Цибулевий пиріг з йогуртом: рецепт, перевірений життям
Ви просили приготувати пиріг – ми зробили. Вирішили спробувати щось нове, не схожий на ті, які публікували раніше.
Цей пиріг швидкий у приготуванні, містить багато білка, ситний і дуже ніжний. Він чудово смакує холодним, може стати повноцінним сніданком, легкою вечерею або ситним перекусом.
Ми любимо своїх читачів і хочемо потурбуватися про вас на кухні. Щотижня будемо перевіряти для вас топові рецепти від світових видань чи кулінарів – або ті, які запропонуєте ви – і показувати, що у нас вийшло, чи вдалася справа, скільки чесного часу треба на неї витратити.
Залишайте посилання на цікаві вам рецепти у гугл-формі – і давайте смакувати разом♥.
Сніданок з New York Times: Грецький йогуртовий пиріг
Час приготування: 40-50 хв.
Час активних дій навколо приготування: 20 хв.
Складність: легко
Пиріг можна їсти і гарячим, але краще він смакує таки холодним, коли начинка стабілізується. Тому це ідеальний варіант сніданку, приготованого заздалегідь.
Цей рецепт Марта Роуз Шульман, кулінарна оглядачка The New York Times знайшла у книзі Діани Кочілас «Чудові страви Греції». Шульман пропонує додати до оригінального рецепта з цибулею порей волоські горіхи та кріп і замінити вершкове масло (в оригінальному рецепті) на оливкову олію.
Ми також внесли невеликі зміни у рецепт на наш смак: залишили вершкове масло, прибрали горіхи та додали шампіньйони. Вийшло дуже ніжно.
Інгредієнти (на форму діаметром 22-25 см):
- тісто філо (приблизно ⅔ упаковки, 7-8 листів)
- 150 вершкового масла
- 1 велика цибулина порей (або дві середні)
- 300 г шампіньйонів
- 3 яйця + 1 яйце для змазування
- 300 г йогурту (густий або питний)
- 150 г фети
- кріп (свіжий або сушений)
- Сушений часник, суміш насіння, сіль, перець до смаку
Приготування:
Подрібніть цибулю порей: відріжте і викиньте темно-зелену частину, білу та світло-зелену розріжте навхрест поздовж, а далі дрібно впоперек. Додайте трохи олії на сковорідку та обсмажте на середньому вогні. Коли почне ставати золотиста, зменште вогонь і смажте під кришкою до прозорості. Всього – приблизно 7 хвилин.
Викладіть порей і обсмажте почищені порізані дрібними слайсами печериці. Коли печериці будуть майже готові, додайте до них на сковорідку обсмажену цибулю порей, посипте гранульованим часником, перцем та сушеним кропом і обсмажте разом ще хвилину. Зніміть з вогню, викладіть у миску та відставте охолонути.
Збийте блендером яйця з йогуртом, додайте подрібнену фету та добре розмішайте виделкою. Додайте сіль (обережно, якщо фета дуже солона, то сіль може не знадобитися). У йогуртову масу викладіть цибулю з грибами. Розмішайте.
Дно круглої форми застеліть пергаментом. Викладіть лист тіста філо так, щоб він повністю вкрив дно і звисав з форми. Злегка абияк змажте дно та бортик розтопленим маслом, Трохи поверніть форму та викладіть наступний лист, і так по колу. Для нас 7 листів було оптимально, але можна додати більше.
Коли дно і бортики повністю вистелене тістом, вилийте начинку у форму. Закрийте тістом, яке звисало з бортиків форми: загортайте листи по одному і перед тим, як загорнути наступний, змажте попередній маслом. Якщо форма більша, можна накрити начинку окремим листом тіста і вже тоді загорнути тісто з основи.
Змажте пиріг збитим яйцем та посипте сумішшю насіння. Поставте пиріг у розігріту до 180°С духовку і випікайте 20 хвилин, поки не зарум’яниться. Потім вимкніть духовку, трошки привідкрийте її, і нехай пиріг так охолоне.