Чи є користь від 5-хвилинних тренувань? Думки вчених розділилися

Ірина Бура — 18 грудня 2023, 09:00

Дослідження свідчать, що високоінтенсивні інтервальні тренування можуть покращити фізичну форму, запобігти хворобам і продовжити життя. Однак деякі вчені висловлюють скептичні думки і навіть застереження щодо такої активності.

Високоінтенсивні інтервальні тренування передбачають чергування максимальних фізичних навантажень упродовж 20-60 секунд і коротких перерв, пише The New York Times.

Вчені досліджують вплив високоінтенсивних інтервальних тренувань на організм людини вже більш ніж два десятиліття. Вони стверджують, що такий вид фізичного навантаження має ті ж переваги, що й вправи помірної інтенсивності.

Дослідники також з'ясовували, чи можуть короткі сплески активності принести користь, якщо між ними будуть години відпочинку, а не секунди.

Фото: InsideCreativeHouse/Depositphotos

Невеликі лабораторні дослідження свідчать, що мікротренування можуть покращити здоров'я. В одному з них 12 молодих людей, які не робили фізичних вправ, тричі на день долали по 60 сходинок. Робили це три рази на тиждень. Таким чином через шість тижнів їх аеробна витривалість покращилася на 5%.

"Ефект від цього був приблизно такий же, якби вони практикували швидку ходьбу протягом 30 хвилин тричі на тиждень", – каже Джонатан Літтл, провідний автор дослідження та професор Університету Британської Колумбії.

В іншому дослідженні брали участь 25 тисяч дорослих британців. Його результати засвідчили, що лише одна-дві хвилини енергійних рухів тричі на день приблизно на 50% знижує ризик смерті від серцево-судинних захворювань.

Завдяки фізичним вправам витривалість людини, а зокрема сила її м'язів та серцево-судинної системи, стають кращими, каже доктор Філіп Скіба, лікар-фізіолог з Парк-Ридж, штат Іллінойс.

"Інтенсивні вправи стимулюють м'язи більше, ніж помірні тренування, але сплески тривалістю всього 20 секунд навряд чи призведуть до значного поліпшення здоров'я", – каже він.

Про те, що переваги високоінтенсивних тренувань можуть бути завищені, каже і Пантелеймон Еккекакіс, професор психології фізичних вправ Університету штату Мічиган. За його словами, лабораторні дослідження таких занять здебільшого не є тривалими і ґрунтовними, а тому є не надто репрезентативними.

"Хоча деякі дослідження свідчать, що інтенсивні інтервальні тренування безпечні навіть для людей, які проходять курси кардіологічної реабілітації, у деяких випадках виснажливі фізичні вправи можуть підвищити ризик раптових проблем із серцем.

Тому якщо у вас в анамнезі є проблеми з серцем або ви протягом багатьох років ведете сидячий спосіб життя, варто спочатку проконсультуватися з лікарем,", – зазначає доктор Скіба.

Мікротренування можуть насправді не мотивувати людей займатися спортом. Дослідження показують, що часові обмеження не є найбільшою перешкодою для них. Багатьом людям не подобається такий темп тренування, особливо коли вони тільки починають займатися фізичною активністю, кажуть вчені.

Інтенсивні тренування протягом п'яти хвилин, ймовірно, принесуть певну користь, особливо якщо у вас дійсно немає часу для тренувань, погоджуються вчені.

Однак вони наголошують на тому, що користь для здоров'я від тижневого навантаження у вигляді 150 хвилин помірної активності або 75 хвилин енергійних рухів, підтверджена численними дослідженнями, в яких взяли участь тисячі учасників.

Читайте також: Чарівна пігулка чи маркетинг? Як працюють марафони схуднення, та чому ефект може бути короткотривалим

Реклама:

Головне сьогодні