Допомогти дітям та лікарям, які ними опікуються: як волонтерять працівники McDonald's

Допомогти дітям та лікарям, які ними опікуються: як волонтерять працівники McDonald's

З 24 лютого в українських лікарнях суттєво збільшилася кількість пацієнтів із мінно-вибуховими травмами. Частина з них – діти. Для них працівники McDonald’s та "Фундація Дім Рональда Макдональда" закупили вакуумні аспіратори і ВАК-апарати – перший різновид обладнання потрібний при операціях, другий допомагає ранам загоюватись значно швидше.

Історія "медичного" волонтерства компанії – у тексті.

Працівники McDonald’s волонтерять для тих, хто цього потребує

Після початку повномасштабної війни ресторани McDonald’s тимчасово зачинилися. Але компанія одразу спрямувала свої зусилля на допомогу і за перші кілька місяців передала на гуманітарні потреби понад 700 тонн продукції зі складів та ресторанів McDonald’s.

Як і більшість українців, працівники теж зайнялися волонтерськими ініціативами. Компанія підтримала їх у цьому і допомогла організувати ці зусилля і зробити їх ще ефективнішими. Так працівники McDonald’s долучились до програм "Фундації Дім Рональда Макдональда" як волонтери.

Досить швидко налагодили два вагомі напрями допомоги: закуповували їжу і збирали продуктові набори, щоб передати їх українцям, які опинилися у скруті, та шукали життєво необхідне медичне обладнання для українських державних лікарень. Волонтери вкладали експертизу в організацію складних закупівель і досвід в організації команд та реалізації складних проєктів.

"Ми не хотіли розпорошуватися, натомість треба було адресно, предметно і швидко допомагати. Хотіли згуртувати людей та ресурси і не розгубити "жодної краплі", – каже операційний менеджер McDonald’s Юрій Кос.

У перші дні повномасштабного вторгнення до медичних закладів потрапляли безліч людей, які потребували невідкладної допомоги, багатьох привозили евакуаційним поїздом із регіонів активних бойових дій.

Потреба в медобладнанні була нагальною. Але складність її задовольнити була в тому, що не-медикам потрібно було розібратися, чого насправді потребують лікарі та знайти якісне і дійсно ефективне обладнання.

Волонтери спілкувалися з лікарями, владою, вивчали потреби лікарень за заявками, які від них надходили. Шукали рішення, щоб невеликі за розміром апарати могли надавати постраждалим дітям та лікарям, які ними опікуються, велику допомогу. У топі запитів опинились ВАК-апарати та вакуумні аспіратори, яких на той час майже не було в Україні.

Почався новий етап волонтерського дослідження: яким саме має бути обладнання, які розхідні матеріали до нього треба забезпечити, чи апарати будуть доступними для обслуговування та експлуатації в Україні.

Важливо було і те, чи зможуть лікарі користуватися апаратами для лікування дітей, і ціна, і терміни поставки. І все потрібно було організувати якнайшвидше, адже пацієнти не могли чекати.

ВАК-апарати рятують життя

Львівська лікарня, у якій працює хірург Олександр Калінчук, була однією з тих, які гостро потребували обладнання, передачу якого організували волонтери McDonald’s. Там приймають маленьких пацієнтів із східних та південних регіонів, що потерпають від обстрілів. Часто діти потрапляють сюди зі складними травмами – від мін і вибухів, з уламковими пораненнями, глибокими опіками і навіть ампутаціями. Медики надають і невідкладну допомогу, і допомагають реабілітуватися після травми.

Тож волонтери передали лікарні 15 вакуумних аспіраторів та 20 апаратів вакуумної терапії. Лікарі кажуть, що тепер обладнання вистачає аби забезпечити лікування всіх пацієнтів.

Апарати вакуумної терапії (ВАК-апарати) — це обладнання, яке було найактуальнішим гуманітарним запитом серед лікарень і є на сьогодні золотим стандартом в медичній допомозі та інноваційним методом лікування навіть найважчих ран.

Пристрої допомагають ранам маленьких пацієнтів швидше загоїтися. Рани, які без пристрою можуть загоюватися до півроку, з ВАК-апаратами загоюються за лічені місяці. Лікування ВАК-апаратами передбачає використання негативного тиску для очищення поверхні рани, що дозволяє суттєво прискорити її загоєння. Завдяки ним українські поранені діти можуть якнайшвидше одужати та повернутися до звичного життя.

"ВАК-апарат створює вакуум, але контрольовано. Можна стежити за тиском та часом, тобто виставити ті показники, які потрібні конкретній людині", – пояснює хірург львівської лікарні Олександр Калінчук.

Вакуумна терапія зменшує навантаження на медиків. Система автоматична, тож медику достатньо лише контролювати, а не постійно бути з пацієнтом, пояснює Олександр Калінчук. "ВАК-апарати дають змогу хворому вільно рухатися завдяки фіксації пристрою на поясі, і не почуватися безсилими, що вкрай важливо для дітей. Їм важко пояснити, чому потрібно постійно бути прикутими до ліжка", – каже лікар.

Вакуумні аспіратори – використовуються саме під час хірургічних операцій. Це сучасна система лікування в хірургії, яка дозволяє відкачати біологічну рідину з порожнин тіла під час чи після операцій, видалити уламки кісток, часток тканин під час операцій, зменшити набряк, а разом із тим — і больове відчуття.

11 річний Артем зміг вилікуватися завдяки ВАК-терапії

Фото надане Львівською лікарнею

Навіть коли травми у дітей вкрай складні, вакуумні прилади дозволяють врятувати життя.

Одним із тих, хто вилікувався завдяки допомозі волонтерів McDonald’s, є одинадцятирічний Артем.

Він грав у дворі, коли несподівано почалися обстріли Харкова касетними бомбами. Сповіщення про повітряну тривогу не було, тож хлопчик не встиг сховатися. Від розриву снаряду він отримав відкриту мінно-вибухову травму грудної та черевної порожнини, ушкодження легень, діафрагми та печінки.

Півтижня Артем був у комі, тож евакуаційним рейсом дитину доправили до Львова. Там Артем пережив кілька операцій. Місяць дитині не вдавалося підвестися з ліжка, його доглядали львівські лікарі.

Саме завдяки ВАК-терапії лікарі стабілізували стан дитини. Зараз Артем поступово одужує, проходить реабілітацію з фізіотерапевтом, грає у футбол.

Наразі волонтерам компанії McDonald’s разом з Фундацією вдалося закупити та передати 200 ВАК-апаратів до 50 лікарень, а також 420 вакуумних аспіраторів до 100 лікарень у 23 регіонах країни.

Головне сьогодні