"Крапку не поставлено": історики та посол відреагували на закриття розслідування операції "Вісла" у Польщі

Анастасія Поя — 4 грудня 2023, 15:45

Прокурор Інституту національної памʼяті Польщі (ІПН) закрив розслідування примусової депортації 150 тисяч українців навесні 1947 року, відомої як акція "Вісла".

Як заявляють у ІПН, "військова операція відбувалася гуманним чином", однак українські історики з цим не згодні.

Відповідне рішення є політичним, а не правовим, повідомляють історики Центру досліджень визвольного руху.

У рішенні ІПН йдеться про те, що депортація українців нібито "відбувалася гуманним чином" та мала "попереджувальний та охоронний характер".

Фото: Zbruc

Згідно з текстом, слідство "не виявило дій, які б наносили громадську або приватну шкоду". Так само не виявили зловживань чи перевищення повноважень під час ухвалення рішення про масове виселення.

За даними українських істориків, відповідне рішення ігнорує факти справи.

Юрист та історик Сергій Рябенко каже, що докази вказують на те, що депортація українців відбувалася всупереч волі населення та із застосуванням військових підрозділів.

"Докази однозначно вказують, що "Вісла" мала примусовий характер, стосувалася переміщення груп населення за національною ознакою з районів, у яких вони на той момент переживали на законних підставах, а також проводилась за відсутності підстав, які допускаються міжнародним правом", – повідомляє Рябенко.

Він каже, що згідно з доказами, до людей, яких розміщували у концентраційному таборі в польському місті Явожно, застосовували тортури та катування.

Українцям забороняли повертатись під загрозою повторної депортації або концентраційного табору, їх переслідували, додає історик.

"Усе це, згідно з нормами міжнародного права, ознаки злочину проти людяності", – додав Сергій Рябенко.

Читайте також: Масові депортації українців: від радянського "зміцнення національної єдності" до сучасних воєнних злочинів Росії

Фото: Zbruc

Також в ІПН стверджують, що у ті часи на території Польщі діяли структури українського підпілля, які нібито вели збройний конфлікт з урядом країни.

За словами українських істориків, спроба прокурора ІПН виправдати дії влади комуністичної Польщі "мало чим відрізняється від спроб російських пропагандистів "виправдати" репресії радянського тоталітарного режиму".

28 квітня 1947 року польська комуністична влада розпочала операцію "Вісла", в результаті якої вивезли близько 150 тисяч українців. Тих, хто чинив спротив – вбивали.

Таким чином тогочасна Польща хотіла "очистити" від українців свої етнічні території й придушити український визвольний рух.

"Вісла" поклала кінець Другій польсько-українській війні, яка розгорнулася в рамках Другої світової війни, розпочавшись 1942 року на Холмщині, сучасній території Польщі.

Відомо, що після того, як справу щодо акції "Вісла" закрили, понад сотня польський істориків, громадських та культурних діячів оприлюднили лист до керівництва обох палат Парламенту Польщі, в якому засудили рішення ІПН.

Вони назвали рішення скандальним й вимагають визнати акцію "Вісла" злочином.

Посол України в Польщі Василь Зварич у коментарі Укрінформу засудив рішення ІПН та пообіцяв, що Україна вимагатиме його перегляду.

"Мене обурило рішення Інституту національної пам’яті Польщі про замороження слідства щодо одного з найбільш ганебних злочинів комуністичного режиму, яким була акція "Вісла". Більшість польських істориків переконані, що це був комуністичний злочин.

Ми вважаємо, що крапку в цій історії ще не поставлено. Я думаю, що будуть подальші наші зусилля і зусилля польських істориків, аби оскаржити рішення ІНП і провести справжнє розслідування цієї трагедії в історії українського народу", — сказав він.

Читайте також: Забрали все. Навіть море і смак винограду. Інтерв’ю з істориком про депортацію кримських татар

Реклама:

Головне сьогодні