Обґрунтування замість заперечення. Як російська пропаганда викривлює реальність

Обґрунтування замість заперечення. Як російська пропаганда викривлює реальність

Російська пропаганда – явище, яке не викликає сумнівів у своєму існуванні. Проте для багатьох людей, зокрема тих, хто активно споживає російський контент, вплив пропаганди на формування світогляду не є таким очевидним.

Щоб довести існування пропаганди в російських ЗМІ, розібрати механізми її дії та показати, наскільки викривленим через цей вплив може бути сприйняття реальності у громадян РФ, зокрема військових, було проведено комплексне "Дослідження впливу російської державної пропаганди на світогляд росіян та дії російських військовослужбовців, які безпосередньо задіяні у військовій агресії Росії проти України" за участі експертів психологічних і лінгвістичних наук та підтримки організації "Інтерньюз-Україна".

До яких висновків прийшли експерти, наскільки сильним є вплив російської пропаганди на жителів РФ, чому під цей вплив потрапляють українці та як захиститися – з цими питаннями розібратися УП допомагала співавторка дослідження, кандидатка психологічних наук Маргарита Журавльова.

Кандидатка психологічних наук Маргарита Журавльова
Кандидатка психологічних наук Маргарита Журавльова

Наскільки міцним є вплив російської пропаганди на російських військових

Позитивне ставлення до війни, яке демонструють як звичайні росіяни, так і російські військовослужбовці, на перший погляд, може здатися неприродним. Проте на створення саме такого сприйняття реальності довгі роки працювала й продовжує працювати російська пропаганда, викривлюючи образ українців та України у своїх телепередачах.

Проаналізувавши випуски російських пропагандистських телепередач та інтерв’ю з російськими військовополоненими, експерти дослідження виявили міцний вплив пропаганди на світогляд військових РФ. Основним маркером, який це доводить, є висловлювання військовослужбовців про війну з Україною, які в точності повторюють наративи російської пропаганди.

"Ми вивчали, чи дійсно є пропагандою те, що відбувається в російських ЗМІ. Наскільки те, що там говориться, відтворюється потім у висловлюваннях тих людей, які потрапили до нашого полону. І фактично вони дублюють все те, що ми можемо почути від пропагандистів", – каже Маргарита Журавльова.

Мовні маркери є явною ознакою впливу російської пропаганди. Детальний лінгвістичний аналіз показав, що росіяни бачать світ саме таким, яким його демонструють їх пропагандистські державні телеканали. В їх розмові чітко прослідковуються меседжі та наративи російської пропаганди, серед яких головними є "України – країна-агресор", "України як держави не існує" та "Українська влада незаконна".

Як давно почала формуватися пропаганда, і завдяки яким механізмам має такий сильний вплив не лише на росіян, а й на українців

Для того, щоб прослідкувати взаємозв’язок між наративами, які диктує російська пропаганда, та висловлюваннями російських полонених, експерти аналізували випуски російських державних телепередач за певний період часу, починаючи з 2014 року і до сьогодні. Дослідження показало, що перші прояви протиукраїнських настроїв на російському телебаченні почали демонструватися задовго до повномасштабного вторгнення.

На записах інтерв’ю з російськими солдатами чутно ті самі кліше та мовні штампи, які звучали в з уст російських політиків і журналістів у телепрограмах ще в період початку окупації частини Донецької та Луганської областей. Вже тоді з державних телеканалів громадян РФ починали переконувати в тому, що Україна знаходиться під впливом зовнішніх агентів і контролюється нелегітимною владою, а Росія має виступити в ролі рятівниці російськомовного населення.

Повторення тих самих тез з використанням тих самих мовних маркерів у розмовах військовополонених у наш час доводить те, що світосприйняття та мотиви поведінки цих людей сформовані пропагандою, яка впливала на них протягом багатьох років.

Механізми пропаганди

Існує багато механізмів психологічного впливу, які можуть використовуватися під час поширення пропаганди. Завдяки дослідженню вдалось виявити кілька основних механізмів, які використовує РФ. Серед них психологиня Маргарита Журавльова виділяє декілька:

1. Однобічність – один з явних маркерів пропаганди. "В російських ЗМІ давно не було позитивної новини з України. Хороші події у нас відбуваються. Але там всі новини про те, як у нас погано", – каже Маргарита.

