Врятовані від війни та холоду: за два місяці вдалося зігріти понад 22 тисячі собак та котів

Врятовані від війни та холоду: за два місяці вдалося зігріти понад 22 тисячі собак та котів

На 60% тварин у середньому стало більше в притулках України з початком повномасштабної війни. Такі дані оприлюднили в центрі "Соціоінформ". Побільшало котів та собак, які опинилися на вулиці.

Загалом в Україні безхатніми тваринами опікуються 510 притулків. Зазвичай вони функціонують за кошти волонтерів та благодійників.

"Найбільший страх волонтера, що тваринку викинуть чи присплять"

Через військові дії люди передусім дбають про своє життя чи життя своїх близьких та виїжджають. Тож з початком війни домашні тварини опиняються на вулиці частіше, ніж у 2021 році, говорить PR-менеджерка Благодійного фонду Happy Paw Анастасія Аболєшева.

"Ми намагаємося донести людям, що притулки дуже переповнені й не можуть забезпечити тваринам таке життя, яке б вони мали в родині. Для домашнього кота або собаки раптово опинитися на вулиці або в притулку величезний стрес, який може нанести непоправну шкоду як фізичному так і ментальному здоров’ю тварини.

Тому краще спробувати прилаштувати тваринку самостійно серед знайомих чи через пости в соцмережах і дати їй шанс на гідне життя в новому домі.", — каже Анастасія Аболєшева.

"Її знайшли на руїнах будинку, який обстріляли "градами"

Нині Happy Paw опікується більше ніж трьома сотнями притулків по всій Україні. Зокрема й прихистками організації захисту тварин "Вірність", що у Дніпрі. Їх чотири, там живуть 90 собак і 260 котів. З них понад півсотні привезли з прифронтових територій чи безпосередньо з фронту волонтери та військові.

Собака Оксана, яку знайшли на руїнах будинку в Марганці. ФОТО: ПРИТУЛОК "ВІРНІСТЬ"

Собаку Оксану знайшли біля будинку, який "градами" зруйнували російські військові у Марганці на Дніпропетровщині. А господарі Оксани виїхали, як і всі люди з їхньої вулиці.

"Коти й собаки залишилися жити на руїнах. В Оксани був стрес від обстрілів і від того, що її покинули, але вона пішла відразу на руки", — розповіла координаторка притулків Валерія Ковальова.

За словами Валерії, масова евакуація тварин під час повномасштабного вторгнення почалася з Харкова, потім були Херсон, Донецька область, Запорізька. Часто до притулку привозять котів, які "несли службу" разом з військовими на фронті.

Кішка Мазепа, яку привезли з фронту. ФОТО: ПРИТУЛОК "ВІРНІСТЬ"

"Мазепа — кішечка була, це зовсім маленьке кошеня, в неї були перебиті ноги, повністю зламані обидві лапки. І не могли два тижні вивезти. Таке гаряче місце було, що поранених людей навіть не могли евакуювати. Зрослись вже кісточки неправильно, довелося ламати. Вона довго лікувалася, ходила в таких як чоботях, трубках. Ми її нещодавно влаштували в сім’ю", — згадує Валерія Ковальова.

За день у притулках "Вірність" лише собаки з’їдають 60 кілограмів корму, окремо їм варять кашу. Кошти на їжу збирають на сторінках притулку в соцмережах або ж отримують корм від волонтерів.

Понад 22 тисячі тварин у теплі завдяки "Святам з хвостиком"

З настанням холодів у притулків зросли витрати не лише на їжу чи засоби догляду та ліки, але й на обігрів тварин. Також побільшало котів і собак, яких знаходять на вулицях з обмороженням лап, говорять у "Вірності".

"Для притулків дуже важко закривати великі збори. Людям завжди цікавіше і зрозуміліше пожертвувати гроші на лікування конкретної тваринки. Але собакам і котам, які довго живуть у притулку, потрібні не тільки базові умови, а й покращення інфраструктури притулку: нові будки, вольєри, підтримка комфортної температури тощо.

Їм потрібно пережити зиму в комфорті та теплі, щоб не виникло хронічних захворювань", — каже PR-менеджерка фонду Happy Paw Анастасія Аболєшева.

Щоб закрити потреби притулків взимку, фонд Happy Paw та лінія магазинів EVA третій рік поспіль запускають проєкт з порятунку тварин "Свята з хвостиком". Допомогти притулкам можна було двома способами: задонатити на касах різних магазинів EVA або онлайн на сайті.

Кошти збирали на все, що необхідно для виживання тварин взимку: матеріали для обігріву, техніку, дрова, паливні брикети, обігрівачі, пічки, будки.

За два місяці вдалося зібрати понад 2 300 000 гривень. З них майже два мільйони — це внески клієнтів магазинів через каси. 260 000 гривень — від EVA, 100 тисяч зібрали онлайн через сайт.

"Цього року ми майже вдвічі перевищили результати попередньої ініціативи і за кількістю зібраних коштів, і за числом прихистків, що отримали допомогу.

Понад двадцять дві тисячі щасливих пухнастиків — це один з найкращих KPI, який лише можна собі уявити", — розповіла керівниця PR-напряму EVA Олександра Гнатик.

Завдяки проєкту в 2023 році допомогу отримали 74 притулки у 17 областях України. Закупили для них будки, дрова, вугілля й паливні брикети, лежанки, електричні конвектори, пічки та електричні обігрівальні килимки.

Обирали притулки та розподіляли допомогу, відштовхуючись від запитів до фонду.

"Цифри, які ми отримали після завершення проєкту нас шокували — це було дуже неочікувано і дуже приємно, адже ми розуміємо, що кожна гривня йде на допомогу тваринам.

Минулого, 2022 року, проєкт зібрав вдвічі менше коштів — майже 1 200 000 гривень. Цьогоріч це велика цифра, мені навіть важко уявити ці масштаби", — ділиться PR-менеджерка фонду Happy Paw Анастасія Аболєшева.

Найактивніше через донат на касах допомагали клієнти з Дніпропетровської, Київської та Одеської областей. Найбільший одноразовий внесок — 1078 гривень.

П’ятий, ювілейний проєкт для EVA (і четверти спільний — для Happy Paw) партнери планують провести наприкінці цього року, щоб допомогти зігріти більше тварин у притулках України.

Головне сьогодні