Місія Крафт. Підтримка українських крафтових виробників у буремні часи

05 квітня 2024
PROMOTED
Ліжникарство, самобутня кераміка, вироби з гутного скла – унікальні крафтові ремесла в Україні. Їх усіх об’єднує спільна філософія – увага до деталей та неповторність. Саме така філософія стала основою і для одного з сервісів Кредобанку – Craft Banking.

КРАФТ ЯК СЕРВІС

Ідея створення сервісу для клієнтів преміумсегмента, який у собі поєднує лімітовану унікальність, майстерність та людиноцентричність, виникла близько двох років тому. А вже 19 грудня 2022 року Craft Banking розпочав свою роботу.
"Надихнувшись крафтом як явищем, позаторік на різдвяні свята для клієнтів Кредобанку ми дарували подарунки від крафтових виробників. Отримали багато схвальних відгуків, відтак вирішили розповісти про крафт ширшій аудиторії. Тим паче у час війни це набуло додаткового сенсу, адже допомога малому та середньому бізнесу є важливою як і для самих ремісників, так і загалом для української економіки. Тож підтримка та популяризація українських крафтових виробників – одне із завдань Craft Banking",розповідає директор департаменту маркетингу Кредобанку Андрій Мельник.
Тож узимку Кредобанк для сприяння розвитку локальних українських крафтових брендів та митців організував низку заходів у межах проєкту "Крафтове Різдво". А тепер банк став партнером Європейських днів крафту та художніх ремесел в Україні. Ця знакова для крафтових виробників подія цьогоріч уперше відбувається в Україні.

Європейські крафтові дні: коли до крафту може доторкнутись кожен

З 2002 року спершу у Франції, а згодом і в інших країнах Європи, проводять Європейські дні крафту та художніх ремесел. Це щорічний фестиваль, який децентралізовано проходить у різних містах Європи. Відбувається він традиційно навесні, коли ремісники відчиняють двері своїх майстерень, аби через майстер-класи та лекції знайомити всіх охочих із багатством крафтового мистецтва.
Цьогоріч Україна вперше стала учасником Європейських днів крафту та художніх ремесел. Захід, партнером якого став Кредобанк, відбувається з 2 по 7 квітня. Задля популяризації традицій українського ремісництва, зміцнення зв’язків із локальними ремісничими студіями, майстернями, школами, відбувається низка заходів. Зокрема, майстер-класи для дітей та дорослих, де кожен може спробувати опанувати традиційні українські ремесла: кераміку, різьбярство, бортництво, вибійку, ковальство тощо. Лекторії від митців: Дарії Альошкіної (витинанкарство) та Галини Істоміної (кераміка). 
Також на крафтовому нетворкінгу "Європейські дні крафту та художніх ремесел" у Львові планується презентація видавничого проєкту, до якого долучився Кредобанк. Його деталі стануть відомі невдовзі.
Цьогорічним гаслом Європейських днів крафту та художніх ремесел є "Маленькі пальчики, руки експертів". Залучити дітей до крафтового мистецтва є одним із завдань заходу. Адже саме змалечку слід плекати правильні цінності та будувати мости між поколіннями.
"Масштаб Європейських днів крафту та художніх ремесел 2024 року дійсно вражає. Загалом захід відбувається у 25 країнах, упродовж нього організовано близько 10 000 подій, які відвідають понад мільйон людей. Участь України в Європейських днях крафту сприяє не лише збереженню наших культурних традицій, але й знайомить з українськими ремеслами інші європейські культури. А такі зв’язки є ланками для співпраці та відкриття нових ринків", – каже Андрій Мельник.

"Крафтове Різдво" – найбільша крафтова колаборація в Україні

Для Кредобанку це вже не перша масштабна кампанія з підтримки українських крафтових виробників і відродження української крафтової традиції. Наприкінці 2023 року банк організував "Крафтове Різдво", низку заходів задля популяризації ремісництва. 
Зокрема, на порталі "Крафтове Різдво" розмістили адвент-календар, який знайомив з українськими крафтярами. Щодня впродовж 25 днів у календарі відкривалось віконечко з унікальним виробом від одного з крафтових виробників. А після завершення акції усі 25 витворів з адвент-календаря розіграли серед клієнтів Craft Banking.
Серед призів у адвент-календарі, зокрема, були окуляри з кавової гущі від Ochis, вовняна килимова доріжка від GUSHKA та крафтові прикраси на ялинки від "Зробив Тато".

Відродження та розвиток крафтових традицій

Також у межах "Крафтового Різдва" відбулася низка розважально-пізнавальних заходів, до яких долучився Кредобанк. Задля відродження та популяризації різдвяних традицій у колаборації з "Локальною історією" були створені історичні спецпроєкт та подкаст, у якому письменниця і перекладачка Надійка Гербіш спілкувалася про різдвяні традиції з істориком Ярославом Грицаком, художницею Іванкою Димид, дослідницею галицької кухні Маріанною Душар, письменницею та видавницею Мар’яною Савкою, психоаналітиком Юрком Прохаськом.
У межах "Крафтової пошти" кожен міг безкоштовно надіслати крафтову листівку своїм рідним та близьким. Для цього поштові скриньки встановили у 66 відділеннях банку, у Львівському Скансені під час заходу "На Різдво у гаю", на різдвяному ярмарку "У пошуках Різдва" від "І те, і се" та "Тлум & Крам".
"Також ми підтримали низку інших заходів. Це ярмарки, концерти, вистави. Чи не всі вони, окрім розважальної, мали й благодійну складову. Під час заходів організовували збори, кошти з яких скеровували на допомогу українським військовим та на відбудову країни. Переконаний, у цей час неодмінно потрібно розуміти, що будь-який бізнес повинен бути соціально-відповідальним", – додає директор департаменту маркетингу Кредобанку Андрій Мельник.
У межах проєкту відбулася ще одна благодійна акція. Для 26 спеціалізованих навчальних закладів Львівщини подарували живі ялинки, крафтові ялинкові прикраси та солодощі для дітей.
Під час війни підтримка тих, хто цього потребує, – дитини, ремісника, військового – це обов’язок підприємців. Адже правильно, коли цінності стають невід’ємною частиною розвитку бізнесу.
© 2007-2024, Українська правда.

Текстові матеріали, розміщені на сайті life.pravda.com.ua, можна безкоштовно використовувати в обсязі не більше 50% за умови прямого посилання у підзаголовку чи першому реченні матеріалу.

Матеріали з позначкою PROMOTED, СПЕЦПРОЄКТ, ЗА ПІДТРИМКИ публікуються на правах реклами.

Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна".