Історія однієї мрії: як хлопчик із Бучі пережив окупацію та розпочав нове життя

Історія однієї мрії: як хлопчик із Бучі пережив окупацію та розпочав нове життя

Історія Юри складна: під час окупації Бучі, на той момент 14-літній хлопчик, втратив свого тата. Сам хлопчик тоді дивом вижив, хоча в нього російський військовий стріляв декілька разів.

Після отриманої травми психологічний стан Юри був важким – постійні переживання і страхи супроводжували його. В такому стані хлопчик потрапив в освітньо-реабілітаційний табір на базі ГО Gen.Ukrainian, де психологи організації допомогли йому прожити негативний досвід і знайти шлях до зцілення.

Так Юра зміг розпочати нове життя. Сьогодні йому вже 16 років, у нього є мати та два брати, які підтримують один одного.

Пів року тому завдяки громадській організації Gen.Ukrainian та з допомогою освітньої компанії STUDY.UA, Юра здійснив свою мрію — вступив до американської школи South Kent School. Школа погодилась надати грант на навчання, але з однією умовою — Юра мав підвищити свій рівень англійської за літо на два рівні.

Сам хлопець вже адаптувався до навчання в школі США. Ми поспілкувалися з Юрою: дізналися, які виникли складнощі при підготовці до вступу, як проходить навчання у школі, а також запитали про плани на майбутнє.

Розкажи, де ти живеш та навчаєшся

Я навчаюся з жовтня в бординговій школі South Kent School, яка розташована у місті Саут Кент, штат Коннектикут. Це міжнародна школа, адже тут навчаються діти з 20 різних країн світу.

Живу в гуртожитку школи. Мені тут дуже подобається: це тихе спокійне місце, і навколо гори. Також великим плюсом є те, що моя школа розташована приблизно за годину їзди від Нью-Йорка. Тому я вже встиг з’їздити двічі: перший раз, щоб подивитися Таймс-Сквер, а другий просто погуляти містом. До речі, нью-йоркське метро — це взагалі якесь окреме підземне місто.

Розкажи про підготовку до вступу. Як ти покращив англійську до відповідного рівня, скільки часу це потребувало?

Проте мені дуже допомогла команда академії англійської мови STUDY Academy. Я займався з викладачем усе літо, майже щодня. Ми поєднували програму для В1 та В2. Окрім розмовної частини, я вивчав академічну англійську, щоб розуміти майбутніх викладачів, писати наукові роботи, есе тощо. У результаті все вийшло — і школа підтвердила моє зарахування.

Як проходить твоє навчання? Чи складно було після української системи освіти почати опанувати програму американської школи?

Не знаю, як в інших школах, але в South Kent School навчання для мене досить легке. Якщо порівнювати з українською школою, то тут акцент йде, мабуть, не на саме навчання, а більше як на уроки для життя. Тобто те, що тобі точно знадобиться. Ти вибираєш для себе ті предмети, на яких тобі буде комфортно навчатися, і зможеш застосувати в майбутньому ці здобуті знання та навички.

Тому я вибрав для себе три предмети. Перший предмет — це англійська мова: English as a second language (ESL). Цей курс важливий для мене, адже він призначений для тих учнів, для яких англійська — це друга мова. На заняттях ми вивчаємо письмо, читаємо та розмовляємо англійською, що допомагає мені у вивченні інших предметів.

Другий предмет — Open Robotics Lab, де ми вивчаємо робототехніку. Я вже зробив модель слона з lego, і тепер мені потрібно написати код, щоб цей слон виконував певні дії. Тобто IT разом з інженерією.

Третій предмет — STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Ми навчаємося збирати дані, вимірювати, аналізувати, використовувати спеціальні наукові прилади. Простими словами — це мікс з хімії та фізики.

Наприклад, нещодавно в нас була лабораторна робота. Це було для мене трохи незвично, адже лабораторні роботи в американській школі дуже відрізняються від тих, які ми проводили в Україні. Тут усе по-справжньому: на занятті ми смажили маршмелоу, корм для собак і попкорн. Потім записували ці дані, вичисляли, писали лабораторний звіт, заповнювали таблиці та здали свою роботу — мені дуже сподобалося.

Розкажи про підготовку до від’їзду. Чи складно було отримати студентську візу, як проходила співбесіда?

Так, переживав. Отримання американської візи — це і так непростий процес, але він був ще додатково ускладненим тим, що навчання у школі вже розпочалося, і мені потрібно було терміново отримати візу.

Проте все вийшло, мені дуже пощастило з людьми, які мене оточували. Команда STUDY.UA взяла на себе весь процес підготовки документів: від заповнення анкети до рекомендацій проходження інтерв'ю.

Процес оформлення тривав, приблизно, тижні три. Я поїхав на подання візи до Польщі, деякий час жив там перед співбесідою. У день подачі у мене спочатку перевірили документи, а потім чекав перед віконцем, коли мене покличуть на співбесіду.

На самій співбесіді був вибір: спілкуватися польською чи англійською, я вибрав англійську. Спочатку запитували банальні запитання, наприклад, «Як справи?» або щось із бланків: «Яка ціль поїздки до США?». Потім запитували про школу.

Усе пройшло легко та спокійно, хоча переді мною було багато відмов. У результаті я зміг отримати візу. Думаю, це якраз завдяки тому, що STUDY UA допомогли мені правильно оформити всі документи та ґрунтовно підготуватися до інтерв’ю. Я вдячний за допомогу STUDY.UA і щиро радий, що великі та малі компанії України долучаються до волонтерських ініціатив і продовжують наближати перемогу.

Які твої плани на майбутнє?

Хочу допомагати людям, які постраждали від війни, але де це буде, ще не знаю. Поки що не визначився, чи залишатимуся в США після навчання, чи повертатимуся додому. Зараз важко загадувати щось на майбутнє, тому просто живу.

Що б порадив іншим підліткам, які планують навчатися за кордоном?

Йти до своєї мети, пробувати, не боятися, що щось там не вийде. Адже головне — це мати бажання та вірити у свої сили. Я раніше думав, що вступити до школи за кордоном — це щось нереальне. Але насправді є багато можливостей, різних стипендій, тому ви точно знайдете ідеальне місце для себе. Також існує багато добрих людей, які вам можуть допомогти, підтримати. Просто будьте відкритими новому, і все вийде. І, звісно, вчіть англійську, адже вона вам знадобиться.

Незважаючи на складні часи, наша молодь демонструє надзвичайну стійкість та внутрішню силу. Прикладом такої амбіційної особистості є і Юра, який втілив свою мрію в реальність за підтримки Gen.Ukrainian та STUDY.UA

Сьогодні війна торкнулась кожної дитини: вони втрачають своїх близьких, рідні домівки, звичне життя і, як наслідок, можливості. Саме тому дуже важливо створювати для них соціальні ліфти та всебічно підтримувати, щоб забезпечити їм щасливе та світле майбутнє.

Головне сьогодні