Без ґрунту та світла. Як у Антарктиді вирощують свіжі овочі. ФОТО
Антарктида – не найкраще місце для пошуку свіжих інгредієнтів для салату, але не для німецьких учених.
Фото DLR |
Вони виростили перший урожай салату, огірків та редису в теплиці на замороженому континенті, пише Live Science.
"Це смакує так, ніби вирощені на городі", – каже менеджер німецького дослідницького комплексу в Антарктиді Neumayer Station III Бернхард Гропп.
Фото DLR |
У лютому на відстані близько 400 метрів від комплексу встановили теплицю.
У ній вирощують свіжі овочі для Гроппа та інших його колег під час довгих місій в Антарктиді.
Це – експеримент Німецького аерокосмічного центру, призначений перевіряти найкращі способи вирощування культур для астронавтів.
Дослідники вважають, що умови для теплиці в Антарктиці такі ж, як і на космічному кораблі.
Фото DLR |
На ній немає ані ґрунту, ані природного сонячного світла. Крім того, вона функціонує як повністю закрита система зі своїм власним кругообігом води, штучним освітленням та рівнем вмісту вуглекислого газу.
[L]Науковець Німецького аерокосмічного центру Пол Забель кожного витрачає 3-4 години, щоб дбати про рослини у цій теплиці.
На сьогодні він вже зібрав 3,6 кг салату, 70 редисів та 18 огірків першого врожаю.
У теплиці також ростуть такі трави, як базилік, петрушка, цибуля та кінза, а також помідори.
У майбутньому в ній планують посіяти полуницю. Команда сподівається, що до травня у теплиці дозріватимуть до 5 кг свіжих овочів щотижня.