Їсти кавуни чи ні: наскільки нітрати отруйні – пояснює Супрун
Нітрати – не завжди отрута. Більше того, вони містяться не лише в багатьох овочах і фруктах, а навіть у воді та в нашому організмі.
У цьому переконує очільниця міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун.
Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра.
Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.
Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні.
Проте якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.
На кількість нітратів в рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.
Поширена думка, що в кавунах міститься дуже багато нітратів.
Насправді, зі своїми 60 міліграмами на кілограм вони далеко не рекордсмени.
Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. У середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм.
Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок.
ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг.
Проте це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже у здоровому раціоні показники будуть вищими.
Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків.
Отримати небезпечні дози нітратів не так і просто, але якщо ви все ж переймаєтесь з цього приводу, то ось кілька порад, що допоможуть мінімізувати шкоду від нітратів та споживати їх менше:
Можна вживати менше овочів з першого врожаю – нітратів в них все-таки може бути трохи більше.
Тому підозра, що не треба їсти перші кавуни частково виправдана.
Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів
Це зовсім не обов’язкова процедура, яка у більшості ситуацій буде невиправданою.
Але у деяких випадках (наприклад, якщо ви знаєте про високий рівень нітратів у ґрунтових водах) від цих частин можна позбавитись перед споживанням.
У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків – шкірку, в огірків та редиски – відрізати хвостики та очистити від шкірки, в капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан.
Кавуни як і дині найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки. Особливо ці поради актуальні для дитячого харчування.
Готуйте овочі
Одним із ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання.
За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.
Не купуйте нітрат-тестери, бо вони не працюють
Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й всі інші солі – фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні.
Похибка таких вимірів може досягати мало не 1000%.
Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.