2. Сила авторитетів. Часто на російському телебаченні можна почути фразу "послухаємо експертів", глядачі не перевіряють інформацію про цих людей і не переконуються в їх експертності, але завдяки такій риториці сприймають їх слова за істину.

3. Висвітлення та спростування опозиції. В студії пропагандистських телепередач запрошують людей, які мали б висловлювати опозиційну думку. Проте будь-яка така ідея подається з певною оцінкою автора/ведучого програми. Глядачі, довіряючи цьому автору, не намагаються самостійно аналізувати інформацію, а сприймають вже готову оцінку як єдину правильну.

"Один з механізмів, який використовує російська пропаганда, полягає в спростуванні опозиції. Коли до студії приходить людина, яка ніби надає іншу точку зору. Але це дуже контрольований процес. Під час появи таких людей дуже обережно та методично їх опозиційна ідея перестає існувати", – додає Маргарита Журавльова.

4. Техніка Софізму. Використання цієї техніки полягає у відсутності взаємозв’язків між інформацією, яку надають на початку розмови та висновками, до яких приходять так звані експерти телепередач.

"Це складно відстежувати у фоновому режимі. Зазвичай, коли ми отримуємо дуже багато інформації, ми періодично «вимикаємося», бо не можемо так довго утримувати увагу. В російських передачах фактично ми стикаємося з певними наративами. Коли нібито багато говорили чогось розумного і резюмували ось це. Мозок людини ледачий. Ми як експерти передивлялися та відстежували це, а пересічний громадянин цього робити не буде", – пояснює психологиня.

5. Яскраве емоційне забарвлення. За словами експертки, занадто емоційний характер телепередач перевантажує нервову систему. Глядачі вже не чують, про що саме говорять "експерти", тому не аналізують інформацію, а беруть звідти лише певні наративи, які повторювалися неодноразово.

Ті ж самі механізми, як каже психологиня, впливають і на свідомість українців, які дивляться російський контент і постійно перебувають в інформаційному полі пропагандистів.

Такі люди, на думку експертки, не до кінця визначилися зі своєю позицією та намагаються знайти докази того, що росіяни – не погані. Якщо послухати, до яких саме висновків приходять українці, які попали під вплив російської пропаганди, можна прослідкувати, що вони не підтримують російську агресію, але намагаються якось обґрунтувати те, що відбувається, засновуючись на тих тезах, які почули від російських пропагандистів.

Як розпізнати пропаганду та як правильно реагувати, щоб не піддатися впливу. Критичне мислення – порятунок від пропаганди

За словами психологині, важливо, щоб кожна людина розуміла визначення терміну "пропаганда" та орієнтувалась у тому, як вона працює.

"Якщо провести експеримент і запитати у людей що таке пропаганда – не відразу буде правильна відповідь. Коли люди будуть розуміти, що таке пропаганда та які її ознаки, вона буде це бачити в будь-якій інформації. І це буде перший крок для протистояння пропаганді", – каже Маргарита Журавльова.

Для того, щоб не піддаватися впливу, необхідно розвивати критичне мислення. Споживаючи будь-який контент, ставитися до нього уважно, аналізувати на наявність різних механізмів впливу, про які говорилось вище, та знаходити підтвердження отриманої інформації в різних надійних джерелах.

"Ми зараз живемо в такому світі, коли складно виявити, що є правдою.Дійсно це складний процес. Для того, щоб не попадати під пропаганду, потрібно завжди ставити питання: якщо я не вірю в цю новину, які підстави є того, що це правда? Потрібно вмикати критичне мислення", – резюмує психологиня.

За словами експертки, контрпропаганда в нашій країні є, але вона не дуже міцна. Якщо розв’язувати це питання на державному рівні, було б добре створити програму, через яку можна було б доносити корисну інформацію щодо пропаганди до різних аудиторій. Розуміння механізмів пропаганди значно зміцнить можливість протистояння.

Як працює російська пропаганда

Це інтерв'ю створено ГО "Інтерньюз-Україна" та Українською правдою за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту "Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України", що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Головне сьогодні