Використання навушників призвело до погіршення слуху у половини британців віком до 35 років – дослідження

Ірина Бура — 1 грудня 2023, 19:34

У майже половини людей віком до 35 років погіршився слух через вплив гучних звуків у навушниках.

Про це свідчить аналіз клінічних тестів, проведених британською компанією Еargym, що спеціалізується здоров'ї слухової системи. Це підтвердив і Амстердамський опитувальник вад слуху та інвалідності, пише The Telegraph.

Експерти заявляють, що ступінь, до якого гучний або тривалий вплив шуму завдає незворотної шкоди слуху молодих людей, є "кризою, що назріває".

Дані, отримані від понад 1 000 людей у Великій Британії у віці від 16 до 35 років у період з червня по жовтень 2023 року показали, що 49% людей мали "нижчий за нормальний" рівень слуху, що вплинуло на якість їхнього життя.

Фото: Dragonlmages/Depositphotos

Чверть людей віком до 35 років мали втрату слуху, а ще двоє з п'яти мали "ймовірну" втрату слуху, згідно з аналізом клінічних тестів, проведених британською компанією Еargym, що спеціалізується на слуховому здоров'ї.

Лише 40 відсотків не мали жодних ознак втрати слуху, а у решти діагноз був не визначений.

Учасники також проходили тест "мова в шумі", під час якого мали визначити три цифри на тлі шуму з різною гучністю для того, щоб оцінити співвідношення сигнал/шум.

Колишня керівниця служби охорони здоров'я Великої Британії Аманда Філпотт зауважила, що погіршення слуху у молодих людей здебільшого пов'язане з "небезпечним прослуховуванням", а також з "шумом міського середовища" від будівництва, доріг, поїздів або метро.

"Бачимо, що використання навушників є розповсюдженим, і ми, зазвичай, майже не знімаємо їх. Люди схильні слухати музику трохи голосніше, ніж слід, і не робити достатньо перерв. У нашому вусі близько 18 000 волоскових клітин, і саме ті, що пошкоджуються, уже не можуть відновитися", – каже Аманда Філпотт.

Пані Філпотт запропонувала людям дотримуватися правила 60/60, тобто слухати музику на 60% гучності і не більше 60 хвилин за один раз.

Вона заявила, що втрата слуху призводить до соціальної ізоляції, яка може викликати легкі когнітивні порушення і навіть деменцію.

Читайте також: "7 причин, чому може закладати вуха і що з цим робити"

Реклама:

Головне сьогодні