Як попри війну в Україні готують спортивних зірок європейського рівня

Як попри війну в Україні готують спортивних зірок європейського рівня

В унікальній волейбольній академії на Франківщині навчається 40 талановитих юнаків з усієї країни. Академія "Епіцентр-Подоляни" — єдиний в Україні заклад, який готує спортсменів за новітніми європейськими стандартами та вирощує гравців для національної збірної.

Відбір найталановитіших

Вихованець академії Максим Кознюк займається волейболом з третього класу школи. Його тато - професійний волейболіст - ще з дитинства водив сина на всі важливі матчі. На одній з ігор української збірної Максиму вдалося зробити фото зі своїм кумиром — володарем кубка і суперкубка України Владом Діденко.

Тоді він і пообіцяв собі стати професійним волейболістом, а вже зараз грає на позиції пасуючого у волейбольній академії "Епіцентр-Подоляни", як і його кумир. В майбутньому Максим має всі шанси стати гідною заміною Влада Діденка.

Максим Кознюк

Всі діти в академії навчаються безкоштовно, завдяки допомозі спонсора – компанії "Епіцентр". Проте відбір та дисципліна в закладі суворі - лише за останній час четверо хлопців були виключені.

"Думали, що приїхали на курорт," — говорить головний тренер.

Щоб потрапити в академію всі охочі заповнювали анкету, після чого тренери обирали претендентів на перегляд. З-поміж 200 кандидатів з усієї країни стати частиною волейбольної академії "Епіцентр-Подоляни" змогли тільки 40 учнів віком від 12 до 17 років.

Значна частина вихованців займалася волейболом з початкової школи, хоча є талановиті діти, які змогли показати гідний рівень, граючи до цього у волейбол лише в складі любительських команд.

Наприклад, Ренат Рудницький з невеликого міста Городок на Хмельниччині, займався волейболом вже два роки та мріяв про професійну кар'єру.

Під час відбору в академію він не пройшов медкомісію, але вже за кілька тижнів хлопець повернувся знову. За цей час він пройшов обстеження в найкращих клініках Києва, щоб довести, що немає протипоказань до спортивних навантажень.

В академії кажуть, що зазвичай з таких впертих та завзятих виходять найкращі гравці.

Ренат Рудницький

Підготовка за європейськими стандартами

За виховання молодшої групи волейбольної академії "Епіцентр-Подоляни" відповідає відома тренерка Наталія Братчик. За 30 років роботи вона виховала не одне покоління професійних волейболістів. Зокрема, була тренером гравця "Епіцентр-Подоляни" та збірної України Максима Дрозда.

Відомі спеціалісти також тренують середню (Віталій Бондар) і старшу групи (Олександр Прокопець). Обоє - майстри спорту з волейболу і титуловані спортсмени, які ще минулого року були гравцями української Суперліги.

При цьому команда академії тренує учнів за новітніми методиками, створила ефективний тренувальний графік і має змогу підвищувати кваліфікацію в Польщі, де школа волейболу є однією із найсильніших у світі.

У підготовці професійних гравців високого рівня також велику роль відіграють Федерація волейболу України та Національний олімпійський комітет, які доклали чимало зусиль для створення та формування академії.

Кузня чемпіонів

Завдяки професійному менеджменту, допомозі спонсора та сприянню функціонерів на сьогодні пʼятеро вихованців академії "Епіцентр-Подоляни" входять до складу Молодіжної Збірної України U-18 — Максим Кознюк, Олександр Тимків, Віталій Підлубний, а також Артем Яценко та Ілля Ткаченко.

Останні двоє цьогоріч ще й стали срібними призерами чемпіонату Східноєвропейської волейбольної зональної асоціації в складі молодіжної збірної України.

"Волейбольна академія "Епіцентр-Подоляни" — це вдалий симбіоз державно-приватного партнерства, який створює перспективи для майбутніх чемпіонів, — коментує директор академії Костянтин Лисейко.

— Щодня учні академії мають по два тренування — більше фізичне навантаження зранку й технічне з м'ячами ввечері. В обід між тренуваннями відбувається навчання.

Ми обрали найкращих юнаків країни і ставимо перед собою амбітні цілі, щоб наші учні представляли Україну на міжнародній арені й показували, що наша держава — сильна та непереможна".

За його словами, в академії створені всі умови для всебічного розвитку спортсменів. Це логічно побудований спортивно-освітній простір, де в одному місці знаходяться гуртожиток, навчальний корпус, спортивний зал, столова та укриття.

При цьому компанія "Епіцентр" реконструювала роздягальні, тренажерний і спортивний зал, а також повністю забезпечує учнів екіпіруванням та спортивним інвентарем. Завдяки цьому Максим Кознюк, Ренат Рудницький, та інші талановиті юнаки зі всієї країни, мають шанс втілити свої мрії, ставши справді видатними волейболістами.

Головне сьогодні