Польські археологи виявили у США стародавні петрогліфи III століття. ФОТО

Ірина Бура — 16 грудня 2023, 14:09

Археологи з Ягеллонського університету, що на півдні Польщі, виявили стародавні індіанські розписи та різьблення на кордоні американських штатів Колорадо і Юта.

Польські археологи досліджували цю територію більше десяти років та вивчали таємниці 3000-річної культури пуебло (індіанських народів Північної Америки), пише Аrkeonews.

Професор Ягеллонського університету Радослав Палонка, який очолює дослідження з 2011 року, каже, що отримані результати кардинально змінюють уявлення про заселення цієї території. Його команда – одна з небагатьох європейських археологічних груп, які працюють в цьому регіоні.

Дослідження проводяться в комплексі поселень Касл-Рок-Пуебло, що розташований на кордоні штатів Колорадо і Юта. Ці місця популярні не лише серед археологів, а й серед туристів, через знамениті доколумбові поселення, що побудовані в скельних нішах або висічені в стінах каньйону.

Ці місця популярні не лише серед археологів, а й серед туристів

"Землеробські громади пуебло створили одну з найрозвиненіших доколумбових культур у Північній Америці. Вони вдосконалили мистецтво будівництва багатоповерхових кам'яних будинків, що нагадували середньовічні міські будинки або навіть більш пізні багатоквартирні будинки. Народ пуебло також славився своїми наскальними малюнками, вишукано орнаментованими ювелірними виробами та керамікою з різноманітними мотивами, розписаними чорним пігментом на білому тлі", – каже професор Палонка.

Землеробські громади пуебло створили одну з найрозвиненіших доколумбових культур у Північній Америці

Одним з найважливіших відкриттів команди Палонки стали невідомі петрогліфи на висоті 800 метрів (2625 футів), розташованих над поселенням на скелі. Ці петрогліфи, які використовувалися для астрономічних спостережень і визначення календаря в XIII столітті, змінили уявлення вчених про чисельність населення і релігійні практики того періоду.

Найстаріші з петрогліфів, на яких зображені воїни і шамани, датуються III століттям нашої ери. Більшість петрогліфів належать до XII-XIII століть, зазначає Палонка.

Більшість петрогліфів належать до XII-XIII століть

Ці різьблені зображення мають різноманітні форми, включаючи складні геометричні фігури та спіралі. На них здебільшого зображені шамани, воїни, бізони, олені і гірські барани, а на деяких – сцени полювання.

У XV-XVII століттях, коли цю територію населяло плем'я Уте, на наскельних панно почали з'являтися великі сюжетні сцени полювання на бізонів, гірських баранів та оленів. Пізніше там почали зображувати коней, що знаменує період іспанських завоювань, до яких ці тварини були невідомі корінним жителям Північної Америки.

Серед найновіших наскельних малюнків – підпис 1936 року Айри Катхейра – знаменитого ковбоя, відомого не лише в Юті чи Колорадо, а й в Арізоні та Нью-Мексико.

УСІ ФОТО: Ягеллонський університет

Польська команда чекає на подальші відкриття, а також на детальну 3D-карту каньйонів, підготовлену дослідниками з Університету Х'юстона. Ця карта – створена за допомогою LIDAR та оптичних досліджень, проведених з висоти 450 метрів над каньйонами.

Також польські археологи тісно співпрацюють з місцевими групами корінних американців, як-от племена хопі та уте, допомагаючи їм зрозуміти іконографію та мистецтво корінних народів, зазначає Палонка.

Читайте також: У Німеччині знайшли 500-річну "табличку з прокляттям"

Реклама:

Головне сьогодні