Українська правда

Німецький панкейк у духовці: рецепт, перевірений Життям

- 24 жовтня, 06:00

Приготувати сніданок – це лише пів справи: спершу треба вигадати, що готувати. Вівсянка, оладки, бутерброди, яєчня – базовий список ранкової їжі, навколо якого ми крутимося. Іноді хочеться спробувати щось нове, але – ану як не вийде, і день почнеться із зіпсованого настрою… З нами – вийде! Ми випробуємо рецепти, розкажемо, що працює, а що ні – аби ви побачили реальний, не ретушований вигляд страви. Сьогодні тестуємо сніданок від New York Times – буде смачно, красиво і без сюрпризів :)

Ми любимо своїх читачів і хочемо потурбуватися про вас на кухні. Щотижня будемо перевіряти для вас топові рецепти від світових видань чи кулінарів – або ті, які запропонуєте ви – і показувати, що у нас вийшло, чи вдалася справа, скільки чесного часу треба на неї витратити. 

Залишайте посилання на цікаві вам рецепти у гугл-формі – і давайте смакувати разом♥. 

Сніданок з New York Times: Німецький панкейк у духовці

Час приготування: 40 хв.

Час активних дій навколо приготування: 15-20 хв.

Складність: дуже легко

Якщо млинці і оладки на сніданок – це ваша тема, обов’язково збережіть собі цей рецепт. Останнім часом ця стара страва європейської кухні отримала новий виток популярності – бо економить час, добре смакує і має цікавий, незвичний вигляд.

Це дуже затишна страва: ароматна, поживна, її легко підлаштувати під свій смак та доповнити продуктами, які вже є в холодильнику.
Фото: Людмила Панасюк

Якщо у двох словах: це великий млинець, який запікається в духовці. Не треба випікати по кілька штук, стояти над сковорідкою і перевертати. Раз – і готово.

Якщо не додавати цукру – млинець можна подавати з беконом, фетою, слабосоленим лососем, в’яленими томатами, салатом чи овочами.

Солодкий варіант можна доповнити цукровою пудрою, варенням чи джемом, свіжими фруктами, карамелізованими яблуками чи грушами, сметаною чи аерозольними вершками.

Якщо у млинець не додавати солодких компонентів, а замінити їх, наприклад, сушеним часником, паприкою, італійськими травами, вийде пишний омлет. Дуже радимо доповнити його крем-сиром.
Фото: Людмила Панасюк

Рецепту приписують то німецькі, то голландські корені. Кажуть, такі млинці-запіканки почали подавати у Сіетлі в ресторані Manca's, і відтоді вони набули популярності. У коментарях на New York Times люди діляться, що подібні страви готували ще їхні бабусі й називали їх по-різному: фінськими млинцями, голландськими крихітками, Ugnspannkaka (в перекладі зі шведської "млинець в духовці"). Користувач Ерік пише, що його дідусь лісоруб вважав такий сніданок найкращим початком дня, сповненого важкої праці. Користувачка Деббі пише, що її мама готувала такий млинець та доповнювала його карамелізованими яблуками на свята. Ми спробували приготувати саме такий.

За оригінальним рецептом потрібно 5 яєць, в коментарях радили менше. Перевірили: 3 чудово підійде.

Інгредієнти:

  • 130 г борошна 
  • 240 мл молока (кімнатної температури або теплого)
  • 3 яйця (кімнатної температури) 
  • 1 ст.л. цукру (в оригінальному рецепті дві, додавайте за смаком)  
  • 1 ч.л. ванільного цукру
  • 0,5 ч.л солі 
  • 57 г вершкового масла

додатково: 

яблука, цукор, кориця, вершкове масло


Приготування:

Спершу увімкніть духовку розігріватися на 200°С разом із металевим деком розміром приблизно 20х30 см. У нас було трохи менше, тому у млинця вийшли пишніші бортики.

Керамічна форма для цього рецепту не підійде: вона може луснути від перепаду температур, коли ви наливатимете тісто.

Тим часом у чашу блендера покладіть яйця, молоко, борошно, цукор, сіль, ванільний цукор і збивайте 10-15 секунд на високій швидкості. Тісто вийде геть рідке – так і має бути.

Коли духовка з деком розігріється, покладіть туди вершкове масло. Коли розтопиться, розподіліть його рівномірно по поверхні бляшки, швидко вилийте на центр тісто і поставте випікатися на 15-20 хвилин. У часі випікання орієнтуйтеся на свою духовку: млинець готовий, коли середина тіста почне набирати кольору.

В духовці він виглядає просто божественно - але потім, на жаль, осідає. Спокійно: так і має бути.
Фото: Людмила Панасюк

Тим часом карамелізуйте яблука: трохи вершкового масла (приблизно чайна ложка) покладіть на сковорідку, додайте цукор (у нас 1 ст.л.) та корицю до смаку. Помішуйте пів хвилини, додайте порізане кубиками яблуко. Готуйте на помірному вогні 2-3 хвилини, періодично помішуючи.

Ось так виглядав сніданок за цим рецептом у моїх дітей: їм смакує сушена журавлина, карамелізовані яблука та сметана.
Фото: Людмила Панасюк

Щойно ви виймете млинець з духовки, він сильно осяде – все ок, так повинно бути. Наріжте великими шматками, на серединку шматка викладіть карамелізоване яблуко. Додайте вершки або сметану. Смачного!