Смакуйте на здоров'я: 7 аргументів на користь вишень і черешень
І знову сезон вишень і черешень! Вони – не лише одні з найздоровіших фруктів, але й одні з продуктів, які найкраще оберігають наше здоров’я.
Одна чашка, близько 21 вишні чи черешні, містить менш ніж 100 калорій і має 15% денної потреби вітаміну C.
Health зібрало ще 7 причин, чому не варто відмовлятися від смакування цими ягодами.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/5/9/59d22ff-cherries-vyshni.jpg)
Вишні та черешні наповнені антиоксидантами
Ці ягоди – потужне джерело антиоксидантів та антизапальних компонентів. Допомагають сповільнити старіння та запобігати хронічним захворюванням, включаючи хворобу серця, рак, Альцгеймер, діабет та ожиріння.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/9/2/92b90a1-cherries-vyshni2--3-.jpg)
Вишні та черешні захищають від діабету
Антизапальний ефект вишень та черешень допомагає зберігати ваше тіло здоровим.
Ці ягоди – нижче у рейтингу глікемічного індексу, ніж багато інших фруктів.
Це означає, що вони не провокують стрибки рівня цукру в крові та рівня інсуліну.
Тому вони захищають від діабету, а також допомагають коригувати свій стан, якщо він уже у вас є.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/b/4/b4216df-cherries-vyshni2--4-.jpg)
Вишні та черешні сприяють здоровому сну
Звичайні ці ягоди – одні з небагатьох джерел мелатоніну.
Це гормон, який допомагає контролювати цикли сну і прокидання.
Дослідження чоловіків та жінок із безсонням показало, що 200 мл вишневого соку зранку і ще 200 – за дві години до сну, здатні подовжити час сну на годину і 24 хвилини.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/d/7/d77b846-cherries-vyshni2--2-.jpg)
Вони можуть забезпечити полегшення артриту
Ряд досліджень припускає, що споживання вишень і черешень корисне для хворих на остеоартрит.
Регулярне смакування цих ягід, чи 100% вишневого соку під час їжі чи перекусів може допомогти зменшити болі в суглобах.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/f/a/fae20e4-vishnya.gif)
Вони знижують ризик нападів подагри
Подагра – це запальний артрит. З’являється, коли відходи, що називаються сечовою кислотою, кристалізуються в суглобах, викликаючи болісні біль і набряк.
В одному дослідженні такі пацієнти, які їли вишні впродовж двох днів (свіжі, і пили вишневий натуральний сік) показали на 35% нижчий ризик атак подагри порівняно з тими, хто вишень не їв.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/b/f/bf62204-vishnya.gif)
Вони приборкують холестерин
Дослідження показало, що пиття вишневого соку може допомогти знизити загальний рівень холестерину.
Зниження рівня холестерину на 1% зменшує ризик хвороби серця на 2%.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/0/a/0ada7c7-vishnya.gif)
Вишні зменшують біль після занять спортом
Вони також захищають від "зношення" клітин через вправи, допомагаючи підтримати відновлення м’язів.
З цієї причини вишневий сік популярний серед професійних атлетів. Але він допоможе кожному, хто регулярно займається.
Усі фото: Depositphotos