Вирощування ялинок на фермах може допомогти дикій природі – екологи

Ірина Батюк — 13 грудня 2023, 14:45

Ферми, на яких вирощують різдвяні ялинки, несуть користь для екології. Вони можуть виконувати такі ж функції, як молоді ліси, вважають екологи.

У кліматично небезпечні часи, коли охолодження та насичення киснем планети є особливо важливим, здається безглуздим підтримувати вирубування дерев, пише The New York Times. Однак вирощування різдвяних ялинок замість штучних може мати чимало переваг для довкілля.

"Ферми різдвяних ялинок можуть функціонувати так само як молоді ліси: вони поглинають з атмосфери вуглець, очищаючи повітря і, у багатьох випадках, питну воду. Вони зберігають ландшафт незабудованим, запобігаючи створенню непроникних поверхонь", – каже Енді Фінтон, лісовий еколог з Nature Conservancy у Массачусетсі.

За його словами, за кожне спиляне дерево, як правило, висаджують 2-3 саджанці.

Фото: MaryDepositphotos/Depositphotos

До того ж, як каже Джилл Сайдботтом, прессекретарка Національної асоціації різдвяних ялинок, ферми різдвяних ялинок часто розташовують на невикористаних сільськогосподарських угіддях.

ВІДЕО ДНЯ

Енді Фінтон стверджує, що з інтенсивним прискоренням втрати природних лісів деревні ферми можуть забезпечити середовище для існування дикої природи – особливо птахів і ссавців, які віддають перевагу відкритим просторам на узліссях.

Німецьке дослідження, опубліковане у 2022 році, засвідчило, що хвойні плантації можуть стати надійними притулками для чотирьох видів птахів, що перебувають під загрозою зникнення: звичайної ліньки, щеврика, жайворонка та жовтого молота. Ґрунтовий покрив таких насаджень може стати в пригоді комахам-запилювачам.

Том Норбі, президент Тихоокеанської північно-західної різдвяної ялинкової асоціації, каже, що щороку вирубують лише невелику частину дерев – приблизно 90% насаджень на фермах продовжують рости та є доступними для тварин.

Фото: inyrdreams/Depositphotos

"На власній фермі я бачив оленів, кроликів, карликових сов, ведмедів, койотів і пум, які слідували за лосями і шукали їжу на його полях, поки гірські хребти ще вкриті снігом", – розповів чоловік.

Найджел Менлі, операційний директор Товариства захисту лісів Нью-Гемпшира, зазначає, що після заснування ферми різдвяних ялинок у його організації почали помічати "цікаві події" серед рядів ароматних бальзамічних і ялин Фрейзера.

Навесні на ділянках навколо молодих дерев з’являлися гніздові особини: співочі птахи боболінки, олені та вальдшнепи. Боболінки зупинялися тут, мігруючи до Південної Америки та з неї. Олені ховали своїх оленят у довгих травах. Вальдшнепи використовували відкриті простори для шлюбних польотів і вирощування дитинчат.

Нагадаємо, в Німеччині пара прикрасила вдома 555 ялинок і встановила світовий рекорд.

Читайте також: Торішні та дешеві: які ялинки встановили в містах України у 2023 році. ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні