

Що варто пам'ятати батькам, які дозволяють дивитися телевізор дітям

Обмеження та правила – дуже корисні для дитини, каже психологиня та експертка батьківсько-дитячих стосунків Аліна Фоміна.

Тим дітям, у життя яких правила впровадили з раннього дитинства, потім легше адаптуватися до дисципліни та дорослого життя.

Якщо ж дитину не обмежували взагалі, то щоб пояснити новий уклад у середньому чи старшому віці, доведеться докласти більше зусиль.

Правила можуть встановлювати відповідальні за дитину дорослі, але зробити їх прозорими та зрозумілими. Добре, якщо вони стосуються звичних для дитини речей, наприклад, телевізора.

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я рекомендують повністю обмежити перегляд телевізора для дітей віком до одного року. До двох років – дивитися телевізор близько години, а від трьох-чотирьох років – не більше двох годин на день.

Однак батькам слід стежити за дитиною, корегувати час перегляду залежно від її потреб і не забувати про перерви, хоча би кожні 20 хвилин, наголошує Аліна Фоміна.

"Якщо через мультфільми чи телепередачі у дитини підвищується тривожність, вона стає більш схильною до агресії чи, наприклад, неконтрольованого споживання їжі, то час за телевізором потрібно зменшити", – каже експертка.

За її словами, батькам варто пам'ятати, що деякі сцени можуть вплинути травматично або просто налякати, дещо дитина може просто не зрозуміти або фальшиво романтизувати.

Шкідливим для дітей можуть бути фільми, які транслюють:

  • насилля;
  • сексуальну поведінку;
  • розлади харчової поведінки;
  • порнографію;
  • романтизацію куріння, вживання алкоголю чи наркотиків.

Водночас варто надати перевагу просоціальним матеріалам: сімейним фільмам чи мультикам, розповідям про спільноту людей чи тварин, допомогу. Це розвиває емпатію, вчить дітей співпереживати та співчувати.

Слід залучати дитину до перегляду освітнього контенту, можна пошукати телепередачі відповідно до захоплень дитини. Наприклад, завдяки відео можна розповісти про складні події з історії України чи заохотити до докладнішого вивчення науки, мистецтва.

В розділі "Освіта" на Київстар ТБ для дітей зібраний освітній контент: шкільна програма, уроки малювання, іноземних мов для малечі, спортивні вправи і навіть, дитячий садок онлайн "НУМО"

8 років – це поріг становлення, коли дитина може поводитися як ще зовсім по-дитячому, так і вже ставати підлітком чи підліткою, каже Аліна Фоміна.

Тож з цього віку поступово можна дозволяти дитині переглядати фільми та мультфільми про стосунки між школярами такого ж віку, між батьками та дітьми.

Окремо слід відстежувати перегляд реклами. Багато рекламних повідомлень зумисне націлені на аудиторію 8 - 12 років і можуть спонукати дітей хотіти певні товари чи послуги, кажуть психологині. Цьому сприяють яскраві картинки і музика, а психіка дитини ще не є сформованою достатньо, щоб відрізнити правду від вигадки.

Тож аби у дитини не з'явилося нав'язливих бажань, краще відволікати її, наприклад, розмовою або робити паузи у перегляді якраз на час реклами.

"Діти шукають сторонньої інформації, коли не знаходять відповідей у родині. Якщо прийнято спілкуватися, є вибудувані довірливі стосунки, то їй стає менш цікаво, що ж там показують у рекламі чи загалом по телевізору", – каже Ірина Шкраба.

Як організувати перегляд, щоб не травмувати дитину

Якщо є така можливість, батькам варто подивитися фільм чи передачу перед тим, як її побачить дитина. При чому звертати увагу слід не лише на трейлер чи опис, а на весь продукт загалом.

При цьому краще впровадити традицію спільних переглядів. Тоді перегляд телевізора стане не лише "залипанням" в екран, а й дасть можливість обговорити моменти, які турбують дитину чи можуть бути незрозумілими. Навіть просто факт, що батьки поруч створить для дитини комфортне середовище.

"Світ загалом не зовсім пристосований для дітей середнього та старшого шкільного віку. Як існує або одяг для зовсім дітей, або вже для дорослих, так у багатьох сферах може не бути адаптованих. Тож діти можуть почуватися невпевнено. Авторитетний, але не авторитарний дорослий, їм зможе допомогти", – каже Аліна Фоміна.

Якщо ж дитина переглядає відео сама, то корисно запитати, що їй запам'яталося, було цікавим, а що навпаки видалося незрозумілим, нецікавим.

"Якщо ж дитина уникає відповіді на питання, то треба переглянути стосунки як такі. Коли дитина звикла, що батьки цікавляться її дозвіллям, то це не буде несподіванкою. Якщо ж батьки ніколи цього не робили і раптом захочуть відповідей, то так, тоді дитина уникатиме відповіді, бо для неї це дуже дивно", – каже Ірина Шкраба.

Вона додає, що попри всю зайнятість дорослим слід пам'ятати, що дитину можна виховати лише один раз, а час дитинства – швидкоплинний і неповторний. Тож спільний перегляд чи обговорення фільмів, чи мультиків може зблизити, розслабити, створити спогади про спільний час.

Слід завжди спостерігати за дитиною. Деяким через інші захоплення, друзів та подруг стає просто не цікаво довго дивитися телевізор, тож у такому випадку обмеження може бути не жорстким. Якщо ж дитина не має інших захоплень, а перегляд відео забирає весь час і заважає вчитися – тоді обмеження слід встановити суворіше.

Найкращим обмеженням для дитини може стати телевізор, який розташований у спільній кімнаті. Тоді дорослим простіше простежити, що дивиться дитина, а ще це може навчити домовлятися, зокрема щодо перегляду фільмів чи мультфільмів.

Правила мають бути прозорими та послідовними. Якщо вони вже є, то мають діяти постійно і не залежати від батьківського настрою чи зайнятості.

"Якщо в один день без пояснення дитина дивиться телевізор понад три години, щоб не заважати батькам, а у інший день знову діє часовий ліміт, то дитина не має це розуміти. У такому випадку батьки непослідовні у своїх рішеннях", – каже Аліна Фоміна.

Варто пам'ятати, для чого встановлені ті чи ті правила, зауважує Ірина Шкраба. Зокрема, обмежувати перегляд варто, щоб сформувати в дитини відчуття часу.

"Спочатку дитина не розумітиме скільки це 10 чи 30 хвилин, але з часом зрозуміє коли час на гаджети і телевізор вичерпується, навчиться розподіляти свій час. Але для цього обмеження має бути постійним та сталим. Ми сформуємо якісну звичку раціонально користуватися своїм часом", – каже експертка.

Як пояснювати дитині обмеження у перегляді телевізора

Чим дитина менша – тим обмеження можуть бути більш твердими.

Наприклад, дітям 6-7 років не обов'язково довго пояснювати, чому не варто дивитися фільми, які не відповідають їх віку. Можна обмежитися одним реченням: "Цей контент може нашкодити тобі, злякати".

Не обов'язково вступати в довгі суперечки, бути досить твердими та говорити з позиції дорослого чи дорослої. Водночас говорити спокійно, не кричати і не впадати у істерику, радить Аліна Фоміна.

"Золота середина – бути для дитини другом чи подругою, але залишатися авторитетним дорослим", – каже Аліна Фоміна.

З підлітками варто говорити як з дорослими, пояснювати мотиви заборони, говорити про свої почуття, про те, що батьки бажають дитині спокою та пропонувати програми, які пропонують не лише розваги, а й розвиток.

Функція "батьківського контролю" чи "дитячий профіль" у телевізорі – це добре, але основний контролер своїх дітей – батьки. Найбільша частина відповідальності на батьках, тому будь-які послуги можуть бути лише помічниками у вихованні, а не повністю заміняти його, резюмують психологині.

Додаток "Київстар ТБ" - це платформа для перегляду телебачення, фільмів та серіалів. Він містить понад 300 телеканалів та відеобібліотеку з 20 000 фільмів, серіалів та телепрограм. Переглядати контент можна з різних пристроїв: смартфону, ноутбуку, планшету, Smart TV та приставки. Послуга доступна абонентам всіх мобільних операторів.

А для того, щоб допомогти батькам стежити за поведінкою дітей та обмежити їх від шкідливого чи чутливого контенту розробники додатку створили спеціальний Kids Profile. Профіль доступний на мобільних девайсах та планшетах з операційними системами IOS та Android, а також у WEB та SMART TV та Android TV.

Завантажити додаток можна на Play Market та APP store.

За промокодом KIDSPRAVDA можна отримати доступ до найбільш наповненого пакету "Premium HD" на 7 днів, а також протестувати функцію Kids Profile.

Головне сьогодні