В Україні половина християн позитивно ставиться до переходу на Новоюліанський календар – опитування

Ірина Бура — 21 грудня 2023, 15:57

50% християн в Україні вважають перехід на Новоюліанський календар позитивним кроком, а 15% ставляться до цього негативно.

Про це свідчать дані опитування Центру Разумкова.

Половина українців, які вважають себе християнами, підтримують рішення українських церков – православної та греко-католицької – перейти на Новоюліанський календар.

Негативно до такого кроку ставиться 15% опитаних. 14% відповіли, що їм ​​байдуже, 9% не розуміють, що це означає, а ще 11% вагалися з відповіддю.

Фото: orestligetka/Depositphotos

82% вірян УГКЦ ставляться позитивно до цього рішення, а 5% – негативно. Серед вірян ПЦУ 62% підтримують перехід, а 11% – ні.

Частка прихильників зміни календаря серед учасників опитування, які назвали себе "просто православними", склала 24%, а ще 23% були проти.

21% опитаних, які вважають себе "просто християнами", підтримали перехід на інший церковний календар, а 9% – ні.

Серед вірян УПЦ (МП) ситуація була кардинально іншою: лише 20,5% з них підтримує рішення ПЦУ та УГКЦ, тоді як негативно до цього ставиться 61% людей.

35% християн відповіли, що вони відзначають християнські свята за Новоюліанським календарем, 28% – за Юліанським (за старим стилем), 27% – по-різному, залежно від обставин. Ще 3% опитаних не відзначають християнські свята, а 7% – вагалися з відповіддю.

Серед вірян УГКЦ 80% відзначають християнські свята за Новоюліанським календарем, 9,5% – залежно від обставин (за Новоюліанським чи за Юліанським), 7% – лише за Юліанським. Серед вірян ПЦУ відсоткове співвідношення було таким: 39%, 27% і 27,5% відповідно.

Найбільше тих, хто відзначає християнські свята за Новоюліанським календарем, мешкає у Західному регіоні (66% опитаних). Найменше – у Східному (20%).

Опитування проводили з 9 по 15 листопада 2023 року. Методом особистих інтерв’ю загалом опитано 2022 респонденти віком від 18 років, які проживають у всіх регіонах, які контролює Україна. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте також: 45% українців вважають, що найбільше в Україні дискримінують за ознакою мови – опитування

Реклама:

Головне сьогодні