МОЗ запропонувало зміни для проходження інтернатури: що вони передбачають

Альона Павлюк — 3 квітня, 14:33
МОЗ запропонувало зміни для проходження інтернатури: що вони передбачають
МОЗ оприлюднило пропозицію змін до положення про інтернатуру
lenecnikolai/Depositphotos

Міністерство охорони здоров’я після обурення студентства оприлюднило можливі зміни до Положення про інтернатуру. Студентам пропонують право самим обирати спеціальність та місце проходження інтернатури із затвердженого переліку.

Пріоритет матимуть ті, в кого бали найвищі, повідомили у МОЗ.

11 березня на сайті міністерства оприлюднили проєкт наказу, який передбачав зміни правил для вступу до інтернатури. Згідно з ними, студенти-контрактники могли б одночасно і претендувати на бюджетні місця, і відмовитись від них. Водночас бюджетників мали розподіляти лише на бюджетні місця без права вибору спеціальності.

У відповідь на запропоновані зміни на сайті Кабінету Міністрів з’явилася петиція із закликом відтермінувати внесення, яка посилалася на порушення прав студентів. За 2 дні вона набрала необхідну кількість голосів.

Після публічного обговорення нововведень МОЗ вирішило запропонувати можливі зміни.

"Студенти й надалі залишаються вільними у виборі спеціальності, регіону і місця проходження інтернатури. Проте найбільші можливості обрати матимуть як "бюджетники", так і "контрактники", які найкраще навчалися упродовж шести років, склали іспит КРОК-2 і мають найвищий рейтинг. Це справедливо. Вибір матимуть усі, адже держава має достатньо вакантних посад", – сказав перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров.

За його словами, під час цьогорічного розподілу враховуватиметься реальна потреба держави в лікарях певних спеціальностей.

"Навіть якщо випускнику не вистачить рейтингових балів для вибору бажаної спеціальності за результатами розподілу, він зможе її отримати після проходження інтернатури, провчившись на циклі вторинної спеціалізації", – йдеться у повідомленні.

Інформацію щодо вакантних посад у регіонах передадуть закладам освіти до 15 травня.

Якщо випускник відмовиться від запропонованих варіантів, він зможе взяти участь у повторному розподілі наступного року.

Водночас у міністерстві зауважили, що право обирати місце проходження інтернатури поза рекомендованим переліком у 2022-2023 роках діяло тимчасово.

Також там зазначили, що випускників 2024 року бюджетної форми навчання не змушуватимуть відпрацьовувати 3 роки після завершення інтернатури.

Водночас Сергій Дубров спростував твердження, що цьогорічні випускники-бюджетники вступали до вишу без умови подальшого розподілу. За його словами, станом на 2018 рік діяли нормативні акти, які передбачали право самостійного працевлаштування лише у виняткових випадках.

Зокрема, йдеться про Порядок працевлаштування випускників, який діяв з 1997 до 2022 року. Згідно з ним, право самостійного працевлаштування надавалося:

  • випускникам з I або II групами інвалідності;
  • вагітним;
  • матері або батьку, які мають дитину віком до 3 років або дитину до 6 років, яка потребує особливого догляду;
  • самотнім матері або батьку, які мають дитину до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;
  • дружинам або чоловікам військових, які служать за контрактом в інших регіонах;
  • у разі вступу випускників вишів I-II рівнів акредитації до вишів III-IV рівнів акредитації.

Зауваження та пропозиції щодо змін до Положення про інтернатуру МОЗ прийматиме до 11 квітня. Їх можна надіслати:

  • за фізичною адресою – 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7;
  • за електронними адресами – [email protected], [email protected]
Реклама:

Головне сьогодні