Вчені вперше зблизька роздивилися наслідки вибуху масивної зірки Чумацького Шляху

Ірина Батюк — 13 грудня 2023, 12:59

Астрономи за допомогою космічного телескопа Джеймса Вебба зафіксували детальний вигляд зірки, яка, вибухнувши в нашій галактиці тисячі років тому, утворила сяючий залишок наднової під назвою Кассіопея А.

За словами астрономів NASA, нове зображення є найбільш наближеним знімком явища, яке десятиліттями їх інтригувало. Аналіз зображення може допомогти дослідникам краще зрозуміти процеси, які підживлюють такі вибухи.

Космічна обсерваторія також вперше зафіксувала таємничі особливості, яких не було видно на зображеннях залишків наднової, зроблених за допомогою телескопів Hubble, Chandra і Spitzer.

Нове зображення опублікувала перша леді США Джилл Байден. Вона представила перший в історії цифровий адвент-календар Білого дому. На ньому, зокрема, видно нову перспективу телескопа Вебба на Кассіопею А – вона сяє, ніби різдвяна прикраса.

Фото: NASA

"Ми ніколи раніше не бачили такого вигляду на зірку, що вибухнула. Це найближчий погляд на наднову в нашій галактиці", – каже астроном Ден Мілісавлевич, доцент кафедри фізики та астрономії в Університеті Пердью.

Астрономи використали ближню інфрачервону камеру Вебба під назвою NIRCam, щоб побачити залишок наднової на інших довжинах хвиль світла, ніж ті, які використовувалися в попередніх спостереженнях.

Зображення демонструє безпрецедентні деталі взаємодії між розширюваною оболонкою матеріалу, створеною надновою, коли вона зіштовхується з газом, який виділяє зірка перед вибухом.

Вивчення залишку Кассіопеї А дозволяє вченим реконструювати те, що сталося під час наднової і більше дізнатися про життєвий цикл зірок.

"Завдяки роздільній здатності NIRCam ми тепер можемо бачити, як вмираюча зірка повністю розбилася під час вибуху, залишивши за собою нитки, схожі на крихітні осколки скла", – сказав Мілісавлєвич.

Вчені зазначають, що вихори газу та пилу – це все, що залишилося від зірки, яка стала надновою 10 тисяч років тому. Кассіопея А розташована у сузір’ї Кассіопеї, на відстані 11 тисяч світлових років від Землі.

Світло від Кассіопеї А вперше досягло Землі приблизно 340 років тому. Як наймолодший відомий залишок наднової в нашій галактиці, небесний об’єкт вивчали багато наземних і космічних телескопів.

Нагадаємо, Японія планує вперше посадити на Місяць свій космічний апарат – JAXA назвали дату.

Читайте також: Телескоп Hubble зазнімкував кулясте скупчення в "супутниці" Чумацького Шляху. ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні