Як вибирати, зберігати і чим різати сир. Пояснює експерт
Часом сир у нас асоціюється з перекусом – з’їв із хлібом і ковбасою, аби не бути голодним.
Та для декого сир – ціла філософія.
Ми побували у музеї сиру у Києві та розпитали в екскурсовода Ігоря Дегтяра, як правильно вибирати сир, як зберігати його, щоб не отруїтися, і якими ножами різати – щоб було зручно і красиво.
Ігор Дегтяр, екскурсовод |
Як з’явився сир
Про виникнення сиру ходить чимало легенд, розповідає Дегтяр.
Наприклад, вважають, що сироваріння розпочалося ще кілька тисяч років тому.
– Уявіть: 7,5 тисяч років тому хтось пішов у подорож через пустелю, а замість води набрав молока у сумку зі шлунка вівці. Фермент мішечка в поєднанні з пекучим сонцем розділив молоко на сир і сироватку, – додає екскурсовод.
Нібито з цього моменту почалися експерименти з сиром.
Копії старовинних газет про сироваріння у музеї |
Як вибрати сир
Просіть, щоб вам дали продегустувати сир, радить екскурсовод.
– Коли ви взяли в руку сир і нажали на нього, він як хлібець, повинен розправитися назад. Це означає, що продукт зроблений з молока, – розповідає чоловік.
Сир має пахнути сметаною або молоком.
– Якщо сир спітнілий, це означає, що у ньому є пальмова олія, – каже екскурсовод.
Ціна теж відображає якість.
– Щоб зробити кілограм сиру, треба 10 літрів молока. Для деяких навіть 17-18 літрів, – додає чоловік.
За його підрахунками, хороший сир повинен коштувати від 150 гривень за кілограм.
Як зберігати сир
Сир в голівці або у вакуумній упаковці можна зберігати місяць, розповідає Дегтяр.
Вдома, за словами чоловіка, сир варто тримати в холодильнику у пергаменті не довше тижня.
– Купуйте завжди шматками, не просіть, щоб вам його слайсували, тому що сир "помре", поки ви дійдете до додому, – додає екскурсовод.
Також треба, щоб він завжди залишався трохи вологим.
– Єдине, що ви можете надовго зберегти, це пармезан.
Він і так з кожним роком свою вологу втрачає, а те, що він досохне у вас в холодильнику, нічого страшного, – розповідає Дегтяр.
Основне правило від гіда – не їсти сир одразу після того, як наріжеш.
Потрібно, щоб сир постояв хвилин 15 і "відкрився". Тільки після цього він буде смачний.
Інтер'єр музею |
Як різати сир
У музеї є ціла колекція ножів – усі вони різної форми і мають своє призначення.
Це ножі для сирних десертів. Ними зручно відрізати шматок і покласти собі на тарілку.
Це ніж для масла, хоча він дуже схожий на ніж для риби. Ним можна наколювати і зішкрібати масло.
Це класичний сирний ніж. Він завжди округлий, на кінчиках має зубчкики. Так сир не буде прилипати до леза ножа, пояснює Ігор Дегтяр. Коли відрізаєш сир – потім наколюєш його на зубчики.
Сучасний сирний ніж з дірочками. У них збирається кисень, який не дає прилипати сиру до ножа.
Ножі без зубчиків для м’яких сирів.
Екскурсовод пригадує, що верхній ніж колись був у кожному гастрономі.
Це ложечка для моцарели або фети. Її використовують для сирів в розсолі. Наступний ніж для твердих сирів, як-от пармезан.
Ця всі ножі для фондю.
Ніж-шприц для розсольних сирів. Нарізаєте, наприклад, фету і наколюєте її шприцом.
Це ножі для дегустації.
Якщо ви не хочете купувати стільки ножів, аби правильно нарізати сир, Ігор Дегтяр радить придбати універсальний – напівкруглий із зубчиками на кінцях.
Як нарізати сир
Подати красиву акуратну тарілку з сиром часто є складним завданням.
От як відрізати перший шматок, щоб він не був схожим на аплікацію юного аматора?
HuffPost створив ілюстрації, які допоможуть вам правильно нарізати сир.
Відокремте товстішу частину та поріжте її окремо |
Поріжте на дольки, починачи від середини зверху |
Наріжте довгими вузькими дольками, починаючи від вузького кінця |
Наріжте кружечками |
Ріжте від центру |
Починайте різати від центру із вужчого краю |
Як смакує сир
Якщо у вас розбігаються очі від різноманіття сирів або ви не знаєте, який вам буде до вподоби, радимо переглянути гід, який допоможе вам знайти свій улюблений продукт:
Проте Ігор Дегтяр запевняє, що якщо ви не будете дотримуватися строгих канонів у поєднанні сиру та інших продуктів, нічого страшного не станеться.
Єдиною ознакою того, що сир та інша їжа не зіставні – металевий присмак у роті.
Важливо, щоб продукт був не лише смачним, але і корисним.
Катерина Хорощак, УП