"Війна – це неправильно". Історія поліцейського, який пройшов блокаду, полон і знову став у стрій

Ірина Батюк — 21 листопада 2023, 13:11

Підполковник поліції Олександр Корецький на початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну ніс службу в Маріуполі. Там потрапив у полон, де пробув майже 8 місяців, але після повернення знову став до роботи.

Як повідомляє Національна поліція, з 24 лютого 2022 року Олександр Корецький працював у Маріуполі в складі груп реагування, які боролися з мародерами, вивозили поранених з-під обстрілів, розвозили людям їжу та воду.

"Якось до мене підійшов маленький хлопчик років, може, 6-7. Очі, як у старця. І дівчинка, ще менша, років п’яти, його сестра. Вони були евакуйовані з Лівого берега. У мене була в куртці вітамінна пастила, і я її віддав. Ну, нічого було їм дати, тільки це", – пригадує підполковник.

Він зустрівся з сім’єю цих дітей, а коли вже йшов, хлопчик наздогнав його, взяв за рукав і сказав: "Дядю, а ти ще приїдеш?".

Фото: Нацполіція України

"Я завжди вважав себе міцною людиною, але коли я сів у машину, хлопці кажуть: "А що з тобою? В тебе сльози на очах". Це неправильно, коли діти це бачать, коли діти від цього гинуть. Війна – це неправильно", – каже чоловік.

У Маріуполі він також рятував жінок у пологовому будинку, на який Росія скинула бомбу. Прибув до лікарні за 3 хвилини після нанесення авіаудару.

"Я обійшов цю лікарню з 1 по 3 поверх, шукав там загиблих, поранених. Діточки були, маленькі, які щойно народились, а їх уже винесли на вулицю, на мороз. Жінки були вагітні, поранені. Всі були дуже налякані. Мені періодично це сниться", – згадує поліцейський.

Олександр Корецький розповідає, що в Маріуполі не було повітряних тривог, майже все місто було в руїнах, росіяни планомірно розбивали квартал за кварталом.

"Кожні десь пів години – годину літак заходив. Ми чуємо звук двигуна і розуміємо, що буде два удари. Вони дуже полюбляли це робити вночі, коли люди сплять. Ми приїжджаємо, бачимо, як палає дев’ятиповерхівка. Ми починаємо, кого можемо, рятувати, виводити, і десь за 20-30 хвилин після першого удару – другий: у те ж місце", – розповідає підполковник.

16 березня Олександр Корецький здійснив спробу вийти з оточення. Тоді ж він потрапив у полон

"Ми виїхали, проїхали декілька блокпостів, а на в’їзді до Бердянська стояли вже не росіяни, а так звані військовослужбовці "ДНР", які почали дуже ретельно перевіряти всіх чоловіків. Раді були, що спіймали підполковника", – пригадує він.

За словами поліцейського, кожен день, вранці та ввечері, полонених виводили з камер.

"Усі, напевно, чули, як вони поводяться з довічно ув’язненими. Ребра, які мені зламали, зросталися погано, неправильно й давили на серце. Це вже до кінця життя", – каже чоловік.

На допитах представники слідчого комітету РФ запитували поліцейського, чи знаєте він щось про воєнні злочини. Той розповів про скалічених російським ударом породіль у Маріуполі, але росіяни не хотіли чути правду.

Україні вдалося повернути Олександра Корецького під час обміну в листопаді 2022 року. Вже рік він знову несе службу вдома, на Донеччині, де починав свій шлях молодим лейтенантом.

Зараз підполковник є заступником начальника відділу управління превентивної діяльності ГУНП в Донецькій області й опікується безпекою поліцейських на блокпостах.

Читайте також: Боєць бригади "Лють" врятував життя трьох побратимів та прагне помститися за племінника і товариша, яких вбили вороги

Реклама:

Головне сьогодні