Українська правда

Цибулевий пиріг з йогуртом: рецепт, перевірений життям

- 7 листопада, 06:00

Ви просили приготувати пиріг – ми зробили. Вирішили спробувати щось нове, не схожий на ті, які публікували раніше. 

Цей пиріг швидкий у приготуванні, містить багато білка, ситний і дуже ніжний. Він чудово смакує холодним, може стати повноцінним сніданком, легкою вечерею або ситним перекусом.

Ми любимо своїх читачів і хочемо потурбуватися про вас на кухні. Щотижня будемо перевіряти для вас топові рецепти від світових видань чи кулінарів – або ті, які запропонуєте ви – і показувати, що у нас вийшло, чи вдалася справа, скільки чесного часу треба на неї витратити.

Залишайте посилання на цікаві вам рецепти у гугл-формі – і давайте смакувати разом♥.

Сніданок з New York Times: Грецький йогуртовий пиріг

Час приготування: 40-50 хв.

Час активних дій навколо приготування: 20 хв.

Складність: легко

Пиріг можна їсти і гарячим, але краще він смакує таки холодним, коли начинка стабілізується. Тому це ідеальний варіант сніданку, приготованого заздалегідь.

Цей рецепт Марта Роуз Шульман, кулінарна оглядачка The New York Times знайшла у книзі Діани Кочілас «Чудові страви Греції». Шульман пропонує додати до оригінального рецепта з цибулею порей волоські горіхи та кріп і замінити вершкове масло (в оригінальному рецепті) на оливкову олію.

Ми також внесли невеликі зміни у рецепт на наш смак: залишили вершкове масло, прибрали горіхи та додали шампіньйони. Вийшло дуже ніжно.

Ми лише злегка зарумнили пиріг, можна потримати його в духовці і довше, аби вийшов такий, як смакує саме вам.
Фото: Людмила Панасюк

Інгредієнти (на форму діаметром 22-25 см):

  • тісто філо (приблизно ⅔ упаковки, 7-8 листів)
  • 150 вершкового масла 
  • 1 велика цибулина порей (або дві середні) 
  • 300 г шампіньйонів 
  • 3 яйця + 1 яйце для змазування 
  • 300 г йогурту (густий або питний) 
  • 150 г фети 
  • кріп (свіжий або сушений) 
  • Сушений часник, суміш насіння, сіль, перець до смаку

Приготування:

Подрібніть цибулю порей: відріжте і викиньте темно-зелену частину, білу та світло-зелену розріжте навхрест поздовж, а далі дрібно впоперек. Додайте трохи олії на сковорідку та обсмажте на середньому вогні. Коли почне ставати золотиста, зменште вогонь і смажте під кришкою до прозорості. Всього – приблизно 7 хвилин.

Викладіть порей і обсмажте почищені порізані дрібними слайсами печериці. Коли печериці будуть майже готові, додайте до них на сковорідку обсмажену цибулю порей, посипте гранульованим часником, перцем та сушеним кропом і обсмажте разом ще хвилину. Зніміть з вогню, викладіть у миску та відставте охолонути.

Збийте блендером яйця з йогуртом, додайте подрібнену фету та добре розмішайте виделкою. Додайте сіль (обережно, якщо фета дуже солона, то сіль може не знадобитися). У йогуртову масу викладіть цибулю з грибами. Розмішайте.

Начинка виходить вершкова, соковита і дуже ніжна. Цей пиріг дає простір фантазії: можна додати і кукурудзу, і пармезан, і броколі і багато іншого.
Фото: Людмила Панасюк

Дно круглої форми застеліть пергаментом. Викладіть лист тіста філо так, щоб він повністю вкрив дно і звисав з форми. Злегка абияк змажте дно та бортик розтопленим маслом, Трохи поверніть форму та викладіть наступний лист, і так по колу. Для нас 7 листів було оптимально, але можна додати більше. 

Доки готуєте, листи тіста краще тримати накритими вологим рушником, аби лишалися еластичними.
Фото: Людмила Панасюк

Коли дно і бортики повністю вистелене тістом, вилийте начинку у форму. Закрийте тістом, яке звисало з бортиків форми: загортайте листи по одному і перед тим, як загорнути наступний, змажте попередній маслом. Якщо форма більша, можна накрити начинку окремим листом тіста і вже тоді загорнути тісто з основи.

Пиріг можна готувати і в прямокутній формі, але тоді точно будуть потрібні додаткові листи тіста, аби накрити начинку.
Фото: Людмила Панасюк

Змажте пиріг збитим яйцем та посипте сумішшю насіння. Поставте пиріг у розігріту до 180°С духовку і випікайте 20 хвилин, поки не зарум’яниться. Потім вимкніть духовку, трошки привідкрийте її, і нехай пиріг так охолоне.